Όλες οι λεπτομέρειες για τη διάσπαση του Δήμου Λέσβου - Δήμος Μυτιλήνης και Δήμος Δυτικής Λέσβου
Ο AIRETOS εξασφάλισε και παρουσιάζει σήμερα την Τροπολογία που έχει συντάξει το Γραφείο του Υπουργού Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, σχετικά με τη δημιουργία νέων Δήμων πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου.
Όπως μπορείτε να δείτε, περιλαμβάνει πέντε άρθρα και εκτείνεται σε 20 σελίδες, προδιαγράφοντας όλες τις παραμέτρους πρακτικής υλοποίησης των διασπάσεων.
Σύμφωνα με το 1ο άρθρο, οι σημερινοί Δήμοι Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Σερβίων-Βελβεντού και Λέσβου καταργούνται, διασπώμενοι ως εξής:
1. Δήμος Βόρειας Κέρκυρας.
2. Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων
3. Δήμος Νότιας Κέρκυρας
4. Δήμος Αργοστολίου
5. Δήμος Ληξουρίου
6. Δήμος Σάμης
7. Δήμος Σερβίων
8. Δήμος Βελβεντού
9. Δήμος Μυτιλήνης
10. Δήμος Δυτικής Λέσβου
Αναλυτικά:
Δήμος Μυτιλήνης με έδρα τη Μυτιλήνη αποτελούμενος από τις δημοτικές ενότητες
α.Αγιάσου,
β.Γέρας,
γ.Ευεργέτουλα,
δ. Λουτροπόλεως–Θερμής,
ε.Μυτιλήνης και
στ.Πλωμαρίου.
Δήμος Δυτικής Λέσβου, με έδρα την Καλλονή, αποτελούμενος από τις δημοτικές ενότητες
α.ΑγίαςΠαρασκευής,
β.Ερεσού–Αντίσσης,
γ.Καλλονής,
δ.Μανταμάδου,
ε.Μήθυμνας,
στ.Πέτρας και
ζ. Πολιχνίτου
-----
Το ίδιο άρθρο περιλαμβάνει τις εκλογικές ρυθμίσεις για το πως θα διαμορφωθούν οι εκλογικοί κατάλογοι και πως θα εφαρμοστούν τα κωλύματα των υποψηφίων.
Το 2ο άρθρο αφορά το προσωπικό των νέων Δήμων.
Το 3ο ρυθμίζει τι θα γίνει με τα νομικά πρόσωπα, όπως ΝΠΔΔ, ΔΕΥΑ, Κοινωφελείς Επιχειρήσεις, Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία, Σχολικές Επιτροπές, αλλά και ειδικά μνημονευόμενα νομικά πρόσωπα.
Το 4ο άρθρο αποτυπώνει τις περιουσιακές σχέσεις των νέων Δήμων, καθώς και τα οικονομικά ζητήματα. Εξουσιοδοτική διάταξη προβλέπει τη συγκρότηση με Υπουργική Απόφαση σε κάθε Δήμο μιας “Επιτροπής κατανομής περιουσίας καταργούμενου Δήμου”.
Η πολιτική είδηση πάντως προκύπτει από το 5ο άρθρο. Όπως θα διαβάσετε, προβλέπει τη δημιουργία μιας “Επιτροπής Επανεξέτασης των Διοικητικών Ορίων των Ο.Τ.Α. A’ βαθμού”, με αντικείμενο “την υποβολή εισήγησης στον Υπουργό Εσωτερικών για τον ανακαθορισμό των διοικητικών ορίων των Ο.Τ.Α. Α’ βαθμού”. Tο έργο της ορίζεται ότι θα ολοκληρωθεί “εντός χρονικής διάρκειας δύο (2) ετών”, ενώ “με Απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών μπορεί να παρατείνεται ο χρόνος διάρκειας του έργου”.
Με απλά λόγια, η Κυβέρνηση φαίνεται να παραπέμπει τα επόμενα “σπασίματα” μετά από 2 χρόνια το λιγότερο, ήτοι στην επόμενη Κυβέρνηση, επιχειρώντας να κλείσει οριστικά κάθε περαιτέρω σχετική διεκδίκηση κατά τη διάρκεια της δικής της θητείας.
Η Τροπολογία, όπως αναγράφεται στις σελ.19 και 20, έχει συνταχθεί από το Γραφείο του Υπουργού Εσωτερικών για να κατατεθεί ως Υπουργική. Το ζήτημα, όμως, δεν έχει κλείσει, δεδομένου ότι έχει προταθεί και να δρομολογηθεί ως Βουλευτική (δηλαδή, πρακτικά, τα σημεία που βλέπετε για τις υπογραφές των Υπουργών, να αντικατασταθούν από υπογραφές βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ), προκειμένου να παρακαμφθεί η Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και να μη δουν από τώρα οι δημότες πόσο θα τους κοστίσει, εφάπαξ και ετησίως όλα τα επόμενα χρόνια, η δημιουργία και λειτουργία πολλαπλάσιων Δήμων.
Δείτε όλη την τροπολόγια εδώ
--------
Ένα κακόγουστο σήριαλ έφθασε στο τέλος του. Ευτυχώς αυτή τη φορά είχε αίσιο τέλος έστω και στις καθυστερήσεις. Η διάσπαση του Δήμου Λέσβου είναι γεγονός. Ας αναφερθούμε σε όσα έγιναν τους τελευταίους μήνες και ας αφήσουμε όσα είχαν γίνει παραμονές των προηγούμενων αυτοδιοικητικών εκλογών. Από την αβεβαιότητα του καλοκαιριού φθάσαμε στη βεβαιότητα ότι παραμονές Χριστουγέννων θα έχουμε τη διάσπαση του Δήμου Λέσβου. Ο χρόνος για τις εκλογές του Μαΐου πλησίαζε και όλοι περίμεναν τις αποφάσεις του Υπουργού Εσωτερικών. Δηλώσεις, πληροφορίες, διαψεύσεις, απογοήτευση και κρυφές ελπίδες. Και φθάνουμε στις τελευταίες δύο εβδομάδες που όλα έδειχναν ότι για άλλη μια φορά θα πάμε στην πηγή αλλά δεν θα πιούμε νερό. Ζητήματα συνταγματικότητας, αντιδράσεις , δημοσιεύματα στα τοπικά ΜΜΕ, πιέσεις από τοπικά στελέχη προς την Κυβέρνηση. Το σύνολο σχεδόν των ΜΜΕ της Λέσβου στάθηκε επικριτικά προς μια ενδεχόμενη απόφαση που δεν θα οδηγούσε στη διάσπαση του Δήμου Λέσβου και με τα δημοσιεύματα έγινε κατανοητό ότι χωρίς διάσπαση δεν θα υπήρχε επόμενη για το ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο. Και τελικά όπως αναφέρουν όλες οι πληροφορίες την υπόθεση την πήρε στο χέρια του ο Πρωθυπουργός και έδωσε την τελική εντολή για τη διάσπαση του Δήμου Λέσβου. Να μην ξεχνάμε ότι όλο αυτό το σήριαλ είχε μεγάλη διάρκεια γιατί η Κυβέρνηση καθυστέρησε να πάρει τις τελικές αποφάσεις .... πήρε τις τελικές αποφάσεις κυριολεκτικά στις καθυστερήσεις.
Βέβαια επειδή όλα κρίνονται από το χρόνο και το αποτέλεσμα θα είμαστε εδώ να δούμε πως θα λειτουργήσει η πολυπόθητη διάσπαση του Δήμου Λέσβου. Ευχή όλων είναι οι δύο νέοι Δήμοι Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου να συμβάλλουν ο καθένας ξεχωριστά αλλά και μαζί στην ανάπτυξη του τόπου μας. Είναι σίγουρο ότι αν μπουν στην άκρη οι μικροδιαφορές και οι τοπικισμοί , ΜΠΟΡΟΥΜΕ !
Εξαιρετικό είναι το σχόλιο του κ. Άρη Ελευθερίου πριν απο μερικές ημέρες:
Από μία άποψη,θα μπορούσε κανείς να πεί ,ότι βιαστήκαμε και άδικα μιλήσαμε για πικρία αναξιοπιστία και εμπαιγμό στο θέμα της διάσπασης του δήμου. Από την άλλη όμως,μήπως θα μπορούσε κάποιος να πεί αντίθετα ότι,άν δεν " έκλεγε το παιδί η μάννα δεν θα εδινε γάλα?". Όπως και να έχει όμως, τα συγχαρητήρια ανήκουν σε όσους πήραν την υπόθεση πάνω τους. Εδώ μπορούμε να πούμε γιά όλους," ήταν δίκαιο και έγινε πράξη."