&n bsp;
«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου» του Φίλιππου Μανδηλαρά, «Λίγα γαρίφαλα για το Πολυτεχνείο» της Κατερίνας Μουρίκη, «Η σοφή ελιά» της Ειρήνης Καμαράτου-Γιαλλούση και «Η κυρά Δημοκρατία» της Κωνσταντίνας Αρμενιάκου.
Γράφει η Ράνια Μπουμπουρή
«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου» του Φίλιππου Μανδηλαρά, από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος (Εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια, Πρώτη έκδοση: Σεπτέμβριος 2012)
Οι περιπέτειες της εξέγερσης του Πολυτεχνείου με απλά στιχάκια από τον Φίλιππο Μανδηλαρά, για να εντυπώνονται εύκολα στη μνήμη των παιδιών:
Στο Πολυτεχνείο αποφάσισε να κλειστεί,
απαγορεύσεις, φύλακές να μην τις φοβηθεί.
Γιατί το γνώριζε πως πάλευε για την ελευθερία,
στον τόπο μας για να ξανάρθει η δημοκρατία.
Κι όταν είδε στρατό και τανκς να πλησιάζουν
όταν άκουσε «Φύγε από κει!» να τον διατάζουν
δε δίστασε στιγμή να τους περιγελάσει
γιατί γι’ αυτόν η Χούντα είχε πια περάσει.
Ποιος είναι;
Πολύχρωμη κι ανάλαφρη η εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλια. Στο τέλος του βιβλίου, οι απαραίτητες πληροφορίες για την κατανόηση των γεγονότων που ιστορούνται.
Βρείτε το εδώ
«Λίγα γαρίφαλα για το Πολυτεχνείο» της Κατερίνας Μουρίκη, από τις Εκδόσεις Διάπλαση (Εικονογράφηση: Νίκος Χριστοφοράκης, Πρώτη έκδοση: Οκτώβριος 2008)
Δύσκολο να μιλήσεις σε παιδιά προσχολικής ή πρωτοσχολικής ηλικίας για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Ίσως γι’ αυτό είναι τόσο λίγα τα βιβλία που έχουν γραφτεί με αυτό το θέμα, κάτι που αποτελεί οπωσδήποτε μεγάλο κενό στην παιδική μας λογοτεχνία. Η Κατερίνα Μουρίκη στο βιβλίο της Λίγα γαρίφαλα για το Πολυτεχνείο δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να μάθουν απλά και κατανοητά την αξία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, καθώς και έννοιες όπως «ελευθερία», «δημοκρατία», «χούντα», «λαϊκός ξεσηκωμός». Η σοφία και οι μνήμες του παππού Περικλή ανταμώνουν με την παιδική αφέλεια του Αλέξανδρου, που κάνει συνειρμούς και συσχετίζει όσα βλέπει και ακούει με την προσωπική του καθημερινότητα. Παιδικές σκέψεις που, παρότι προκαλούν γέλιο, κρύβουν μικρές και μεγάλες αλήθειες της ζωής μας.
Η δυναμική εικονογράφηση του Νίκου Χριστοφοράκη συμπληρώνει εικαστικά το κείμενο δημιουργώντας κατάλληλη ατμόσφαιρα στους μικρούς αναγνώστες.
Βρείτε το εδώ
«Η σοφή ελιά» της Ειρήνης Καμαράτου-Γιαλλούση, από τις Εκδόσεις Μίλητος (Εικονογράφηση: Γιώργος Σγουρός, Πρώτη έκδοση: Δεκέμβριος 2006)
Σ’ ένα παράξενο περιβόλι, οι καρποί δεν ήταν ευχαριστημένοι. Η κολοκύθα, που ήταν και αρχηγός, τους έβαζε να δουλεύουν σκληρά. Η πληρωμή τους ήταν ένας κουβάς νερό την εβδομάδα. Για το φραγκόσυκο ήταν αρκετό, όχι όμως και για το καρπούζι. Αποφάσισαν ότι αυτό δεν μπορούσε να συνεχιστεί άλλο, ξεσηκώθηκαν και ακολούθησαν το σχέδιο της σοφής ελιάς…
Βρείτε το εδώ
«Η κυρά Δημοκρατία» της Κωνσταντίνας Αρμενιάκου, από τις Εκδόσεις Κέδρος (Εικονογράφηση: Πάνος Καψάσκης, Πρώτη έκδοση: Νοέμβριος 2006)
Την κυρά Δημοκρατία όλοι την αγαπούν στο μικρό χωριό, γι’ αυτό τη διάλεξαν για αρχηγό. Τι θα συμβεί όμως όταν η κυρία Ρία η Δικτατορία πάρει με τη βία όλη την εξουσία; Μπορούν οι άνθρωποι να ζήσουν ευτυχισμένοι χωρίς τη Δημοκρατία; Ένα παραμύθι για να εξηγήσουμε στα παιδιά την αξία της Δημοκρατίας και για να θυμόμαστε ότι:
Όλοι μαζί, όλοι μαζί,
είμαστε πάντα πιο δυνατοί.
Βρείτε το εδώ