Βιβλίο

23/10/2017 - 06:31

Νέες κυκλοφορίες βιβλίων – Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

&n bsp;

Νέες κυκλοφορίες βιβλίων – Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

 

Οι νέες κυκλοφορίες που μας κίνησαν το ενδιαφέρον

 

Γράφει η Ράνια Μπουμπουρή

 

 

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

 

Τα απομεινάρια μιας μέρας του Καζούο Ισιγκούρο (Μετάφραση: Αργυρώ Μαντόγλου, Εκδόσεις Ψυχογιός)

Εντέλει, τι έχουμε να κερδίσουμε αναλογιζόμενοι συνεχώς το παρελθόν, κατηγορώντας τον εαυτό μας για το γεγονός πως η ζωή μας δεν εξελίχθηκε όπως θα θέλαμε;

Ο Καζούο Ισιγκούρο ζωγραφίζει με την πένα του το συγκινητικό πορτρέτο του Στίβενς, του τέλειου μπάτλερ, και του κόσμου του, που ξεθωριάζει στον απόηχο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Στίβενς, ύστερα από δεκαετίες υπηρεσίας στο Ντάρλινγκτον Χολ, μόνος του μια μέρα στην αγγλική ύπαιθρο, ξεκινά ένα ταξίδι στο παρελθόν σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τον εαυτό του ότι έχει υπηρετήσει την ανθρωπότητα προσφέροντας τις υπηρεσίες του στον «μεγάλου ηθικού αναστήματος τζέντλεμαν» Λόρδο Ντάρλινγκτον. Όμως, στη μνήμη του παραμονεύουν αμφιβολίες για την αληθινή φύση της «μεγαλοσύνης» του Λόρδου Ντάρλινγκτον, και ακόμα μεγαλύτερες αμφιβολίες για τη φύση της δικής του ζωής.

Ένα σύγχρονο κλασικό μυθιστόρημα, μια όμορφη αναπόληση της ζωής ανάμεσα σε δύο πολέμους σε μια αγγλική έπαυλη, μια καθηλωτική επίκληση σε χαμένα όνειρα και χαμένους έρωτες.

Βρείτε το εδώ

 

 

ΜΕΛΕΤΕΣ – ΔΟΚΙΜΙΑ

Περί χρήματος – Συλλογικό έργο, με κείμενα των Θωμά Ακινάτη, Αριστοτέλη, Σούσουι Κότοκου, Καρλ Μαρξ, Σαρλ Μπωντλαίρ, Άντι Ουόρχολ, Λεβ Τολστόι (Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας, Ζ.Δ. Αϊναλής, Λαμπριάνα Οικονόμου, Μιχάλης Παπαντωνόπουλος, Εκδόσεις Κοβάλτιο)

Επτά σπουδαίες μορφές της παγκόσμιας διανόησης και τέχνης αναλύουν, αφορίζουν ή αποθεώνουν το χρήμα υπό μορφή πίστωσης, διεκδίκησης ή προνομίου. Ο Ακινάτης επανεξετάζει τις προϋποθέσεις, σύμφωνα με τις οποίες η τοκογλυφία συνιστά αμάρτημα. Ο Αριστοτέλης, μέσα από την ψυχολογική και πρακτική ανάλυση περί διαχείρισης του χρήματος, αναδεικνύει την αρετή της γενναιοδωρίας. Ο Κότοκου αντικρίζει το χρήμα ως βακτήριο και προτείνει την κατάργησή του. Ο Μαρξ ανατέμνει τη δύναμη του χρήματος, «δεσμού όλων των δεσμών». Ο Μπωντλαίρ διακηρύσσει πως «ο κόσμος θα τελειώσει», αλλά το χρήμα θα συνεχίσει να υπάρχει. Ο Ουόρχολ εξιστορεί τις φαντασιώσεις του με τα «φράγκα» και ο Τολστόι παρουσιάζει το χρήμα ως μέθοδο επιβολής και τυραννίας.

Τα δοκίμια του τόμου καταδεικνύουν, από διαφορετική σκοπιά το καθένα, πώς το χρήμα –εκτός από μέσο συναλλαγής– αποτελεί κυρίως θεσμό, αλλά και συμβολική παγίωση του χρέους.

Ένα βιβλίο που ο αναγνώστης καλείται να διαβάσει «τοις μετρητοίς», όπως προτείνει στην Εισαγωγή της έκδοσης ο ποιητής Γιώργος Μπλάνας, εφόσον «κανένα λάθος δεν είναι εύκολο να αναγνωριστεί μετά την απομάκρυνση από το ταμείο».

Βρείτε το εδώ

 

 

ΠΑΙΔΙΚΗ-ΝΕΑΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Αυτός που ξεπουλούσε όνειρα της Λίλης Λαμπρέλλη (Εκδόσεις Πατάκη)

Ένα ερωτικό παραμύθι που στο κουκούτσι του βρίσκεται μια ιστορία από την προφορική παράδοση των σούφι. Τρία τα πρόσωπα του παραμυθιού: από τη μια, δυο ονειροπόλοι. Ο ένας κουράστηκε και ξεπουλάει τα όνειρά του. Ο άλλος αντέχει και τ’ ακολουθεί. Από την άλλη, μια βασιλοπούλα που περιμένει –χρόνια περιμένει– ν’ ακούσει τη σωστή λέξη. Τι να ’ναι τα όνειρα; Αξίζουν όλα να τα κρατάμε φυλαχτό; Άραγε, αυτά που αξίζουν κι είναι γεμάτα φως μήπως είναι ένας δρόμος, ένας τρόπος ν’ ανταμώσουμε την κυρά της ψυχής μας που περιμένει;

Ένα παραμύθι για την ομορφιά της ζωής, παρά την ασχήμια στο παζάρι του κόσμου. Πάνω απ’ όλα, μια αφήγηση για τη δύναμη εκείνων που έχουν τη χάρη να ονειρεύονται.

Βρείτε το εδώ

Μοιράσου το άρθρο!