Βιβλίο

15/01/2018 - 06:29

Νέες κυκλοφορίες βιβλίων – Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

Νέες κυκλοφορίες βιβλίων – Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

 

Οι νέες κυκλοφορίες που μας κίνησαν το ενδιαφέρον

 

Γράφει η Ράνια Μπουμπουρή

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Η βυζαντινή Θεσσαλονίκη μέσα από το έργο των σύγχρονων Θεσσαλονικέων λογοτεχνών της Αναστασίας Δ. Βακαλούδη (Εκδόσεις Κ. & Μ. Αντ. Σταμούλη)

Η μελέτη αυτή είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, μέσα από τη λογοτεχνία, την ιστορία, τη θεολογία, την αρχαιολογία, την αρχιτεκτονική, την τέχνη, τη γεωγραφία, καθώς ξετυλίγεται η συγκλονιστική ιστορία της περίλαμπρης και κοσμοπολίτικης βυζαντινής Θεσσαλονίκης μέσα από το έργο των σύγχρονων Θεσσαλονικέων λογοτεχνών που έχουν ως γενέτειρα πόλη τη Θεσσαλονίκη και αναβιώνουν με πολλούς και ποικίλους τρόπους στα έργα τους, τη μορφή, τη ζωή και τις περιπέτειες της πόλης κατά τη βυζαντινή εποχή. Το έργο των σύγχρονων Θεσσαλονικέων λογοτεχνών αντιπαραβάλλεται και συνδυάζεται με σχετικές βυζαντινές πηγές και άλλες ιστορικές πληροφορίες.

 

Στα σύγχρονα λογοτεχνικά κείμενα που εξετάζονται περιγράφεται με παραστατικότητα και γλαφυρότητα η τοπογραφία της Θεσσαλονίκης. Η αρχαία Αγορά, το αυτοκρατορικό συγκρότημα του Γαλερίου, η Αψίδα του Γαλερίου (Καμάρα), το θέατρο-στάδιο, ο Ιππόδρομος, η Ροτόντα, η «Χαλκευτική στοά», η «Καταφυγή», οι υπόγειες στοές, τα τείχη της πόλης, η άνω πόλη και η ακρόπολη, το Επταπύργιο, ο Λευκός Πύργος, οι περίφημες βυζαντινές εκκλησίες και τα μοναστήρια, αλλά και οι εβραϊκές συνοικίες και τα οθωμανικά μνημεία αποτελούν σκηνικά άλλων εποχών, κομμάτια του παρελθόντος της πόλης. Χρησιμοποιούνται είτε ως σύμβολα της φαντασιακής πόλης που συμπυκνώνουν την ιστορία της και γίνονται στοιχεία μυθοποίησής της, είτε ως τοπόσημα ανάμεσα στα οποία διαδραματίζεται και εξελίσσεται η σύγχρονη ζωή των κατοίκων της πόλης και των ηρώων των λογοτεχνημάτων –και κατ' επέκταση των ίδιων των συγγραφέων–, είτε απλά ως χώροι αναφοράς.

Παράλληλα, μέσα από τα έργα των σύγχρονων Θεσσαλονικέων λογοτεχνών ζωντανεύει η ιστορία της βυζαντινής Θεσσαλονίκης και της βυζαντινής αυτοκρατορίας. Οι αλλεπάλληλες επιθέσεις από εχθρούς, οι φοβερές αλώσεις της πόλης (από Άραβες, Νορμανδούς και Οθωμανούς Τούρκους), η «Λατινοκρατία», η βενετική κατοχή, οι σημαντικοί πολιτικοί και εκκλησιαστικοί άνδρες που γεννήθηκαν ή/και έζησαν σ’ αυτήν, οι λόγιοι της πόλης που διέπρεψαν και την ύμνησαν, οι αυτοκράτορες που συνέδεσαν τη ζωή τους και τα έργα τους με την πόλη, το κοινωνικό κίνημα των Ζηλωτών, οι εμφύλιες δυναστικές έριδες, οι θεολογικές διαμάχες, πολλά σπουδαία ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα που συνυφαίνονται με τη ζωή της πόλης και σημαδεύουν την ιστορία της βυζαντινής αυτοκρατορίας, η θαυματουργική παρουσία του πολιούχου Αγίου Δημητρίου που ταυτίζεται με τη Θεσσαλονίκη, αναδύονται σχεδόν θεατρικά μέσα από τις γραμμές των ποιημάτων και των πεζογραφημάτων των σύγχρονων λογοτεχνών της πόλης.

Βρείτε το εδώ

 

 

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Γυρισμός της Τόνι Μόρισον (Μετάφραση: Κατερίνα Σχινά, Εκδόσεις Παπαδόπουλος)

Στην Αµερική της δεκαετίας του 1950, ένας νεαρός Αφροαµερικανός, ο Φρανκ Μάνεϊ, κατατάσσεται στον στρατό για να ξεφύγει από τον στενό, ασφυκτικό κόσµο της επαρχιακής πόλης του Νότου όπου µεγάλωσε, αφήνοντας πίσω του την αγαπηµένη και εύθραυστη µικρή του αδελφή, τη Σι. Ο πόλεµος της Κορέας τον τραυµατίζει ψυχικά και σωµατικά, τον γεµίζει τύψεις και τον βυθίζει σε πλήρη απάθεια. Η ζωή του δεν έχει νόηµα· ώσπου µαθαίνει ότι η Σι κινδυνεύει.

 

Ο Φρανκ είναι ένας σύγχρονος Οδυσσέας που επιστρέφει από την Ασία στη ρατσιστική Αµερική, ναρκοθετηµένη από το φυλετικό µίσος και τις προκαταλήψεις, εχθρική και επικίνδυνη όσο και τα πεδία των µαχών. Ενόσω ταξιδεύει σε αναζήτηση της Σι προς την Τζόρτζια και τη µικρή πόλη όπου γεννήθηκε και ανέκαθεν απεχθανόταν, αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι τα προβλήµατα του ίδιου και της αδελφής του ανάγονται σε µια πολύ παλαιότερη εποχή, τα θαµµένα µυστικά της οποίας αναδύονται σταδιακά, συγκλονίζοντάς τον.

Ένα συγκινητικό µυθιστόρηµα για έναν ηττηµένο άνδρα που ξαναβρίσκει το κουράγιο, τον ανδρισµό του και τον τόπο του. Διαυγές και έντονο, βάναυσο αλλά και βαθιά ανθρώπινο…

Βρείτε το εδώ

 

 

ΒΙΒΛΙΑ ΓΝΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Μιλώντας στην Αθηνά για το Χάος και την Πολυπλοκότητα των Τεύκρου Μιχαηλίδη – Τάσου Μπούντη (Εκδόσεις Πατάκη)

Μια ξαφνική, απροσδόκητη βροχή µαταιώνει τα εκδροµικά σχέδια της Αθηνάς, κλονίζοντας την εµπιστοσύνη της προς τα µετεωρολογικά δελτία. Ο κύριος Αρχιµήδης, γείτονάς της, καθηγητής µαθηµατικών στο πανεπιστήµιο, αναλαµβάνει να της εξηγήσει τις δυσκολίες στην πρόγνωση του καιρού εντάσσοντας το κλίµα σε µια γενικότερη κατηγορία φαινοµένων που χαρακτηρίζονται ως χαοτικά. Εγκαινιάζεται έτσι µια σειρά συναντήσεων, στη διάρκεια των οποίων η νεαρή µαθήτρια µυείται στα µυστικά της πολυπλοκότητας, ενός σχετικά νέου γνωστικού αντικειµένου που συνδυάζει τα µαθηµατικά µε τις φυσικές και κοινωνικές επιστήµες σε µια προσπάθεια να ερµηνεύσει φαινόµενα που η παραδοσιακή σοφία δυσκολεύεται να διερευνήσει.

Κουβεντιάζοντας µε τον ηλικιωµένο καθηγητή, η Αθηνά και οι φίλες της θα έρθουν σε επαφή µε έννοιες όπως η αυτοοµοιότητα, τα φράκταλ, οι κλασµατικές διαστάσεις, οι παράξενοι ελκυστές και θα καταλάβουν πώς όλα αυτά εµπλέκονται στη λειτουργία του σώµατός µας, στην ανάπτυξη των φυτών, στον σχηµατισµό των ακτογραµµών, στη µορφή των νεφών. Θα διαπιστώσουν πώς εξωτικά ονόµατα όπως το σύνολο Mandelbrot, η χιονονιφάδα von Koch, η καµπύλη του Hilbert και η σκόνη του Cantor δεν αντιπροσωπεύουν µόνο σχήµατα απαράµιλλης αισθητικής, αλλά σχετίζονται µε τη συµπίεση, τη διάδοση και τη βελτίωση των εικόνων, µε τη δηµιουργία κινηµατογραφικών εφέ, µέχρι και µε την πρόληψη σοβαρών ασθενειών.

Βρείτε το εδώ

Μοιράσου το άρθρο!