Skip to main content
|

«Ιδού οι ονειροπόλοι» της Imbolo Mbue

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

 

«Ιδού οι ονειροπόλοι» της Imbolo Mbue, από τις Εκδόσεις Κέδρος

 

(Μετάφραση: Αργυρώ Μαντόγλου, Πρώτη έκδοση: Νοέμβριος 2016)

 

Γράφει η

Ράνια Μπουμπουρή

 

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι νικήτρια του φετινού λογοτεχνικού βραβείου Pen/Faulkner είναι η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Imbolo Mbue από το Καμερούν για το μυθιστόρημά της Ιδού οι ονειροπόλοι, όπως ανακοινώθηκε στις αρχές Απριλίου. Είναι από τις λίγες φορές στην ιστορία του σημαντικού αυτού θεσμού που μια πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας κερδίζει το βραβείο, το οποίο στο παρελθόν έχουν λάβει τιτάνες της αμερικανικής λογοτεχνίας, όπως οι Ντον ΝτεΛίλο, Φίλιπ Ροθ, Τζον Απντάικ και Ρίτσαρντ Φορντ.

 

Σύμφωνα με την υπόθεση, ο Γιέντε Γιόνγκα, μετανάστης από το Καμερούν, ζει στο Χάρλεμ μαζί με τη σύζυγό του Νένι και τον εξάχρονο γιο τους, με την ελπίδα ότι θα πάρει την πολυπόθητη πράσινη κάρτα και βγάζοντας τα προς το ζην ως οδηγός ταξί. Τα πράγματα με την Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης των ΗΠΑ δεν δείχνουν και πολύ καλά, ωστόσο το φθινόπωρο του 2007 η τύχη χαμογελάει στον Γιέντε, που προσλαμβάνεται ως σοφέρ του Κλαρκ Έντουαρντς, ανώτερου διευθυντικού στελέχους της Lehman Brothers. Η οικογένεια του Γιέντε παίρνει μια ανάσα, η Νένι εργάζεται περιστασιακά για τη σύζυγο του Κλαρκ Έντουαρντς, Σίντι, ενώ μελετά σκληρά για να πάρει κάποια στιγμή το πτυχίο της Φαρμακευτικής, ο γιος τους γίνεται σιγά σιγά ένα Αμερικανάκι σαν τους συμμαθητές του. Ώσπου, έρχεται η κατάρρευση της Lehman Brothers και όλος ο τομέας της οικονομίας κλονίζεται συθέμελα συμπαρασύροντας και την οικογένεια του Γιέντε, που θα κληθεί να πάρει δύσκολες αποφάσεις για το μέλλον.

 

Η συγγραφέας στήνει πολύ έξυπνα την ιστορία της στην καρδιά της Νέας Υόρκης τα χρόνια της οικονομικής ευημερίας αλλά και της οικονομικής κατάρρευσης, παρουσιάζοντας την καθημερινή ζωή ανθρώπων που ανήκουν σε δύο ολότελα διαφορετικές κοινωνικές τάξεις: ο Γιέντε και η Νένι είναι οι μετανάστες από την Αφρική που ζουν με τον γιο τους σ’ ένα δυαράκι φίσκα στις κατσαρίδες, ο Κλαρκ και η Σίντι ζουν με τον επίσης μικρό τους γιο στο πολυτελέστατο διαμέρισμά τους στην πιο ακριβή περιοχή της πόλης, με τακτικές αποδράσεις στην έπαυλή τους στα Χάμπτονς. Αλλά μέσ’ από τις ιστορίες που αφηγούνται ο Γιέντε και η Νένι στον Κλαρκ και στη Σίντι, ή απ’ όσα συζητούν με τους φίλους τους ή απ’ όσα θυμούνται, οι σελίδες του βιβλίου κατακλύζονται από εικόνες, χρώματα, μυρωδιές κι έθιμα του Καμερούν – το εξωτικό στοιχείο μιας άγνωστης σ’ εμάς χώρας κεντημένο περίτεχνα στην γκριζάδα της γνωστής μεγαλούπολης.

 

Τα δύο ζευγάρια, τόσο διαφορετικά φαινομενικά, έχουν στην ουσία αρκετά κοινά σημεία: ο διαρκής αγώνας για να προασπίσει κανείς τα κεκτημένα και την ευημερία της οικογένειάς του, η απαιτούμενη ενότητα για να αντιμετωπίζονται οι κρίσεις που μπορεί να προκύψουν σ’ έναν γάμο, η στάση ζωής και οι αξίες που θέλουν οι γονείς να περάσουν στα παιδιά τους, τα ατομικά όνειρα που υποστηρίζουν ή υποσκάπτουν την οικογενειακή συνοχή. Ο Κλαρκ και η Σίντι κολυμπούν μες στο αμερικάνικο όνειρο, ο Γιέντε και η Νένι το βλέπουν ν’ ανθεί γύρω τους και το κυνηγούν. Πόσες θυσίες είναι διατεθειμένοι να κάνουν οι μεν για να το διατηρήσουν, οι δε για να το κατακτήσουν; Και τι είναι, τελικά, αυτό το αμερικάνικο όνειρο, αφού προφανώς δεν απευθύνεται στους ονειροπόλους;

Εξαιρετική η δόμηση της ιστορίας από την πλευρά της Imbolo Mbue, με απρόβλεπτη αλλά απολύτως τεκμηριωμένη εξέλιξη γεγονότων και χαρακτήρων, ολοζώντανη και η μετάφραση της Αργυρώς Μαντόγλου. Το συνιστούμε θερμά.

 

Βρείτε το εδώ

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία