«Αταξίες στην τάξη» του Γιώργου Κ. Παναγιωτάκη
«Αταξίες στην τάξη» του Γιώργου Κ. Παναγιωτάκη, από τις Εκδόσεις Κέδρος (5 τόμοι – Εικονογράφηση τόμων 1-4: Χρήστος Δήμος, Εικονογράφηση τόμου 5: Κώστας Θεοχάρης)
Γράφει η Ράνια Μπουμπουρή
Έχει πια κλείσει ένας μήνας αφότου άνοιξαν τα σχολεία και πολλοί μικροί μαθητές, ιδίως αυτοί των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού, ακούνε «βιβλίο» και βγάζουν σπυριά. Τρέχουν να κρυφτούν. Όπου φύγει φύγει. Η δοκιμασμένη θεραπεία για την αντιπάθεια που τους προκαλούν τα σχολικά βιβλία είναι να βρεθεί ένα «άλλο» βιβλίο – ένα βιβλίο έξυπνο κι αστείο, που να περιγράφει την καθημερινότητά τους στο σχολείο μέσα από τα μάτια ενός παιδιού σαν κι αυτά. Ένα βιβλίο που θα τα κάνει να ταυτιστούν, να προβληματιστούν, να διασκεδάσουν, να χαρούν. Ένα βιβλίο γεμάτο αταξίες στην τάξη. Ή μάλλον πέντε βιβλία γεμάτα αταξίες, αφού πέντε είναι μέχρι στιγμής οι τόμοι της σειράς του Γιώργου Κ. Παναγιωτάκη Αταξίες στην τάξη: «Η στοιχειωμένη αίθουσα» (2011), «Να τοι οι πρωταθλητές» (2011), «Η πριγκίπισσα των Εφτά Θαλασσών» (2012), «Η κατάρα της φράου Λίτσας» (2013) και «Παράσταση για κλάματα» (2014) – αυτό το τελευταίο, μάλιστα, που έχει τιμηθεί με το «Βραβείο Λογοτεχνικού Βιβλίου για Παιδιά» του περιοδικού Αναγνώστης (2015) είναι και εξαιρετικά επίκαιρο, δεδομένου ότι τα σχολεία ετοιμάζονται για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου.
Τα πέντε αυτά βιβλία απευθύνονται σε παιδιά από 9 ετών και πάνω, είναι περίπου 100 σελίδες το καθένα και μπορούν να διαβαστούν αυτοτελώς, αφού στο αρχικό σαλόνι επεξηγούνται με σκίτσα και λίγο κείμενο τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν, ωστόσο θα ήταν καλύτερα να διαβαστούν με τη σειρά που έχουν κυκλοφορήσει, καθώς οι χαρακτήρες, στιβαροί ήδη από τον πρώτο τόμο, εμπλουτίζονται με απολαυστικές λεπτομέρειες και η σειρά ωριμάζει θεματολογικά.
Ο Πάνος, ο οποίος αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο τις ιστορίες, και οι φίλοι-συμμαθητές του καλούνται να λύσουν το μυστήριο μιας στοιχειωμένης αίθουσας, να βγάλουν ασπροπρόσωπο το σχολείο τους σε ένα σχολικό πρωτάθλημα μπάσκετ (το πιο αστείο βιβλίο της σειράς), να λύσουν το μυστήριο του γιγάντιου χταποδιού σε μια σχολική εκδρομή, να τα βγάλουν πέρα με μια αυταρχική δασκάλα παλαιάς κοπής (το πιο συγκινητικό βιβλίο της σειράς) και να δώσουν μια αξιοπρεπή παράσταση για την 28η Οκτωβρίου – το πιο ώριμο και δυνατό βιβλίο της σειράς, καθώς θίγει τα θέματα του φασισμού, του ρατσισμού και του πολέμου με πολύ έξυπνο τρόπο.
Όσο δύσκολο είναι να γράψει κανείς ένα βιβλίο που να συναρπάσει τα παιδιά των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού, άλλο τόσο θερμά προτείνουμε τις απολαυστικές Αταξίες στην τάξη – εννοείται και για μικρότερα παιδιά, Β’-Γ’ Δημοτικού, εάν είναι πιο ώριμα ως αναγνώστες.
Βρείτε και τα πέντε βιβλία της σειράς εδώ:
«Η πριγκίπισσα των Εφτά Θαλασσών»