Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε 40 πόλεις της Πορτογαλίας, διαμαρτυρόμενοι κατά των πολιτικών λιτότητας της κυβέρνησης και των διεθνών δανειστών, που απαιτούν δραστικές μεταρρυθμίσεις στον προϋπολογισμό. Περισσότεροι από 100.000 χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο κατά των μέτρων λιτότητας που έχει υιοθετήσει η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Πέδρο Πάσος Κοέλιο.«Σταματήστε την κοινωνική τρομοκρατία», «Αυτοί που κλέβουν την Πορτογαλία πρέπει να δικαστούν», «Σε λίγο το κράτος θα κλέβει τους νεκρούς», ήταν μερικά από τα συνθήματα που έγραφαν αφίσες και πανό που είχαν αναρτήσει οι διαδηλωτές στη Λισαβόνα.
«Ας πάει στον διάβολο η τρόικα», ήταν το κεντρικό σύνθημα των διαδηλωτών που με αυτό τον τρόπο εξέφραζαν την αντίθεσή τους στα μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί στη χώρα σε αντάλλαγμα για το δάνειο των 78 δισεκατομμυρίων ευρώ που δόθηκε το 2011 στη χώρα από την ΕΕ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Οι διαδηλώσεις έγιναν έπειτα από έκκληση πανεπιστημιακών, καλλιτεχνών, ποιητών και μουσικών μέσω του Facebook και δεν είχαν πολιτικό χαρακτήρα, αν και κάποιες από αυτές είχαν την υποστήριξη κάποιων κομμάτων της άκρας αριστεράς και του βασικού πορτογαλικού συνδικάτου CGTP.
Οι διαδηλωτές πέταξαν ντομάτες και μπουκάλια μπύρας στα γραφεία του ΔΝΤ στη Λισαβόνα, με την αστυνομία να συλλαμβάνει δύο άτομα. Στο Αβέιρο, 200 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας, ένας διαδηλωτής τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια επεισοδίων.
Οι διαμαρτυρίες είχαν ως στόχο κυρίως τον πρωθυπουργό Πέδρο Πάσος Κοέλιο και το σχέδιό του να αυξήσει τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης των εργαζομένων από το 11% στο 18% το επόμενο έτος, με ταυτόχρονη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, από 23,75% σε 18%. Ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός, είπε ότι το μέτρο έχει ως στόχο, να ενθαρρύνει τις προσλήψεις ανέργων, όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, η αύξηση των εισφορών των εργαζομένων οδηγεί σε ετήσια απώλεια ενός μισθού.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Πορτογαλίας απέσυρε την υποστήριξή του προς την κυβέρνηση την Πέμπτη για την πρόταση προϋπολογισμού για το 2013. Η κυβέρνηση πάντως εξακολουθεί να έχει την πλειοψηφία, ώστε να εγκρίνει τη νομοθεσία για την αύξηση των φόρων εισοδήματος, τη μείωση στις συντάξεις και να επεκτείνει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, με τα συνδικάτα να ετοιμάζονται για νέες μεγάλες διαδηλώσεις μέσα στον Σεπτέμβριο.