Δυναμική φωνή κατά της ασφυκτικής λιτότητας από εκατομμύρια εργαζομένους στην πανευρωπαϊκή ημέρα δράσης με τη συμμετοχή 40 συνδικαλιστικών οργανώσεων σε 23 χώρες της Ευρώπης. Συντονισμένη γενική απεργία για πρώτη φορά στα χρονικά σε Ισπανία και Πορτογαλία όπου παρέλυσαν οι μετακινήσεις, στάσεις εργασίας και συλλαλητήρια στην Ελλάδα και την Ιταλία, συγκεντρώσεις σε δεκάδες χώρες με μήνυμα αλληλεγγύης στον ευρωπαϊκό νότο. Συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας στην Ισπανία· πλαστικές σφαίρες και πάνω από 80 συλλήψεις. Συμπλοκές, συλλήψεις και τραυματίες στην Ιταλία, όπου διαδηλώνουν παράλληλα οι φοιτητές κόντρα στις περικοπές στη δημόσια παιδεία.
«Πρέπει να αλλάξουμε πολιτική, η λιτότητα δεν λειτουργεί. Χρειάζεται μια πολιτική για την βιώσιμη ανάπτυξη και για την απασχόληση. Είμαστε αλληλέγγυοι με τις χώρες του νότου που πλήττονται τόσο πολύ» δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Μπερναντέτ Σεγκόλ μετά την... απονομή του «βραβείου Νόμπελ Λιτότητας» στην Κομισιόν από τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών συνδικάτων.
«Είναι πάρα πολύ εύκολο να επιτεθούμε στους μισθούς και στην κοινωνική προστασία. Πρέπει να αναλάβουμε ρίσκα για να υπάρξουν βιώσιμες επενδύσεις. Βρήκαμε λεφτά για τις τράπεζες, γιατί όχι και για την απασχόληση;» υπογράμμισε εξερχόμενη από την έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου οι συνδικαλιστές παρέδωσαν το «Νόμπελ» στον Επίτροπο Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων Λάζλο Άντορ.
Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των βελγικών και ευρωπαϊκών συνδικάτων, πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες και κατόπιν πραγματοποίησαν πορεία προς τις πρεσβείες της Ισπανίας, τη Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Γερμανίας. Στην τελευταία ορισμένοι διαδηλωτές έριξαν αυγά και κροτίδες.
Πεδίο μάχης η Μαδρίτη
Αστυνομικοί και διαδηλωτές συγκρούστηκαν στη Μαδρίτη με τις ισπανικές δυνάμεις ασφαλείας να χρησιμοποιούν γκλομπ και να πυροβολούν στον αέρα με πλαστικές σφαίρες. Οι συμπλοκές ξέσπασαν όταν ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε να διασπάσει το τείχος των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας που εμπόδισαν την πρόσβαση στην πλατεία Θιβέλες στο κέντρο της πρωτεύουσας.
Συμπλοκές μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών σημειώνονταν από νωρίς το πρωί της Τετάρτης. Μεγάλη αστυνομική δύναμη αναπτύχθηκε σε όλο το κέντρο της ισπανικής πρωτεύουσας, όπου πολλά καταστήματα παρέμειναν κλειστά υπό το φόβο επεισοδίων.
Συγκρούσεις μικρότερης κλίμακας σημειώθηκαν στην κεντρική λεωφόρο Γκραν Βία, μετά μία πρώτη προσπάθεια της αστυνομίας να διασπάσει το πλήθος. Μετά την επέμβαση, οι διαδηλωτές διασκορπίστηκαν, ανασυντασσόμενοι μετά από λίγο σε μικρή απόσταση από το σημείο των συγκρούσεων.
Σύμφωνα με το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών, μικρής κλίμακας «μεμονωμένα επεισόδια» σημειώθηκαν σε πολλές ισπανικές πόλεις, με απολογισμό 34 τραυματίες -18 εκ των οποίων αστυνομικοί, ενώ οι συλλήψεις έφθασαν τις 82.
Δύο ογκώδεις διαδηλώσεις έγιναν το απόγευμα στη Μαδρίτη: η πρώτη από τα εργατικά συνδικάτα η δεύτερη από το κίνημα των «Αγανακτισμένων» για να εκφραστεί η δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στην αυξανόμενη φτώχεια, τις εξώσεις των υπερχρεωμένων από τα δάνεια ιδιοκτητών, και για τα δισεκ. ευρώ που «καταπίνουν» οι τράπεζες.
Η αστυνομία απάντησε με βία στους διαδηλωτές, όχι μόνο στην πρωτεύουσα αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις όπου επίσης οι διαδηλωτές βγήκαν κατά χιλιάδες στους δρόμους.
Αίσθηση για την βίαιη καταστολή έκανε το μάλλον πρωτοφανές για τη χώρα περιστατικό που συνέβη στην καταλανική πόλη Ταραγόνα, όπου αστυνομικοί με γκλομπ χτύπησαν στο κεφάλι ένα 13χρονο αγόρι.
Εξαιτίας της γενικής απεργίας στην Ισπανία -τη δεύτερη εντός του έτους- παρέλυσαν οι δημόσιες συγκοινωνίες και ακυρώθηκαν εκατοντάδες πτήσεις.
«Η απεργία είναι η κραυγή σου»
Για την κινητοποίηση η ισπανική αναρχοσυνδικαλιστική οργάνωση CGT δημιούργησε ένα ειδικό βίντεο με τίτλο Respira (Ανάπνευσε) στο οποίο εμφανίζονται πολίτες-θύματα της οικονομικής κρίσης να μην μπορούν να αναπνεύσουν παγιδευμένοι σε κουκούλες που τους κόβουν την ανάσα.
Στο τέλος του βίντεο το σύνθημα είναι: «στις 14 Νοεμβρίου, η απεργία σου είναι η κραυγή σου».
Συγκρούσεις διαδηλωτών-αστυνομίας στην Ιταλία
Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν και στην Ιταλία, όπου παράλληλα με τους εργαζόμενους διαδήλωσαν και χιλιάδες φοιτητές διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές της κυβέρνησης Μόντι στη δημόσια Παιδεία. Δεκάδες διαδηλωτές ξεχύθηκαν σε 87 πόλεις της Ιταλίας.
Χάος επικράτησε στη Ρώμη με σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας κατά μήκος του Τίβερη. Σοβαρά επεισόδια και στο Μιλάνο, τραυματίες στο Τορίνo και την Πάδοβα. Μπλόκο στο σιδηροδρομικό σταθμό της Νάπολης.
Η Ιταλία συμμετείχε στην πανευρωπαϊκή κινητοποίηση με τετράωρη στάση εργασίας του συνδικάτου Cgil. Στο δημόσιο τομέα, κηρύχθηκε οκτάωρη απεργιακή κινητοποίηση, ενώ στις διαδηλώσεις έλαβαν μέρος και τα αυτόνομα συνδικάτα Cobas. Τα δυο άλλα ιταλικά μεγάλα συνδικάτα, Cisl και Uil, αποφάσισαν αντιθέτως να μην συμμετάσχουν στην ευρωπαϊκή ημέρα διαμαρτυρίας.
Διαδηλωτές συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις στις πόλεις Πάδοβα και Μπρέσια στον ιταλικό βορρά, ενώ στο Τορίνο, μέλη του Cgil κατάφεραν να ανέβουν στον ουρανοξύστη όπου σύντομα πρόκειται να στεγαστούν τα κεντρικά γραφεία της τράπεζας San Paolo Intesa. Ακολούθησαν συγκρούσεις, με τον τραυματισμό ενός αστυνομικού που νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.
Στο Μιλάνο η πορεία προσπάθησε να πλησιάσει στα τοπικά γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά αστυνομικοί δημιούργησαν ανθρώπινο τείχος. Στο κέντρο της πόλης η κυκλοφορία των αυτοκινήτων παρέλυσε.
Στην Βενετία, ομάδα διαδηλωτών εισήλθε σε τραπεζικό κατάστημα και ξεδίπλωσε πανό που έγραφε «Fate i soldi con i nostri debiti» («βγάζετε λεφτά από τα χρέη μας»). Στην κωμόπολη Μέστρε, εργάτες και φοιτητές προχώρησαν σε ρίψη αυγών και μπογιάς στις εισόδους γραφείων και υποκαταστημάτων τραπεζών.
Στην Ρώμη, φοιτητές των πανεπιστημίων της ιταλικής πρωτεύουσας πλαισίωσαν την διαδήλωση των εργαζομένων, με συνθήματα συμπαράστασης και προς τον «δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό».
«Η λιτότητα στραγγαλίζει την απασχόληση κι αυξάνει την φτώχεια των εργαζομένων. Μέσα σε ένα χρόνο διακυβέρνησης, ο Μάριο Μόντι στέρησε την ελπίδα και την εμπιστοσύνη από τους νέους μας», δήλωσε η Σουζάνα Καμούσο, γραμματέας του συνδικάτου Cgil.
Εντύπωση προκάλεσε η έκκληση του ηθοποιού και επικεφαλής του λεγόμενου Κινήματος των Πέντε Αστέρων, Μπέπε Γκρίλο: «είμαστε σε πόλεμο, οι αστυνομικοί θα έπρεπε να στηρίξουν τους νέους, να συμπαραταχθούν με τους νέους», έγραψε στο ιστολόγιό του ο Γκρίλο.
Τρεις συλλήψεις, 50 προσαγωγές και 24 τραυματίες (16 αστυνομικοί και 8 διαδηλωτές) ήταν ο απολογισμός από τις συγκρούσεις στην Ιταλία.
Ογκώδη συλλαλητήρια στην Αθήνα
Συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στη Βουλή πραγματοποίησαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής κινητοποίησης ενάντια «στις καταστροφικές επιβαλλόμενες νεοφιλελεύθερες ευρωπαϊκές πολιτικές που εξοντώνουν λαούς και χώρες στο όνομα δήθεν της κρίσης και του χρέους». Τα δύο συνδικάτα κήρυξαν τρίωρη στάση εργασίας.
«Τέλος στην καταστροφή» φωνάζουν οι Πορτογάλοι
Στην Πορτογαλία η εικόνα ήταν γενικώς πιο ήρεμη. Συνθήματα σε μεγάλες επιγραφές όπως «Ζήτω η γενική απεργία», «Τέλος στην καταστροφή» , «Τρόικα, Πάσους: ΕΞΩ», ήταν ανηρτημένα στο κέντρο της Λισαβόνας, όπου αρκετοί εργαζόμενοι προσπαθούσαν να βρουν κάποιον τρόπο να μεταβούν στις δουλειές τους, παρά την 24ωρη γενική απεργία, που παρέλυσε σε μεγάλο βαθμό τη χώρα.
«Η σημερινή απεργία κατέγραψε μία μεγαλύτερη από ποτέ συμμετοχή στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα» δήλωσε ο Ζοζέ Μανουέλ Ολιβέιρα, στέλεχος της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών και Επικοινωνιών. «Η συμμετοχή είναι 100% στο μετρό της Λισαβόνας και η παράλυση είναι σχεδόν πλήρης στις οδικές, σιδηροδρομικές και παραποτάμιες μεταφορές» προσέθεσε.
Οι συρμοί και τα πορθμεία κυκλοφορούσαν αραιά στους σταθμούς και τις αποβάθρες της Λισαβόνας. Στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, η κατάσταση εμφανιζόταν να βρίσκεται υπό έλεγχο. Πολλές πτήσεις ήδη είχαν ακυρωθεί εκ των προτέρων ή αναβλήθηκαν και αναμένετο να εκτελεστούν αργότερα.
Ωστόσο, παραιτημένο, ένα μεγάλο τμήμα των Πορτογάλων δεν θεωρεί πως η γενική απεργία πρόκειται να αλλάξει κάτι ριζικά, μολονότι δηλώνει κατάκοπο από τα μέτρα λιτότητας, που έχουν αρχίσει να αποστραγγίζουν το πορτοφόλι τους από τον Μάιο του 2011, οπότε η Πορτογαλία συμφώνησε με την τρόικα να λάβει δάνειο 78 δισεκ. ευρώ.
Συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες στο Βέλγιο
Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των βελγικών και ευρωπαϊκών συνδικάτων, πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες και κατόπιν πραγματοποίησαν πορεία προς τις πρεσβείες της Ισπανίας, τη Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Γερμανίας. Στην τελευταία ορισμένοι διαδηλωτές έριξαν αυγά και κροτίδες.
Τα βελγικά συνδικάτα, που φοβούνται ότι η κυβέρνηση του Έλιο Ντι Ρούπο θα επιβάλει νέα μέτρα λιτότητας στον υπό κατάρτιση προϋπολογισμό, δεν είχαν προκηρύξει γενική απεργία αλλά προχώρησαν σε διάφορες κινητοποιήσεις, στάσεις εργασίας και ενημερωτικές συγκεντρώσεις.
Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις, όπως στη Λιέγη, το Σαρλερουά και τη Λα Λουβιέρ, ενώ εξαιτίας των απεργιακών κινητοποιήσεων στους σιδηροδρόμους ακυρώθηκαν τα δρομολόγια του Thalys, με προορισμό το Παρίσι, το Άμστερνταμ και τη Γερμανία
* Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας διοργάνωσαν στο κέντρο του Βελιγραδίου τρία συνδικάτα εργαζομένων της Σερβίας σε ένδειξη αλληλεγγύης στις κινητοποιήσεις των ευρωπαϊκών συνδικάτων στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής ημέρας δράσης.
πηγη: tovima.gr