Ο «πατέρας» του προτύπου RSS οδηγήθηκε στην αυτοκτονία
Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Τεχνολογικής Ερευνών της Μασαχουσέτης (MIT) ζήτησε τη διενέργεια εσωτερικής έρευνας για να διαπιστωθεί ο ρόλος του ιδρύματος στη δίωξη του εκλιπόντος ιδιοφυούς προγραμματιστή και πολιτικού ακτιβιστή, Άαρον Σβαρτς. Ο 26χρονος προγραμματιστής αυτοκτόνησε την Παρασκευή, ενώ εκκρεμούσε εις βάρος του δικαστική υπόθεση για παράνομο κατέβασμα εκατοντάδων επιστημονικών περιοδικών και εκατομμυρίων δημοσιεύσεων μέσα από τα δίκτυα του MIT.
Εάν κρινόταν ένοχος θα αντιμετώπιζε ποινή φυλάκισης έως και 35 ετών αλλά και πρόστιμο ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Η δίκη του Σβαρτς επρόκειτο να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, ο κατηγορούμενος σκόπευε να δηλώσει αθώος. Η οικογένεια του αυτόχειρα εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία επιρρίπτει ευθύνη για την αυτοκτονία στους χειρισμούς της διοίκησης του MIT και στην εισαγγελική αρχή της Μασαχουσέτης. «Η κλοπή είναι κλοπή είτε χρησιμοποιείς γι’ αυτήν έναν υπολογιστή, είτε έναν λοστό. Η κλοπή παραμένει κλοπή είτε αφαιρείς από κάπου έγγραφα είτε δολάρια», είχε ο επικεφαλής της εισαγγελικής αρχής της Μασαχουσέτης μετά την απαγγελία των κατηγοριών εις βάρος του Σβαρτς.
Η διαδικτυακή κοινότητα χρωστάει πολλά στον 26χρονο, καθώς θεωρείται ο «πατέρας» του προτύπου RSS του πιο δημοφιλούς τρόπου σήμερα να μεταδίδονται πληροφορίες από μία ιστοσελίδα. Ήταν μόλις 14 ετών όταν μαζί με άλλους προγραμματιστές ανέπτυξαν το πρότυπο RSS. Είχε, επίσης, συμμετάσχει στην οργάνωση Creative Commons που ίδρυσε ο καθηγητής Λάρι Λέσιγκ και στην κοινότητα του Reddit, του οποίου ήταν και συνιδρυτής. Φοίτησε για ένα χρόνο στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ αλλά εγκατέλειψε τις σπουδές του και στη συνέχεια αφοσιώθηκε στον προγραμματισμό και στον ψηφιακό και πολιτιστικό ακτιβισμό. Είχε πολιτική δράση υπέρ των ψηφιακών δικαιωμάτων και κατά των κρατικών επεμβάσεων.
Το 2009 κατάφερε να κατεβάσει και στη συνέχεια να διαθέσει ελεύθερα στο ίντερνετ περίπου το 20% των εγγράφων από ομοσπονδιακά δικαστήρια τα οποία ήταν καταχωρημένα στη βάση δεδομένων PACER. Αν και τυπικά ελεύθερα, η PACER χρέωνε για την πρόσβαση στη βάση δεδομένων της και ο Σβαρτς κατάφερε να τη διαθέσει στο ευρύ κοινό.
Το 2011 κατάφερε με ένα λάπτοπ να μπει στο δίκτυο του MIT και κατέβασε από τη βάση JSTOR πολλά αρχεία. Οι δύο υποθέσεις τον έβαλαν στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών. Συνελήφθη και αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση, αλλά αργότερα κατηγορήθηκε για απάτη.