Skip to main content
|

Μηδενική πρόοδος της Τουρκίας στην πορεία της προς την Ε.Ε.

Μηδενική πρόοδος της Τουρκίας στην πορεία της προς την Ε.Ε
Μηδενική πρόοδος της Τουρκίας στην πορεία της προς την Ε.Ε

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

 

Δεκαπέντε χρόνια μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων προσχώρησης στην ενωμένη Ευρώπη οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. είναι ίσως χειρότερες παρά ποτέ. Η κατάσταση αυτή επιβεβαιώθηκε στις Βρυξέλλες με την καθιερωμένη κάθε φθινόπωρο δημοσιοποίηση της έκθεσης της Επιτροπής για την πρόοδο της Τουρκίας στην πορεία της προς την πλήρη ένταξη στην ΕΕ.
 
Το βασικό συμπέρασμα της φετινής ετήσιας έκθεσης είναι ότι η πρόοδος υπήρξε μηδενική κατά το 2012 και αυτό για δύο κατά βάση λόγους: 
 
Ο πρώτος είναι ότι η Τουρκία δεν έδειξε καμία διάθεση εξομάλυνσης των σχέσεών της με την Κύπρο και την Ελλάδα και ο δεύτερος είναι ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να αμφιβάλλει για την ποιότητα της Δημοκρατίας στην Τουρκία, κυρίως δε σε σχέση με την ελευθερία του Τύπου και γενικότερα με την ελευθερία έκφρασης. 
 
Αν σε αυτά προστεθεί και η απόφαση της Τουρκίας να παγώσει επί της ουσίας τις σχέσεις της με την ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο που η προεδρία της ΕΕ ασκείται από την Κύπρο, εξηγείται σε μεγάλο βαθμό το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη.
 
Σε ό,τι αφορά ειδικώς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στην έκθεση της Επιτροπής γίνεται αναφορά στις συνεχιζόμενες προσπάθειες για τη βελτίωσή τους και υπογραμμίζεται ότι η Τουρκία θα πρέπει να εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της για την εξεύρεση λύσης στα διμερή ζητήματα που δεν έχουν επιλυθεί, συμπεριλαμβανομένων των συνοριακών διαφορών.
 
Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει προβεί σε επίσημες διαμαρτυρίες σχετικά με την παραβίαση των χωρικών υδάτων και του εναερίου χώρου από την πλευρά της Τουρκίας, κυρίως με τις υπερπτήσεις στα ελληνικά νησιά.
 
 Στο πλαίσιο της ρητής υποχρέωσης της Τουρκίας για σχέσεις καλής γειτονίας και την επίλυση συνοριακών διαφορών, στην ίδια έκθεση σημειώνεται ότι η απειλή «casus belli» σχετικά με την πιθανή επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων εξακολουθεί να ισχύει, στη βάση του σχετικού ψηφίσματος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης του 1995.
 
Σύμφωνα με την Επιτροπή, η Τουρκία θα πρέπει να δεσμευτεί στην αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών σύμφωνα με το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και συμπεριλαμβανομένης, εάν αυτό θεωρηθεί αναγκαίο, της δικαιοδοσίας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. 
 
Επίσης, στο πλαίσιο αυτό, τονίζεται ότι πρέπει να αποφεύγεται κάθε απειλή ή ενέργεια που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών.
 
Η εκθεση της Επιτροπής προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού για θεματα ΕΕ Ε.Μπαγίς ο οποίος κατηγόρησε την Κομισιόν οτι επιχειρεί να καθυστερήσει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.
 
«Δεν ειναι τυχαίο που η έκθεση αυτή συνέπεσε με την λεγόμενη προεδρία ενός λεγόμενου κράτους που δεν αναγνωρίζουμε».υποστηριξε ο κ.Μπαγίς  προσθετοντας: «Να μην περιμένει κανείς ότι η Τουρκία θα είναι αυτή που θα σηκωθεί πρώτη από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων .Αυτή τη στιγμή μπορεί να μην το επιτρέπουν οι συγκυριές αλλά πιστεύω ότι στο μέλλον θα αλλάξουν τα πράγματα προς το θετικό εντός της ΕΕ και θα ανοίξει ο δρόμος για την Τουρκία».
 
πηγη: Τα ΝΕΑ/Μ.Σπινθουράκης

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις