Η Κύπρος είπε ιστορικό «όχι» στη Μέρκελ και σε όλη την Ευρώπη
Με 36 ψήφους κατά και 19 αποχές η κυπριακή Βουλή απέρριψε το νομοσχέδιο για φορολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων.
Σε μια δραματική για τη χώρα συνεδρίαση η Κύπρος αποφάσισε να πει «όχι» στους ευρωπαίους εταίρους της και να αντιταχθεί σε ένα άδικο μέτρο -όπως χαρακτηρίστηκε- για τους πολίτες.
Λίγο μετά τις 8 ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής με την ψηφοφορία του νομοσχεδίου. Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν 36 βουλευτές από το ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, ΔΗΚΟ, ΕΥΡΩΚΟ, Οικολόγους και τον ανεξάρτητο Ζαχαρία Κουλία. Οι 19 βουλευτές του ΔΗΣΥ τήρησαν αποχή.
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας στην ομιλία του ανέφερε πως τα περιουσιακά στοιχεία του οποιουδήποτε είναι απαραβίαστα και επικαλέστηκε τα σχετικά άρθρα του κυπριακού Συντάγματος.
«Οι Ευρωπαίοι με την απόφαση του Eurogroup θεώρησαν ότι το κυπριακό Σύνταγμα είναι κουρελόχαρτο» τόνισε. «Ουδείς δεν πρέπει να δεχθεί να βάλει το κράτος το χέρι στην τσέπη των πολιτών υπό μορφή κλεπταποδόχου».
Επιτέθηκε επίσης εναντίον της Γερμανίδας καγκελαρίου και του Γερμανού υπουργού οικονομικών. Κατέληξε, λέγοντας πως το κούρεμα είναι επαίσχυντο και απαράδεκτο.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος ΕΔΕΚ Δ. Συλλούρης έκανε λόγο για διάλυση της κυπριακής οικονομίας. «Οι δανειστές μας ήθελαν να διαλύσουν την οικονομία μας», είπε χαρακτηριστικά.
Ο βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, μίλησε για προσπάθεια επιβολής μια νέας μορφής αποικιοκρατίας, που την ονόμασε χρεοκρατία.
Όπως είπε, αυτό που συνέβη με την απόφαση του Eurogroup ήταν μια απαράδεκτη και ατιμωτική απόφαση της ΕΕ και του ΔΝΤ που προσπάθησαν να στερήσουν από την Κύπρο μια από τις σημαντικότερες πηγές ανάπτυξης, που είναι οι ξένες επενδύσεις.
Τόνισε πως οι Οικολόγοι λένε όχι, στην υποδούλωση της Κύπρου για πολλά χρόνια, ενώ κατέληξε λέγοντας χαρακτηριστικά πως «τέτοια Ευρώπη δεν την θέλουμε».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μ. Κάρογιαν ανέφερε ότι «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με καταστάσεις που θέτουν εν αμφιβόλω την ύπαρξη της Κύπρου», ενώ έκανε λόγο για «απρόκλητη και άδικη επίθεση στην πατρίδα του».
«Οφείλουμε να την υπερασπιστούμε» είπε ο κ. Κάρογιαν, ενώ ανέφερε ότι πρόκειται για προσχεδιασμένο έγκλημα. Τίποτα δεν είναι τυχαίο είπε ο κ. Κάρογιαν, όλα αυτά τα επεξεργάζονταν εδώ και καιρό προκειμένου να στερήσουν την Κύπρο από τους στρατηγικούς της εταιρους.
Λαμβάνοντας τον λόγο ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Α. Κυπριανού ανέφερε ότι η Κύπρος είναι αυτή που γνωρίζει το πιο σκληρό πρόσωπο της ΕΕ. Όλες αυτές οι πολιτικές δεν συνείσφεραν στην αντιμετώπιση της κρίσης αλλά τις όξυναν, ανέφερε και έκανε λόγο για μεθόδους νομιμοποίησης καταλήστευσης των λαών.
Είμαστε η μόνη χώρα από όσες μπήκαν σε μηχανισμούς στήριξης που υπέγραψαν τα μνημόνια προτού μπουν στο μηχανισμό στήριξης. Όμως το Eurogroup είχε και νέες απαιτήσεις, οι οποίες δεν μπόρεσαν να γίνουν δεκτές.
Τέλος, ο Αβέρωφ Νεοφύτου του ΔΗΣΥ στην τοποθέτησή του ανταπέδωσε τα πυρά στον Άντρο Κυπριανού για τους χειρισμούς της προηγούμενης Κυβέρνησης. Δήλωσε ότι ο ΔΗΣΥ επιλέγει το δρόμο της αποχής αλλά την ίδια ώρα δεν παραδίδει τα όπλα. Θα στηρίξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα συμβάλει ώστε να βρεθεί ένας τρίτος δρόμος που θα αποτρέψει την καταστροφή.
Σημειώνεται ότι μετά την καταψήφιση ήρθε η πρώτη αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως και από το Βερολίνο που διαμήνυσε ότι δεν θα δοθεί πακέτο διάσωσης στην Κύπρο αν δεν πληροί τις προϋποθέσεις.
newpost.gr