Φορητή μονάδα εξουδετέρωσης χημικών όπλων φέρεται να διαθέτουν οι ΗΠΑ
Χρόνος ανάγνωσης :
2'Οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει ένα είδος φορητού εργοστασίου που μπορεί να εξουδετερώνει σαρίν και άλλα χημικά όπλα, αναφέρει το περιοδικό New Scientist, την ώρα που η Ρωσία και οι ΗΠΑ συζητούν το ενδεχόμενο παράδοσης του χημικού οπλοστασίου της Συρίας.
Το βρετανικό περιοδικό επικαλείται έγγραφο του Κέντρου Χημικών και Βιολογικών Όπλων Edgewood του αμερικανικού στρατού, το οποίο φέρεται να κατασκεύασε το πρωτότυπο της μονάδας και να το παρέδωσε για χρήση στο Πεντάγωνο.
Το «Σύστημα Υδρόλυσης Πεδίου», ή FDHS, περιλαμβάνει μια δεξαμενή από τιτάνιο χωρητικότητας 8,3 χιλιάδων λίτρων, μέσα στην οποία τα χημικά όπλα αναμειγνύονται με νερό, χλωρίνη και καυστικό νάτριο (το βασικό συστατικό στα αποφρακτικά τουαλέτας). Το μείγμα θερμαίνεται σχεδόν μέχρι το σημείο βρασμού για τρεις ώρες, οπότε τα τοξικά μόρια διασπώνται μέσω μιας αντίδρασης που ονομάζεται υδρόλυση.
Τι αναζητούν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ μετά την επίθεση με χημικά στη Συρία
«Θα παραδώσουμε τον έλεγχο του χημικού οπλοστασίου» επιβεβαιώνει ο Άσαντ
Η διαδικασία φέρεται να εξουδετερώνει το 99% των τοξικών παραγόντων. Το υγρό που απομένει μπορεί να απορριφθεί στη συνέχεια σε μονάδες διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων.
Επιπλέον, η μονάδα FDHS φιλτράρει τον αέρα που εξέρχεται από το σύστημα και περιλαμβάνει σύστημα απολύμανσης των 15 εργαζόμενων που απαιτούνται για τη λειτουργία του, σε περίπτωση ατυχήματος. Κοντά στην κεντρική μονάδα υπάρχει επίσης ξεχωριστό εργαστήριο για την ταυτοποίηση χημικών όπλων με αέρια χρωματογραφία και φασματοσκοπία μάζας.
Πακεταρισμένο μέσα σε μερικά κοντέινερ, το FDHS μπορεί να μεταφερθεί στο πεδίο και να αρχίσει να λειτουργεί εντός 10 ημερών.
Παραμένει ωστόσο ασαφές αν μια τέτοια μονάδα μπορεί να λειτουργήσει στη Συρία εν μέσω του εμφυλίου πολέμου. Την καταστροφή χημικών όπλων επιβλέπουν συνήθως ειδικοί του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, οι οποίοι όμως δεν είναι εκπαιδευμένοι να επιχειρούν σε συνθήκες σύρραξης.
Σημασία θα είχε επίσης το εάν τα συριακά χημικά όπλα βρίσκονται αποθηκευμένα σε δεξαμενές, ή αν βρίσκονται ήδη σε κεφαλές πυραύλων ή άλλα πυρομαχικά, τα οποία είναι πολύ δυσκολότερο να εξουδετερωθούν.
Η Ιαπωνία φέρεται να διαθέτει σύστημα για την καταστροφή χημικών πυρομαχικών ένα προς ένα, σε μια πολύ πιο περίπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία.
πηγή: news.in.gr