Κόσμος

09/10/2014 - 18:07

«Φλέγεται» η Τουρκία για το Κομπάνι

style="text-align: justify;"> 
Στους 25 έφτασαν οι νεκροί από τις διαδηλώσεις για τις επιθέσεις εναντίον των Κούρδων στο Κομπάνι της Συρίας.
 
Τέσσερις διαδηλωτές λιντσαρίστηκαν μέχρι θανάτου, τρεις κάηκαν ζωντανοί, άλλοι 12 χτυπήθηκαν με πυροβόλα όπλα, ενώ στη λίστα των νεκρών προστέθηκαν τα ονόματα ενός 45 και ενός 43χρονου από τη Σαουδική Αραβία και τη Συρία αντίστοιχα, οι οποίοι σκοτώθηκαν στη πόλη Μάρντιν.
 
Σήμερα στο χορό των κινητοποιήσεων πέρασε και το πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης με αποτέλεσμα η αστυνομία να στην προσαγωγή 28 φοιτητών.
 
Στο Εσένγιουρτ της Κωνσταντινούπολης άγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών, με τραγικό απολογισμό ένα νεκρό και αρκετούς τραυματίες. Διαδηλώσεις και επεισόδια με την αστυνομία έγιναν και στο Πέρα, το Οκμεϊντανί, και το Γκάζι της Κωνσταντινούπολης.
 
Στη Σμύρνη δύο χιλιάδες άτομα συγκεντρώθηκαν στο Αλσαντσάκ για να διαμαρτυρηθούν τόσο για τις επιθέσεις στο Κομπάνι όσο και για τα επεισόδια σε όλη την Τουρκία. Μια ομάδα έριξε μολότοφ σε σουπερμάρκετ, η οποία πήρε φωτιά ενώ μέσα βρίσκονταν πελάτες.
 
Στα Άδανα οι διαδηλωτές έκαιγαν λάστιχα και έστησαν οδοφράγματα. Σε διαμάχη που ξέσπασε μεταξύ δύο ομάδων, ένας διαδηλωτής έχασε τη ζωή του. Η μια ομάδα επιτέθηκε σε έναν άντρα που καθόταν μπροστά από το σπίτι του. "Είσαι του ΙΣΙΛ εσύ;" τον ρώτησαν και μετά τον μαχαίρωσαν.
 
Στο Βαν διαδηλωτές προσπάθησαν να επιτεθούν στα γραφεία μιας ισλαμικής οργάνωσης. Οι ισλαμιστές κρατούσαν ρόπαλα έτοιμοι να προστατεύσουν τα γραφεία τους. Η αστυνομία επενέβη και διέλυσε τους διαδηλωτές.
 
Στην Προύσα μια ομάδα που ήθελε να διαμαρτυρηθεί για τις επιθέσεις στο Κομπάνι αντιμετώπισε την αντίδραση της αστυνομίας και πολιτών της γειτονιάς. Έξω από τα σπίτια τους κρατώντας ρόπαλα βγήκαν ακόμη και γυναίκες. Η αστυνομία τους διέλυσε με δακρυγόνα.
 
Στην πόλη Άγρι οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στο κτίριο του δημαρχείου και σε πολλά αυτοκίνητα. Έριξαν μολότοφ σε μαγαζιά και τράπεζες. Στο Σιίρτ ένα άτομο προσπάθησε να κατεβάσει την τουρκική σημαία, πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε.
 
Στο Ντιγιάρμπακιρ επεκτάθηκε η επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας μέχρι αύριο στις 6.00 το πρωί.
 
Η Άγκυρα θεωρεί ότι πίσω από τις διαδηλώσεις είναι το ΡΚΚ. Θεωρεί επίσης ότι οι ομάδες που εναντιώνονται στους διαδηλωτές και συγκρούονται μαζί τους είναι στην δυτική Τουρκία το ακροδεξιό κόμμα ΜΗΡ και στην ανατολική μια ακραία ισλαμική οργάνωση που αποχώρησε από τη Χεζμπολλάχ. Θεωρεί ότι και οι δύο θέλουν να σαμποτάρουν τη διαδικασία λύσης του κουρδικού και ανησυχεί από αυτή την συμπεριφορά.
 
Βάνδαλους χαρακτηρίζει τους διαδηλωτές ο Νταβούτογλου
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε χθες το βράδυ μετά τη σύσκεψη ασφαλείας που έγινε στην Άγκυρα με αφορμή τις διαδηλώσεις ότι δεν θα θυσιάσουν την διαδικασία επίλυσης του κουρδικού απέναντι στους βανδαλισμούς. "Θα αντιμετωπίσουμε αυτούς τους βάνδαλους και θα λάβουμε τα μέτρα μας", είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.
 
Επέκρινε ακόμη και την αντιπολίτευση η οποία όπως είπε ενεθάρρυνε τον κόσμο να βγει στους δρόμους. "Ο λαός μας τα βλέπει πολύ καλά αυτά. Όλοι βλέπουμε πως προσπαθούν να ενθαρρύνουν τους βανδαλισμούς. Καλώ όλους τους πολίτες να παρακολουθούν τα γεγονότα με ηρεμία", είπε ο Νταβούτογλου.
 
Νταβούτογλου για τις πιέσεις που δέχεται η Τουρκία για δράση
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου απηύθυνε έκκληση και στη διεθνή κοινότητα λέγοντας πως όσο η διεθνής κοινότητα δεν διασφαλίζει την ασφάλεια όλων των Σύρων δεν θα τερματιστούν τα γεγονότα αυτά.
 
Ο Τούρκος πρωθυπουργός μίλησε με σκληρή γλώσσα απέναντι στην κριτική ότι η Τουρκία παραμένει αδρανής απέναντι στα γεγονότα στο Κομπάνι.
 
«Εκείνοι που σιωπούσαν μπροστά στο θάνατο 300 χιλιάδων ανθρώπων τα τελευταία 3,5 χρόνια, αγνοώντας τη χρήση χημικών όπλων, πυραύλων SCUD και βομβών (στη Συρία), ξαφνικά καταβάλλουν προσπάθεια να δημιουργήσουν μία διεθνή εντύπωση ότι η Τουρκία πρέπει να λύσει το πρόβλημα στο Κομπάνι μόνη της», είπε ο Νταβούτογλου μετά τη σύσκεψη ασφαλείας χθες το βράδυ. 
 
Φήμες για τρομοκρατικό χτύπημα εντός Τουρκίας
Πληροφορία προερχόμενη από πηγή εκτός Τουρκίας με δέκτη την τουρκική Υπηρεσία Πληροφοριών (MİT), αναφέρει ότι οι μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους» σχεδιάζουν επίθεση στην Τουρκία, μετά την έγκριση από την Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση του κυβερνητικού εγγράφου, που εξουσιοδοτεί τον στρατό να προχωρήσει σε επιχειρήσεις εκτός συνόρων στο Ιράκ και τη Συρία.
 
Συγκεκριμένα εστάλη οδηγία στις δυνάμεις ασφαλείας (και ιδίως των συνόρων) να ελέγχουν προσεκτικά τα διερχόμενα οχήματα (τύπου minibus), για να αποτρέψουν επίθεση από παγιδευμένο όχημα σε μια από τις μεγάλες πόλεις στα τουρκικά σύνορα.
 
Η Άγκυρα ανησυχεί και για τις απειλές που δέχεται μέσω του τουίτερ από το ΙΚ, που προειδοποιεί ότι η Τουρκία θα πληρώσει βαρύ τίμημα εάν συμμετάσχει “στις σταυροφορίες”.
 
Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ σήμερα στην Άγκυρα
Σήμερα έφτασε στην Τουρκία ο σύμβουλος του Ομπάμα, Άλεν και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Ζενς Στόλντερμπεργκ. "Είμαστε έτοιμοι να προστατεύσουμε όλα τα κράτη σύμμαχους μας συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας", είπε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, και τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου.
 
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών με το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, ο Ζενς Στόλντερμπεργκ δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι η οργάνωση «Ισλαμικό κράτος» συνιστά για την περιοχή ένα σημαντικό κίνδυνο και ανέφερε ότι είναι υψίστης σημασίας η συγχρονισμένη κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας.
 
Ακόμα τόνισε ότι η Τουρκία είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ και ότι το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να στηρίζει την Τουρκία, η οποία όπως είπε διαθέτει έναν ισχυρό στρατό,. Πάντα, ωστόσο, υπογράμμισε ότι σε κάθε τομέα, θα συνεχίσει να στηρίζει την Τουρκία
 
Ακόμα, ανέφερε ότι οι πύραυλοι patriot αποτελούν μία απόδειξη ότι το ΝΑΤΟ, βρίσκεται δίπλα στην Τουρκία, ενώ όπως είπε εξετάστηκε το θέμα διαμόρφωσης μιας ασφαλούς περιοχής.
 
Η κοινή προσπάθεια πολλών κρατών πάνω στο θέμα συνιστά ένα θετικό βήμα πρόσθεσε ακόμα ο κ. Στόλντερμπεργκ.
 
Λαβρόφ κατά Τουρκίας για Συρία
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας στο ρωσικό κανάλι ΝΤV, σχολίασε τον όρο που βάζει η Τουρκία για χερσαία επέμβαση, δηλ. την ανατροπή του Άσαντ, λέγοντας ότι «με το να χρησιμοποιεί (η Τουρκία) ως παραβάν την τρομοκρατία, με σκοπό να αλλάξει το καθεστώς στη Συρία, είναι κάτι που η Ρωσία δεν δέχεται. Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε δηλώσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
 
Τι λένε οι ΗΠΑ για τους όρους της Τουρκίας
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Ερνστ, ξεκαθάρισε ότι δεν συζητείται θέμα δημιουργίας ζώνης ασφαλείας στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας αυτή τη στιγμή.
 
Αλλά και ο εκπρόσωπος τύπου του αμερικανικού πενταγώνου, Τζονκ Κίρμπυ, επέκλεισε το ενδεχόμενο δημιουργίας προς το παρόν ζώνης ασφαλείας στα σύνορα, όπως ζητάει η Τουρκία. «Δεν είναι στο τραπέζι ως στρατιωτική επιλογή αυτή τη στιγμή» είπε.
 
Δήλωσε επίσης ότι «θέλουμε η Τουρκία να βοηθήσει...., καθώς η Τουρκία διαθέτει έναν πολύ ικανό και επαγγελματικό στρατό».
 
Μέρκελ: Η Τουρκία δεν κάνει τίποτα
Και η Μέρκελ φέρεται δυσαρεστημένη από τη στάση της Τουρκίας στο Κομπάνι. Δήλωσε ότι «αναμένουμε από την Τουρκία ως μέλος του ΝΑΤΟ να διατυπώσει τις προτεραιότητές της και ανάλογα να κινηθεί. Το ΙΚ είναι ένα θέμα προτεραιότητας για την Άγκυρα. Η στάση της Άγκυρας επηρεάζει κι εμάς. Τα γεγονότα βλάπτουν κι εμάς».
 
Η κατάσταση στο Κομπάνι
Σύμφωνα με το παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία, το ένα τρίτο της πόλης Κομπάνι έχει πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών του ΙΚ.
 
 
πηγή: www.antenna.gr
 
 

Μοιράσου το άρθρο!