Skip to main content
|

Έσφιξαν τα χέρια Ομπάμα και Ραούλ Κάστρο

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'
Τα χέρια έσφιξαν ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, και ο πρόεδρος της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, σε μια ιστορική χειραψία που έλαβε χώρα τη Μ. Παρασκευή, κατά τη σύντομη συνάντηση που είχαν με αφορμή τη Σύνοδο της Αμερικής που διεξάγεται στον Παναμά.
 
Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες δεν είχαν την ευκαιρία για ουσιαστικό διάλογο, ωστόσο το Μ. Σάββατο αναμένεται να πραγματοποιήσουν συνάντηση, στο πλαίσιο της προσπάθειας για εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών.
 
Σε κάθε περίπτωση, σημειώνεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει λάβει ακόμη οριστική απόφαση όσον αφορά την πιθανή διαγραφή της Κούβας από τον κατάλογο τον οποίο καταρτίζουν οι αμερικανικές αρχές για τα κράτη που θεωρούν ότι υποστηρίζουν την τρομοκρατία, που η Αβάνα θεωρεί ότι είναι μια αναγκαία προϋπόθεση για να αποκατασταθούν οι διμερείς σχέσεις, γνωστοποίησε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
 
Ερωτηθείς από εκπροσώπους του Τύπου στον Παναμά σχετικά με το ενδεχόμενο να γίνει μια ανακοίνωση για το ζήτημα αυτό κατά τη διάρκεια της Συνόδου της Αμερικής, ο Μπεν Ρόουντς, σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου, απάντησε ότι «δεν αποκλείει (να γίνει) μια ανακοίνωση», αλλά πρόσθεσε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα «δεν έχει ακόμη (...) λάβει μια απόφαση» για το συγκεκριμένο θέμα.
 
Οι δύο ηγέτες είχαν ξανά σύντομη συνομιλία είχαν και τον Δεκέμβριο του 2013, όταν είχαν μεταβεί στη Νότια Αφρική για την κηδεία του Νέλσον Μαντέλα.
 
Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, θα είναι η πρώτη συνάντηση μεταξύ των προέδρων των δύο χωρών από το 1956, δηλαδή πέντε χρόνια πριν από τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κούβας.
 
Η πολυαναμενόμενη πρώτη συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο μεταξύ των αρχηγών κρατών των δύο χωρών από το 1956 αναμένεται να επισφραγίσει την αναθέρμανση των σχέσεων των δυο χωρών έπειτα από 18 μήνες διαπραγματεύσεων που διεξάγονταν με άκρα μυστικότητα και βοήθησαν να αλλάξει η σελίδα των 53χρόνων σύγκρουσης.
 
Στην ατζέντα των συνομιλιών θα περιλαμβάνεται η αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων, η οποία καθυστερεί παρά τους τρεις γύρους συνομιλιών σε επίπεδο υψηλόβαθμων αξιωματούχων στην Αβάνα και την Ουάσινγκτον.
 
Σημειώνεται ότι το πλήρες εμπάργκο στις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές συναλλαγές με την Κούβα θεσπίστηκε το Φεβρουάριο του 1962 και έγινε αυστηρότερο με το νόμο Χελμς-Μπάρτον του 1996. Η Αβάνα το καταγγέλλει συχνά τονίζοντας ότι είναι εμπόδιο στην ανάπτυξη του νησιού και ότι έχει προκαλέσει ζημίες ύψους 116 δισ. δολαρίων.
 
Η σύνοδος κορυφής που επίσημα είναι αφιερωμένη στην «ευημερία με ισότητα» αναμένεται να ολοκληρωθεί χωρίς τελική ανακοίνωση, καθώς οι ΗΠΑ αρνούνται να υπάρξει αναφορά που θα στηρίζει τη Βενεζουέλα στη διένεξή της με την Ουάσινγκτον.
 
Εδώ και εβδομάδες, ο Ομπάμα δέχεται πολλές επικρίσεις από χώρες της Λατινικής Αμερικής που έχουν εξοργιστεί από την πρόσφατη απόφασή του να υπογράψει διάταγμα χαρακτηρίζοντας τη Βενεζουέλα, κύριο οικονομικό εταίρο της Κούβας, «απειλή» για την ασφάλεια των ΗΠΑ.
 
(πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις