Κόσμος

12/04/2013 - 05:51

Επικίνδυνα παιχνίδια με τους πυραύλους στη Β. Κορέα

Επικίνδυνα παιχνίδια με τους πυραύλους στη Β. Κορέα

Μια ή δύο πλατφόρμες εκτόξευσης πυραύλων Musudan μεσαίου βεληνεκούς έχουν στραφεί προς τον ουρανό από την Πέμπτη στην Βόρεια Κορέα, γεγονός που μπορεί να σημαίνει μια επικείμενη εκτόξευση, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας της χώρας.

Η κίνηση αυτή θα μπορούσε όμως να είναι μια απάτη, προσθέτουν τα ιαπωνικά τηλεοπτικά δίκτυα διευκρινίζοντας πως η καταγραφή των κινήσεων αυτών έγινε μέσω δορυφόρου.

Η Βόρεια Κορέα έχει μεταφέρει σιδηροδρομικώς στην αρχή της εβδομάδας δύο πυραύλους Musudan και τους έχει εγκαταστήσει σε κινητές πλατφόρμες εκτόξευσης. Οι πύραυλοι αυτοί έχουν θεωρητικά βεληνεκές 3.000 χιλιόμετρα και μπορούν να πλήξουν την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα. Επίσης αν έχουν μικρό φορτίο είναι πιθανόν να φτάσουν και τα 4.000 χιλιόμετρα και να πλήξουν το Γκουάμ, ένα νησί στον Ειρηνικό όπου βρίσκονται αμερικανικές βάσεις με 6.000 στρατιώτες.

Ιαπωνία, ΗΠΑ και Νότια Κορέα βρίσκονται σε συναγερμό εξαιτίας της απειλής που αποτελούν οι εμπρηστικές δηλώσεις του βορειοκορεατικού καθεστώτος και οι προκλήσεις του απέναντι στην διεθνή κοινότητα, οι οποίες πολλαπλασιάζονται τους τελευταίους μήνες.

ΗΠΑ: Η Πιονγιάνγκ έχει την ικανότητα να τοποθετήσει πυρηνική κεφαλή σε βαλλιστικό πύραυλο

Την ίδια ώρα η αμερικανική υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών πιστεύει ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί να είναι σε θέση να τοποθετήσει πυρηνική κεφαλή σε έναν βαλλιστικό πύραυλο, όπως δήλωσε την Πέμπτη ένα μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Οι εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων σχετικά με πυρηνικές δυνατότητες της Βόρειας Κορέας είναι ότι η Πιονγιάνγκ, η οποία έχει πραγματοποιήσει τρεις πυρηνικές δοκιμές, δεν βρίσκεται προς το παρόν σε ένα στάδιο σμίκρυνσης αυτών των πυρηνικών όπλων που θα επέτρεπε την τοποθέτηση τους σε έναν πύραυλο.

Όμως, χθες, κατά τη διάρκεια ακρόασης του υπουργού Άμυνας Τσακ Χέιγκελ και του αρχηγού του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγού Μάρτιν Ντέμσεϊ, ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής του Κολοράντο Ντάγκ Λάμπορν, παρουσίασε μια έκθεση της αμερικανικής υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών ( DIA), στην οποία αναφέρεται το αντίθετο.

«Η DIA εκτιμά με μια μετριοπαθή βεβαιότητα ότι η Βόρεια Κορέα έχει πυρηνικά όπλα που μπορούν να τοποθετηθούν σε βαλλιστικούς πυραύλους. Ωστόσο, η αξιοπιστία τους θα είναι χαμηλή», είπε ο βουλευτής, επικαλούμενος την έκθεση αυτή που «ολοκληρώθηκε τον περασμένο μήνα».

Η μελέτη αυτή έχει διαβαθμιστεί, όχι όμως και τα συμπεράσματά της αν και δεν έχουν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί, υποστήριξε.

«Δεν την έχω δει και όπως λέτε, δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, οπότε δεν θέλω να την σχολιάσω», δήλωσε ο στρατηγός Ντέμσεϊ, ο οποίος ερωτήθηκε από ένα βουλευτή σχετικά με την έκθεση αυτή.

Όταν ρωτήθηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο, η DIA και το Πεντάγωνο, δεν θέλησαν να απαντήσουν αμέσως.

Ερωτηθείς για τις βαλλιστικές ικανότητες της Βόρειας Κορέας ο επικεφαλής του Πενταγώνου Τσάκ Χέιγκελ υποστήριξε από την πλευρά του ότι η Πιονγιάνγκ δεν έχει την ικανότητα να πλήξει τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Έκκληση Μπαν Γκι Μουν σε  Κίνα να ασκήσει επιρροή στη Β. Κορέα για να μειωθούν οι εντάσεις

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν κάλεσε την Πέμπτη την Κίνα και άλλα έθνη που ασκούν επιρροή στη Βόρεια Κορέα να ασκήσουν τον ηγετικό τους ρόλο για να μειωθούν οι εντάσεις με την Πιονγιάνγκ.

Κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, ο Μπαν επαίνεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη «μετρημένη» απάντηση τους στην προκλητική ρητορεία της Βόρειας Κορέας.

Ομπάμα: Κανείς δεν θέλει να δει μια σύγκρουση στην κορεατική χερσόνησο

Παράλληλα, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χρησιμοποιήσουν την διπλωματία για να μειώσουν τις εντάσεις με τη Βόρεια Κορέα, προειδοποίησε όμως ότι η Ουάσιγκτον θα κάνει «όλα τα αναγκαία βήματα»  για να προστατεύσει την Αμερική και τους συμμάχους της.

«Τώρα είναι η ώρα για τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει αυτή την πολεμοχαρή προσέγγιση που υιοθέτησε και να προσπαθήσει να μειώσει τις θερμοκρασίες. Κανείς δεν θέλει να δει μια σύγκρουση στην κορεατική χερσόνησο», τόνισε ο Ομπάμα στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνάντησης του στον Λευκό Οίκο με τον γγ του ΟΗΕ Μπαν γκι Μουν.

«Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να εργαστούμε για την επίλυση ορισμένων από αυτά τα θέματα μέσω της διπλωματίας ακόμη και αν--όπως ανέφερα στον γενικό γραμματέα--οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν όλα τα αναγκαία βήματα για να προστατεύσουν το λαό τους και να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τις συμμαχίες μας στην περιοχή», σημείωσε ο Ομπάμα.

 

πηγη: protothema.gr

Μοιράσου το άρθρο!