Τις έντονες αντιδράσεις οργανώσεων προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και της Γαλλίας, προκάλεσε η εκτέλεση στο Τέξας των ΗΠΑ ενός Αφρο-αμερικανού, που είχε καταδικαστεί σε θάνατο το 1998, παρά το γεγονός ότι είχε διαγνωστεί με νοητική υστέρηση. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, ο κατηγορούμενος είχε δείκτη νοημοσύνης 61.
Το 2002 το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απαγόρευσε την εκτέλεση βαρυποινιτών με νοητική υστέρηση. Ωστόσο το Δικαστήριο δεν έδωσε ακριβή ορισμό της «νοητικής υστέρησης», αφήνοντας σε κάθε πολιτεία να ορίσει τους όρους που καθορίζουν την κατάσταση αυτή. Σύμφωνα με τα ισχύοντα κριτήρια στο Τέξας, ο Ουίλσον δεν έπασχε από νοητική υστέρηση.
Στις 18 Ιουλίου, ο Γιοκάμον Χερν, ένας 34χρονος μαύρος Αμερικανός, εκτελέστηκε στο Τέξας παρά τα τεκμήρια για τις νοητικές διαταραχές που είχε από την παιδική του ηλικία και τις πολλές διαμαρτυρίες των Διεθνούς Αμνηστίας και της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Αντίθετα, στη Τζόρτζια, η εκτέλεση ενός βαρυποινίτη με νοητική υστέρηση ανεστάλη δύο ώρες πριν από τη μοιραία στιγμή, λόγω μιας αλλαγής της διαδικασίας χορήγησης της θανατηφόρας ένεσης.
Την εκτέλεση του Ουίλσον καταδίκασε η Γαλλία. «Η εκτέλεση αυτή αντιβαίνει στις διεθνώς αναγνωρισμένες εγγυήσεις για την προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων που διατρέχουν τον κίνδυνο της θανατικής ποινής, των οποίων εγγυήσεων αρχή είναι η μη-εφαρμογή της εσχάτης των ποινών στα άτομα που πάσχουν από νοητικές διαταραχές», δήλωσε ο Βινσάν Φλορεανί, αναπληρωτής εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών σε ενημέρωση του.
πηγη: ΣΚΑΙ