Skip to main content
|

ΕΕ: Συμφωνία για υποστήριξη της Ουκρανίας χωρίς την Ουγγαρία – Εγκρίθηκε το σχέδιο για την αμυντική θωράκιση της Ευρώπης

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
4'

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες ενέκριναν κείμενο υποστήριξης προς την Ουκρανία χωρίς την υποστήριξη της Ουγγαρίας, δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με το Politico, o πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν αρνήθηκε να υπογράψει τα συμπεράσματα της ΕΕ σχετικά με την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Εν τω μεταξύ, όπως μετέδωσε νωρίτερα το Politico, οι ηγέτες της ΕΕ – οι οποίοι συναντούνται στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της Έκτακτης Συνόδου Κορυφής για την ευρωπαϊκή άμυνα και την υποστήριξη στην Ουκρανία – κατέληξαν σε συμφωνία και για τη διατύπωση σχετικά με τον τρόπο της αύξησης των αμυντικών δαπανών σε όλο το μπλοκ, χρησιμοποιώντας μια σειρά νέων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Νωρίτερα, το Politico ανέφερε ότι όσον αφορά την Ουκρανία, οι ηγέτες ίσως χρειαζόταν να συμφωνήσουν στη διατύπωση των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής μεταξύ μόνο 26 χωρών μελών – αφήνοντας έξω τον Βίκτορ Όρμπαν της Ουγγαρίας.

Το απόγευμα, ολοκληρώθηκε το γεύμα εργασίας που είχαν οι 27 ηγέτες της ΕΕ με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής.

Σύμφωνα με το Associated Press, νωρίς το πρωί της Πέμπτης, οι απεσταλμένοι της ΕΕ ολοκλήρωσαν τη σύνταξη του προσχεδίου των «27» για να το εγκρίνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Στο προσχέδιο, σύμφωνα με το Associated Press, αναφέρεται ότι δεν μπορούν να υπάρξουν διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία και ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να συμμετέχουν σε οποιεσδήποτε συνομιλίες που αφορούν την ασφάλεια της Ευρώπης.

Το κείμενο ενδέχεται ακόμη να τροποποιηθεί πριν από την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής. Το προσχέδιο αναφέρει επίσης ότι η κατάπαυση του πυρός μπορεί να γίνει μόνο ως μέρος μιας διαδικασίας που θα οδηγήσει σε μια μόνιμη ειρηνευτική συμφωνία. Οποιαδήποτε συμφωνία, θα τονίσουν οι ηγέτες, πρέπει να συνοδεύεται από «ισχυρές και αξιόπιστες εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία».

«Ήταν μια ανοιχτή συζήτηση που διήρκεσε περίπου 1,5 ώρα», δήλωσε το απόγευμα της Πέμπτης στους δημοσιογράφους αξιωματούχος της ΕΕ σύμφωνα με το Politico. «Ο πρόεδρος Ζελένσκι ενημέρωσε τους ηγέτες για την κατάσταση στο μέτωπο, τις συνεχιζόμενες διπλωματικές του προσπάθειες και τις προσδοκίες του για το μέλλον ενόψει μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης».

«Ο πρόεδρος Ζελένσκι χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της ΕΕ και ενθάρρυνε τη χρήση τους για την υποστήριξη της στρατιωτικής παραγωγής της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν και το ζήτημα του τρόπου χρηματοδότησης των πρόσθετων αμυντικών δαπανών, προτού προχωρήσουν σε συγκεκριμένες πτυχές της στήριξης της Ουκρανίας, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με έλλειμμα μετά τη διακοπή της αμερικανικής βοήθειας.

Ενώ τα κράτη μέλη έχουν εκθέσει δημοσίως τις θέσεις τους, τα παζάρια και οι διαπραγματεύσεις για τα θέματα που έχουν πραγματικά σημασία γίνονται ιδιωτικά, και ακόμη και τα κορυφαία μέλη αντιπροσωπειών δεν είναι βέβαια για το τι μπορεί να συμφωνηθεί.

Οι προοπτικές για την επίτευξη μιας συμφωνίας, ωστόσο, είχαν αυξηθεί καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες ενέδωσαν στις απαιτήσεις της Σλοβακίας και πρόσθεσαν μια παράγραφο που υποστηρίζει τα αιτήματα της χώρας να συνεχίσει η Ουκρανία τη διαμετακόμιση του ρωσικού φυσικού αερίου με αντάλλαγμα τη συμφωνία της για την κοινή δήλωση.

Το βέτο της Ουγγαρίας

Σημειώνεται ότι η Ουγγαρία είχε απειλήσει να ασκήσει βέτο για το ουκρανικό ζήτημα.

Εάν η Ουγγαρία τηρήσει την απειλή της να μην υπογράψει το κοινό κείμενο των Ευρωπαίων ηγετών για την Ουκρανία, μια πιθανότητα είναι να εκδοθεί ένα κείμενο που θα υποστηρίζεται από 25 ή 26 χώρες της ΕΕ, ανέφεραν νωρίτερα διπλωμάτες σύμφωνα με το Politico.

Σε μια τέτοια περίπτωση, σημειώνεται ότι η γλώσσα του κειμένου θα μπορούσε να περιλαμβάνει πιο φιλόδοξη διατύπωση σχετικά με την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι που έχουν γνώση των συζητήσεων.

Η Λιθουανία ήταν ιδιαίτερα ισχυρός υποστηρικτής, προτείνοντας αυτή τη διατύπωση: «Η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ αποτελεί σημαντική εγγύηση ασφαλείας για το μέλλον της Ουκρανίας, είναι προς το ευρωπαϊκό συμφέρον να επιταχυνθεί η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, βάσει συμφωνημένων αρχών και κριτηρίων, όχι αργότερα από το 2030», δήλωσαν οι δύο αξιωματούχοι.

Σε μια ημέρα όπου οι Βρυξέλλες θέλουν να προβάλλουν ενότητα, η απουσία ενιαίας στάσης σε όλα τα ζητήαμτα θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως ήττα, σχολιάζει το Politico.

Ο Ζελένσκι κάλεσε τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποστηρίξουν την πρόταση της εκεχειρίας σε αέρα και θάλασσα

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε νωρίτερα από τη μεριά του τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες να υποστηρίξουν την πρόταση για εκεχειρία σε αέρα και θάλασσα με σκοπό την επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία.

«Όλοι πρέπει να διασφαλίσουν ότι η Ρωσία, ως η μοναδική πηγή αυτού του πολέμου, θα αποδεχθεί την ανάγκη να τερματισθεί. Αυτό μπορεί να γίνει με δύο μορφές κατάπαυσης του πυρός που είναι εύκολο να καθιερωθούν και να παρακολουθούνται, πιο συγκεκριμένα, δηλαδή, όχι επιθέσεις σε ενεργειακές και άλλες αστικές υποδομές- εκεχειρία στους πυραύλους, βόμβες και μεγάλου βεληνεκούς μη επανδρωμένα αεροσκάφη και το δεύτερο εκεχειρία στη θάλασσα, που σημαίνει όχι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα» είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Συνάντηση Ζελένσκι – Ρούτε στις Βρυξέλλες

Όπως έγινε γνωστό με ανάρτηση στην πλατφόρμα X o Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μάρκ Ρούτε, στο περιθώριο του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ο Μαρκ Ρούτε στην ανάρτησή του έκανε λόγο για “σημαντικές συζητήσεις με τον Πρόεδρο Ζελένσκι, για την πορεία προς μια διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία”. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ νωρίτερα δήλωσε «επιφυλακτικά αισιόδοξος» ως προς τις συνομιλίες μεταξύ της Ουκρανίας και των ΗΠΑ.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις