Διεθνώς ρεζίλι για τον πλωτό φράχτη η Ελλάδα από μεγάλα δίκτυα
Στο ζήτημα της εγκατάστασης ενός δήθεν καινοτόμου πλωτού φράχτη στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Λέσβο και την Τουρκία αναφέρονται ολοένα και περισσότερα διεθνή μέσα ενημέρωσης, επικρίνοντας τη χώρα για το γεγονός ότι θέτει σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο τις ζωές των αιτούντων άσυλο που φτάνουν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με βάρκες από τα τουρκικά παράλια.
Πλέον, μετά τις σχετικές αναφορές που έγιναν από εναλλακτικά διεθνή ΜΜΕ, το θέμα έχει φτάσει και στα mainstream δίκτυα, ανάμεσα στα οποία το Al Jazeera English και το MSN (μέσω του Global News).
To Al Jazeera δημοσίευσε στα social media που διαχειρίζεται ένα εκτενές βίντεο που περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στα hot spots, στα νησιά και το ενδεχόμενο να τοποθετηθεί ένας τέτοιος φράχτης.
Στο βίντεο φιλοξενούνται οι δηλώσεις του εκπροσώπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, ο οποίος τονίζει ότι αν και είναι δικαίωμα κάθε χώρας να καθορίζει τον τρόπο ελέγχου των συνόρων της, είναι και θεμελιώδες δικαίωμα των ανθρώπων που έρχονται, να φτάσουν με ασφάλεια στην Ελλάδα και να ζητήσουν άσυλο.
Παράλληλα, οι πρόσφυγες τονίζουν στο βίντεο με δηλώσεις τους την πρόθεσή τους να μη μείνουν στην Ελλάδα αλλά να συνεχίσουν την πορεία τους σε κάποιο άλλο κράτος εφόσον αυτό τους επιτραπεί, ενώ παρουσιάζονται και οι συγκινητικές τους κινητοποιήσεις όπου με συνθήματα ζητούσαν «συγγνώμη» από τους κατοίκους των νησιών για την ταλαιπωρία.
Μάλιστα, το βίντεο του Al Jazeera παρουσιάζει και δηλώσεις από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των κατοίκων της Λέσβου, όπου, κόντρα στο αφήγημα ότι οι νησιώτες δεν είναι αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, οι διαδηλωτές φαίνεται να υποστηρίζουν απόλυτα το δικαίωμα των αιτούντων άσυλο στην αξιοπρεπή διαβίωση και την ελεύθερη μετακίνησή τους στις χώρες προορισμού τους.
Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι το βίντεο του Al Jazeera στο facebook και το twitter το έχουν δει αθροιστικά περισσότεροι από 330.000 άνθρωποι από όλο τον κόσμο.
Από την πλευρά του, το MSN που είναι ένα από τα βασικά μέσα διαμοιρασμού ειδήσεων από διαφορετικά ειδησεογραφικά δίκτυα, φιλοξενεί στην πλατφόρμα του τη συνέντευξη της εκπροσώπου της Oxfam International, Evelien van Roemburg στο Global News.
Στη συνέντευξή της, η κ. van Roemburg τονίζει ότι η εγκατάσταση ενός τέτοιου εμποδίου θα θέσει σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο τις ζωές όσων προσπαθούν να φτάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος, ωστόσο, δε θα τους εμποδίσει από το να επιχειρήσουν το συγκεκριμένο ταξίδι. «Αυτό σημαίνει απλώς ότι θα αναζητήσουν άλλους δρόμους που θα είναι πιο επικίνδυνοι και πιο θανατηφόροι», τονίζει η υπεύθυνη της Oxfam σημειώνοντας ότι η οργάνωση ανησυχεί πολύ.
Μάλιστα υποστηρίζει ότι αυξημένους κινδύνους ενδέχεται να αντιμετωπίσουν και οι άνθρωποι των ελληνικών αρχών που είναι επιφορτισμένοι με τη διάσωση όσων ναυαγούν στα νερά του ανατολικού Αιγαίου.
Φυσικά τονίζεται η ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο υποδοχής της Μόριας όπου αν και έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει περίπου 3.000 άτομα, αυτή τη στιγμή έχει περίπου 19.000 πρόσφυγες και μετανάστες.
Κλείνοντας, η κ. van Roemburg εκφράζει την ελπίδα της η δημοσιότητα που λαμβάνει το ζήτημα να οδηγήσει την κυβέρνηση στο να επανεξετάσει το θέμα της τοποθέτησης του πλωτού φράχτη.
Πάντως, μόλις χθες ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας στη γαλλική Le Figaro, δήλωσε ότι το πλωτό φράγμα θα τοποθετηθεί αρχικά... «κοντά στην Αθήνα».
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα που θα δοκιμάσουμε κοντά στην Αθήνα, για να αξιολογήσουμε εάν αυτός ο τύπος θαλασσίου συνόρου θα μας βοηθήσει να περιορίσουμε τις μεταναστευτικές ροές», αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο, η κυβέρνηση όντως να κάνει πίσω στο συγκεκριμένο θέμα.