Πολιτικό θρίλερ με έντονο σεξουαλικό - κατασκοπικό παρασκήνιο (κατηγορίες βιασμού στη Σουηδία, διαρροές εκατοντάδων χιλιάδων διπλωματικών εγγράφων στις ΗΠΑ) και σημαντικές διπλωματικές επιπτώσεις (κρίση στις σχέσεις Λατινικής Αμερικής ; Ηνωμένου Βασιλείου), η περιπέτεια του Τζούλιαν Ασάνζ συνεχίζεται με αμείωτη... αγωνία. Από την πλευρά του, ο βασικός πρωταγωνιστής ήρθε χθες να προσδώσει μια νέα διάσταση... δραματικότητας στην όλη υπόθεση.
Λίγο μετά τις 5 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος), ο 41χρονος «μίστερ Wikileaks» έκανε την εμφάνισή του στο διπλωματικό άσυλο του μπαλκονιού της πρεσβείας του Ισημερινού στο Λονδίνο, μόλις λίγα μέτρα μακριά από τις αστυνομικές δυνάμεις που ψάχνουν απεγνωσμένα τρόπο να τον συλλάβουν.
Μιλώντας για πρώτη φορά δημόσια έπειτα από περίπου δύο μήνες (ήταν τέλη Ιουνίου όταν αυτός βρήκε καταφύγιο στην πρεσβεία), ο Αυστραλός -ο οποίος κατηγορείται για βιασμούς στη Σουηδία, αλλά φοβάται πως θα διωχθεί πολιτικά για διαρροές στις ΗΠΑ- δεν αναφέρθηκε στις κατηγορίες που τον βαρύνουν προσωπικά. Αντιθέτως, επιχείρησε να πολιτικοποιήσει την υπόθεσή του καλώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν το «κυνήγι μαγισσών κατά του Wikileaks» και ταυτίζοντας τη μοίρα της δικής του δικαστικής περιπέτειας με τη μοίρα της ίδιας της ελευθερίας της έκφρασης.
«Καθώς απειλείται το Wikileaks, μαζί του απειλούνται η ελευθερία της έκφρασης και η υγεία των κοινωνιών μας», δήλωσε ο Τζούλιαν Ασάνζ ενώπιον πλήθους δημοσιογράφων και υποστηρικτών του.
Για τον 41χρονο Αυστραλό οι επιλογές που έχουν μπροστά τους οι ΗΠΑ επί του παρόντος είναι δύο: «ή θα επαναβεβαιώσουν τις επαναστατικές αξίες πάνω στις οποίες εγκαθιδρύθηκαν ή θα μας σύρουν όλους σε έναν επικίνδυνο και καταπιεστικό κόσμο στον οποίο οι δημοσιογράφοι σιωπούν υπό τον φόβο της δίωξης και οι πολίτες ψιθυρίζουν στο σκοτάδι».
Τα αιτήματά του
Κατά τα λοιπά, ο Ασάνζ ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του Μπράντλι Μάνινγκ (του Αμερικανού στρατιώτη που βρίσκεται φυλακισμένος ως πληροφοριοδότης του Wikileaks), παρομοίασε την περιπέτειά του με αυτή των μελών του ροκ συγκροτήματος Pussy Riot στη Ρωσία («υπάρχει ενότητα στην καταπίεση, πρέπει να υπάρχει ενότητα και στην αντίδραση») και ευχαρίστησε τους υποστηρικτές του («εάν δεν ήσασταν εσείς, οι βρετανικές δυνάμεις θα είχαν εισβάλει στο κτίριο»), ενώ δεν έχασε την ευκαιρία να περιγράψει με τρόπο γλαφυρό και κάποιες από τις περισσότερο κινηματογραφικές στιγμές μέσα στην πρεσβεία («μέσα στο σκοτάδι, άκουγα τους αστυνομικούς να συνωστίζονται στις εξόδους κινδύνου»). Τέλος, ζήτησε συγνώμη από τα δύο παιδιά του που έχουν στερηθεί τον πατέρα τους.
Κι όλα αυτά ενώ κυκλοφορούν ανεπιβεβαίωτες φήμες σύμφωνα με τις οποίες ο Ασάνζ θα ήταν ίσως διατεθειμένος ακόμη και να παραδοθεί στις σουηδικές αρχές, εάν προηγουμένως η Στοκχόλμη του εγγυηθεί πως δεν πρόκειται να τον εκδώσει σε άλλη, τρίτη χώρα (εν προκειμένω στις Ηνωμένες Πολιτείες).
Λ. ΑΜΕΡΙΚΗ
Οι αριστεροί ηγέτες υπέρ Ρ. Κορέα για το άσυλο
Για τον πρόεδρο του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα, η χορήγηση πολιτικού ασύλου στον ιδρυτή του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, αποτελεί τρόπον τινά μια εθνική μάχη ενάντια στην... αποικιοκρατία και στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό.
«Η Λατινική Αμερική είναι ελεύθερη και κυρίαρχη. Δεν θα ανεχθούμε παρεμβάσεις αποικιοκρατικού χαρακτήρα», διακήρυξε χαρακτηριστικά ο ίδιος ο Κορέα το Σάββατο, σχολιάζοντας την άρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να αναγνωρίσει το άσυλο του Ασάνζ.
Μάλιστα, στο πλευρό του προέδρου του Ισημερινού έσπευσαν να πάρουν θέση και άλλοι αριστεροί ηγέτες της Λατινικής Αμερικής, όπως ο Ούγκο Τσάβες της Βενεζουέλας («η Λατινική Αμερική πρέπει να γίνεται σεβαστή») και ο Εβο Μοράλες της Βολιβίας («η Βρετανία κάνει λάθος... οι απειλές εναντίον του Ισημερινού αποτελούν απειλές εναντίον ολόκληρης της Λατινικής Αμερικής»), καθώς και χώρες όπως οι Κούβα, Νικαράγουα, Αργεντινή και Κολομβία.
Μάλιστα, είναι ενδεικτικό πως το περασμένο Σαββατοκύριακο επισκέφθηκαν τον Ισημερινό ουκ ολίγοι υπουργοί από άλλες χώρες της Νοτίου Αμερικής, ενώ την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να συνεδριάσει για το θέμα του Ασάνζ και ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (το επονομαζόμενο και «ΝΑΤΟ της αμερικανικής ηπείρου»).
πηγη: ΕΘΝΟΣ