Κόσμος

20/01/2013 - 09:08

Αλγερία: Τραγικός ο τελικός απολογισμός της πολύνεκρης ομηρίας

Αλγερία: Τραγικός ο τελικός απολογισμός της πολύνεκρης ομηρίας

 

Αιματηρό επίλογο είχε τελικά η τετραήμερη κατάληψη διυλιστηρίου φυσικού αερίου στη νοτιανατολική Αλγερία από ισλαμιστές ενόπλους, καθώς δεκάδες από τους εργαζόμένους που είχαν αιχμαλωτίσει οι καταληψίες, κρατώντας τους ως ομήρους, έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του πολύκροτου επεισοδίου. 
 
Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, τουλάχιστον 23 όμηροι και 32 ισλαμιστές ένοπλοι σκοτώθηκαν στο πλαίσιο της κρίσης, ενώ παράλληλα πέντε νορβηγοί πολίτες και πέντε βρετανοί υπήκοοι αγνοούνται.
 
Τουλάχιστον επτά όμηροι σκοτώθηκαν σήμερα, 19 Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια της «τελικής εφόδου» του αλγερινού στρατού στο χώρο του διυλιστηρίου. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, οι ισλαμιστές αντάρτες εκτέλεσαν τους εναπομείναντες ομήρους που κρατούσαν, προτού και οι ίδιοι πέσουν νεκροί από τα πυρά των αλγερινών δυνάμεων.
 
Όπως μεταδίδει το κρατικό αλγερινό ειδησεογραφικό πρακτορείο APS, επικαλούμενο προσωρινή καταμέτρηση του υπουργείου Εσωτερικών της αφρικανικής χώρας, συνολικά 685 αλγερινοί και 107 εκ των 132 αλλοδαπών υπαλλήλων που απασχολούνταν στο διυλιστήριο έχουν απελευθερωθεί.
 
Τα εν λόγω στοιχεία δεν έχουν επιβεβαιωθεί, ενώ γενικότερα οι πληροφορίες αναφορικά με τον αριθμό των θυμάτων και των ομήρων έχουν υπάρξει συγκεχυμένες καθ’ όλη τη διάρκεια της πολύνεκρης ομηρίας.
 
Αβέβαιο παραμένει ωστόσο το κατά πόσον οι ένοπλοι καταληψίες αντιλαμβάνονταν τους αλγερινούς ως ομήρους, καθώς σε επικοινωνίες τους με μέσα ενημέρωσης έτειναν να εστιάζουν την προσοχή τους μονάχα στους αλλοδαπούς αιχμαλώτους, πρωτίστως ευρωπαίους, αμερικανούς και Ιάπωνες πολίτες. Όπως ισχυρίστηκαν οι αντάρτες, η επίθεση έγινε ως αντίποινα για την πρόσφατη γαλλική στρατιωτική επέμβαση στο Μάλι.
 
Η γενικότερα επιθετική στάση που τήρησαν οι αλγερινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της ομηρίας έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια της Ιαπωνίας και σιωπή από την πλευρά των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Παρά ταύτα, υπέρ της στάσης των αλγερινών τάχθηκε πριν από λίγη ώρα ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, χαρακτηρίζοντας τη γραμμή που ακολουθήθηκε ως «την πλέον κατάλληλη».
 
Πηγή: skai

Μοιράσου το άρθρο!