Την αδιαφορία για τους μετανάστες από τις τοπικές αρχές καταγγέλλει η Συνύπαρξη στο Αιγαίο
Την περασμένη βδομάδα ,η ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ σε ανακοίνωσή της για την αναζωπύρωση του φαινομένου της συσσώρευσης προσφύγων και μεταναστών στο νησί μας χρησιμοποίησε τον όρο «όχι σε νέα Παγανή»,εννοώντας την αθλιότητα που επικρατούσε πριν χρόνια στην Παγανή και προτείνοντας την εξεύρεση ενός κέντρου προσωρινής φιλοξενίας και φύλαξης με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης .
Όμως στη σύσκεψη που κάλεσε ο Περιφερειάρχης για το πρόβλημα(20.9.12), με θλίψη διαπιστώσαμε την αδιαφορία της τοπικής αυτοδιοίκησης του νησιού μας να σταθεί αρωγός στο κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργείται, επικαλούμενη μάλιστα το ως άνω σλόγκαν! (όχι σε νέα Παγανή) και αναρμοδιότητα.Η εκλεγμένη όμως τοπική αυτοδιοίκηση έχει από το θεσμικό ρόλο της την υποχρέωση να παρεμβαίνει σ’ όλα τα προβλήματα, είτε έχει είτε δεν έχει αρμοδιότητες ,να τα αναδεικνύει, να πιέζει και να συνδράμει, όσο είναι δυνατόν, για τη λύση τους. Μέχρι στιγμής όμως δεν έχει δώσει ούτε ένα ποτήρι νερό στους ταλαίπωρους αυτούς συνανθρώπους μας! Οι όποιες δυσκολίες στην επίλυση του προβλήματος δεν δικαιολογούν την αποποίηση των ανθρώπινων ιδιοτήτων μας.
Επισημαίνουμε επίσης ότι τίποτε δεν εμποδίζει την άμεση συγκρότηση και λειτουργία της Επιτροπής Ασύλου που προβλέπει η νομοθεσία.
Τα μέλη της ΣΥΝΥΠΑΡΞΗΣ με τις περιορισμένες οικονομικές τους δυνατότητες και απ όσο γνωρίζουμε πολλοί επώνυμοι και ανώνυμοι κοινωνικά ευαίσθητοι συμπολίτες μας, πράττουν ( και θα συνεχίσουν να πράττουν) ό, τι μπορούν για ν’ ανακουφίσουν τους κρατούμενους πρόσφυγες και μετανάστες, συνδράμοντας τις αστυνομικές αρχές, που αυτή τη στιγμή έχουν την ευθύνη για τη διαβίωσή τους.
Όμως όπως όλα δείχνουν το κύμα των μεταναστών ολοένα και διογκώνεται. Μπορεί η τοπική μας αυτοδιοίκηση να αδιαφορεί και να μη προωθεί την ύπαρξη ακόμη και προσωρινού κέντρου κράτησης, όμως ο τόπος μας θα ζεί με το πρόβλημα. Που αλήθεια θα πάνε όλοι αυτοί οι απόκληροι; Αφού τα διαθέσιμα καταλύματα της αστυνομίας δεν επαρκούν για την κράτησή τους. Είναι προτιμότερο να περιφέρονται στα πάρκα και στις πλατείες χωρίς καμία φροντίδα και έρμαια της κάθε μορφής εγκληματικότητας; Μοιραία η αυτοδιοίκηση θα πρέπει να αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες, όσο αδιαφορεί τόσο το χειρότερο για τους δημότες.
--------------------------------------------
Προς πληρέστερη ενημέρωση σας επισυνάπτουμε αποσπάσματα απ τον ισχύοντα νόμο για τους μετανάστες απ τα οποία, μπορεί καθένας να βγάλει τα συμπεράσματά του για τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες των τοπικών αρχών.
ΝΟΜΟΣ 3907 ΦΕΚ 7/Α/26.1.2011
Ίδρυση Υπηρεσίας Ασύλου και Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2008/115/ΕΚ «σχετικά με τους κοινούς κανόνες και διαδικασίες στα κράτη - μέλη για την επιστροφή των παρανόμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών» και λοιπές διατάξεις.
(Απόσπασμα από άρθρο 1) 3. Η Υπηρεσία Ασύλου συγκροτείται από την Κεντρική Υπηρεσία και από τα Περιφερειακά Γραφεία Ασύλου. Τα Περιφερειακά Γραφεία Ασύλου υπάγονται στην Κεντρική Υπηρεσία. Η Κεντρική Υπηρεσία προγραμματίζει, κατευθύνει, παρακολουθεί και ελέγχει τη δράση των Περιφερειακών Γραφείων Ασύλου και εξασφαλίζει τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους. Με την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, συνιστώνται Περιφερειακά Γραφεία Ασύλου με έδρα την Αττική, τη Θεσσαλονίκη, την Αλεξανδρούπολη, την Ορεστιάδα, τα Ιωάννινα, το Βόλο, την Πάτρα, το Ηράκλειο, τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, τη Λέρο και τη Ρόδο. Η έναρξη λειτουργίας των Περιφερειακών Γραφείων Ασύλου που συνιστώνται με την παρούσα διάταξη καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Με όμοια απόφαση κατανέμεται στα κατά τόπους Περιφερειακά Γραφεία Ασύλου το προσωπικό που προβλέπεται στην παράγραφο 4 του άρθρου 2 και μπορεί να ιδρύονται αυτοτελή κλιμάκια των Περιφερειακών Γραφείων Ασύλου που εδρεύουν και λειτουργούν σε εγκαταστάσεις Κέντρων Πρώτης Υποδοχής ή συμμετέχουν σε κινητές ή έκτακτες Μονάδες Πρώτης Υποδοχής.
(απόσπασμα από άρθρο 6) Στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη συνιστάται αυτοτελής Υπηρεσία με τίτλο «Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής», που υπάγεται απευθείας στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και έχει τοπική αρμοδιότητα σε όλη την επικράτεια. Η Υπηρεσία αυτή λειτουργεί σε επίπεδο διεύθυνσης και έχει ως αποστολή την αποτελεσματική διαχείριση των υπηκόων τρίτων χωρών που εισέρχονται παρανόμως στη Χώρα, σε συνθήκες σεβασμού της αξιοπρέπειάς τους, με την υπαγωγή τους σε διαδικασίες πρώτης υποδοχής.
(απόσπασμα από άρθρο 8) 14. Για τις ανάγκες εγκατάστασης των ΚΕ.Π.Υ. επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται στρατόπεδα που δεν χρησιμοποιούνται πλέον από τη Στρατιωτική Υπηρεσία και παραχωρούνται κατά χρήση από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κατά παρέκκλιση υφιστάμενων διατάξεων πολεοδομικού σχεδιασμού κάθε επιπέδου. Οι κατά τα ανωτέρω χώροι και οι εγκαταστάσεις επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται και ως χώροι κράτησης που προβλέπονται στο άρθρο 31. Για τυχόν επισκευές, βελτιώσεις και αναγκαίες πρόσθετες εγκαταστάσεις σε αυτά, εφαρμόζονται αναλογικά από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη οι διατάξεις που διέπουν την εκτέλεση στρατιωτικών έργων και εγκαταστάσεων εντός στρατοπέδων. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Προστασίας του Πολίτη, καθορίζονται οι προϋποθέσεις και λεπτομέρειες εφαρμογής των παραπάνω ρυθμίσεων.
Άρθρο 12 Περιφερειακή Επιτροπή Εποπτείας
1. Η παρακολούθηση και αξιολόγηση της λειτουργίας κάθε Κέντρου ή Μονάδας Πρώτης Υποδοχής ανατίθεται σε Περιφερειακή Επιτροπή Εποπτείας. Η Επιτροπή συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη από:
α. τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στα διοικητικά όρια της οποίας εδρεύει το Κέντρο ή η Μονάδα Πρώτης Υποδοχής, ως πρόεδρο με τον αναπληρωτή του,
β. έναν εκπρόσωπο της οικείας Περιφέρειας, ως μέλος, με τον αναπληρωτή του που ορίζονται από το οικείο περιφερειακό συμβούλιο,
γ. έναν εκπρόσωπο της κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιείται στην περιοχή τοπικής αρμοδιότητας του Κέντρου ή της Μονάδας, ως μέλος, με τον αναπληρωτή του που προτείνονται από τον επικεφαλής της περιφερειακής Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής και
δ. έναν εκπρόσωπο της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας (Δ.Υ.ΠΕ.) με τον αναπληρωτή του, που ορίζονται από τον Διοικητή τους, ως μέλη.
Άρθρο 32 Κράτηση ανηλίκων και οικογενειών
1. Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι και οι οικογένειες με ανήλικους κρατούνται, ως έσχατη λύση, μόνο εφόσον δεν μπορούν να εφαρμοσθούν για τον ίδιο σκοπό άλλα επαρκή αλλά λιγότερο επαχθή μέτρα και για το ελάχιστο απαιτούμενο χρονικό διάστημα.
2. Στις οικογένειες που κρατούνται σε αναμονή της απομάκρυνσής τους παρέχεται χωριστό κατάλυμα, με το οποίο εξασφαλίζεται επαρκής ιδιωτική ζωή.
3. Οι υπό κράτηση ανήλικοι έχουν τη δυνατότητα να ασχολούνται με δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου, όπως δραστηριότητες παιγνιδιού και ψυχαγωγικές δραστηριότητες που αρμόζουν στην ηλικία τους και, ανάλογα με τη διάρκεια της παραμονής τους, έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, σύμφωνα με το άρθρο 72 του ν. 3386/ 2005.
4. Στους ασυνόδευτους ανήλικους παρέχεται κατά το δυνατόν κατάλυμα σε ιδρύματα τα οποία διαθέτουν προσωπικό και εγκαταστάσεις που λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες προσώπων της ηλικίας τους.
5. Τα βέλτιστα συμφέροντα του παιδιού λαμβάνονται πρωτίστως υπόψη κατά την κράτηση ανηλίκων σε αναμονή απομάκρυνσης.
ΤΕΛΟΣ: Ας δούν κι αυτό οι ενδιαφερόμενοι
ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΌΤΗΤΑ: “Το υπουργείο Μετανάστευσης της Αυστραλίας επιβεβαίωσε ότι Έλληνες πολίτες που θέλησαν να επισκεφθούν την Αυστραλία ως τουρίστες, δεν έπεισαν τις αρχές και οδηγήθηκαν σε προσωρινά κέντρα κράτησης, πριν σταλούν με την πρώτη διαθέσιμη πτήση πίσω στην Ελλάδα.”