Κοινωνία

04/03/2016 - 17:53

Oscar Camps: Πάνω από 130.000 ανθρώπους έσωσαν οι Ισπανοί διασώστες στη Λέσβο

Α

πό τον Σεπτέμβριο μέχρι το Δεκέμβρη του 2015, η οργάνωσή μας βοήθησε να διασωθούν και να βγουν στις ελληνικές ακτές περισσότεροι από 130.000 άνθρωποι» δήλωσε μιλώντας στον Αθήνα 9.84, ο Oscar Camps, ο Ισπανός ιδρυτής της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Proactiva Open Arms που πραγματοποιεί διασώσεις στη θάλασσα με έδρα τη Βαρκελώνη, εδώ και 17 χρόνια. Κατά τη διάρκεια του 2015, τόσο ο ίδιος όσο και οι ομάδες της ισπανικής οργάνωσης δραστηριοποιήθηκαν στο βόρειο τμήμα της Λέσβου, όπου και φτάνουν οι περισσότερες βάρκες που μεταφέρουν πρόσφυγες από τα τουρκικά παράλια.


Η εμπειρία του στη Λέσβο αποτέλεσε από τις πιο δύσκολες στιγμές στη ζωή του, τόνισε ο κ. Camps μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο, στο πλαίσιο του σεμιναρίου «Woman Refugees and asylum seekers in the EU». Οι στιγμές της διάσωσης των προσφύγων και το γεγονός ότι έβλεπαν ανθρώπους να χάνονται γύρω τους, τους εξουθένωσαν τόσο σωματικά, όσο και ψυχολογικά, συμπλήρωσε.



Για την εμπειρία του όλους αυτούς τους μήνες κοντά στους πρόσφυγες, ο κ. Camps δήλωσε μιλώντας στον Αθήνα 9.84:

«Η Λέσβος είναι το νησί από το οποίο περνάει η πλειονότητα των προσφύγων στην Ελλάδα. Αυτό που συμβαίνει εκεί είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς που φτάνουν και ζητούν άσυλο, χρειάζονται περίθαλψη, χρειάζονται βοήθεια. Συμβαίνουν πράγματα στη Λέσβο που είναι τρομερά. Το πρώτο είναι ότι κινδυνεύουν πολλοί άνθρωποι στη θάλασσα, στην προσπάθειά τους να φτάσουν στο νησί. Και το δεύτερο είναι ότι η εθελοντική προσφορά είναι τεράστια και αξιοθαύμαστη. Μικρές και μεγάλες οργανώσεις δίνουν όποια βοήθεια μπορούν στους χιλιάδες πρόσφυγες που φτάνουν στο νησί καθημερινά».

Ερωτηθείς σχετικά με το αν σκοπεύει να επιστρέψει στη Λέσβο, απάντησε θετικά, ξεκαθαρίζοντας ότι υπάρχει διαρκής παρουσία της οργάνωσης στο σημείο. «Υπάρχει μια μόνιμη ομάδα από εμάς στο νησί, που συνεργάζεται με τους Έλληνες διασώστες στη Λέσβο. Υπάρχει μια ομάδα στη βόρεια πλευρά του νησιού, όπου καταφθάνουν οι περισσότερες βάρκες και άλλη μία στην Μυτιλήνη, οι οποίες εναλλάσσονται ανά δεκαπέντε μέρες. Έχουν περάσει 60 με 70 διασώστες από τη Λέσβο και εγώ πρόκειται να επιστρέψω εκεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, μίλησε με ιδιαίτερα θερμά λόγια για την προσφορά των εθελοντών, όσο και των απλών πολιτών, που συνέδραμαν τους πρόσφυγες που πέρασαν από τη Λέσβο. «Χωρίς καμία αμφιβολία, τόσο οι εθελοντές που δραστηριοποιούνται εκεί, όσο και οι κάτοικοι της Λέσβου έχουν κάνει υπέροχη δουλειά για να βοηθήσουν τους χιλιάδες πρόσφυγες που φτάνουν στο νησί. Ακόμα και η Frontex δεν ήταν προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει κάτι τέτοιο κύμα προσφύγων. Είναι πολύ δύσκολο να καλυφθούν όλες οι ανάγκες και τους χρειαζόμαστε όλους σε αυτή την προσπάθεια. Από τον Σεπτέμβριο μέχρι το Δεκεμβρη του 2015, η οργάνωσή μας βοήθησε να διασωθούν και να βγουν στις ελληνικές ακτές περισσότεροι από 130.000 άνθρωποι».

 

πηγη: Αθήνα 984  /athina984.gr

Μοιράσου το άρθρο!