Skip to main content
|

Το μεγάλο πρότζεκτ του Ελβετικού Σταυρού στον Καρά Τεπέ Μυτιλήνης (φωτογραφίες)

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
4'
Λέξεις Κλειδιά :
One Happy Family

Ένα βιομηχανικό κτήριο  στην περιοχή του Καρά Τέπε παίρνει νέα ζωή. Κι όταν λέμε παίρνει ζωή κυριολεκτούμε.

Οι πρώην εγκαταστάσεις των πλυντηρίων - αποθήκη Λεβεντέλλη  μεταμορφώνονται σε ένα χώρο που φιλοδοξεί να δώσει λύσεις αλλά και να στείλει ένα δυνατό μήνυμα σε όλους. Η συνολική επένδυση θα ξεπεράσει το ποσό των 200.000 ευρώ.

Ο χώρος βρίσκεται στην περιοχή του Καρά Τεπέ (στο λόφο απέναντι από Lidl)  και περιλαμβάνει στεγασμένες εγκαταστάσεις 500 τ.μ. σε οικόπεδο συνολικής έκτασης 6 στεμμάτων.

Στο χώρο αυτό με ευθύνη και πρωτοβουλία του Ελβετικού Σταυρού θα δημιουργηθεί ένα ανοιχτό κέντρο σε όλους , ένας πολυχώρος που θα «παντρέψει» κουλτούρες και πολιτισμούς.

Ο υπεύθυνος για το στήσιμο του χώρου και συνεργάτης του Ελβετικού Σταυρού  δημοσιογράφος  κ. Αχιλλέας Πεκλάρης μας ξενάγησε στο χώρο και μας μίλησε για το όλο εγχείρημα. Μαζί του από την Ελβετία βρίσκεται στο νησί μας και o κ. Fabian Bracher που συντονίζει το όλο εγχείρημα.

Το πρώτο πράγμα που μας ξεκαθαρίζει ο κ. Πεκλάρης είναι ότι  «ο χώρος δεν θέλουμε να θυμίζει σε τίποτα το «προσφυγικό». Σε αυτό το χώρο δεν υπάρχουν σκηνές , δεν θα κοιμούνται πρόσφυγες, δεν θα υπάρχουν  isobox κατοικίες προσφύγων.  Ο χώρος αυτός θα είναι ένας χώρος δημιουργικής απασχόλησης προσφύγων, θα λειτουργεί από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου και θα είναι ανοιχτός σε όλους:  σε ντόπιους , σε πρόσφυγες, σε μετανάστες , σε όσους έχουν ανάγκη. Μια ανοιχτή μη κερδοσκοπική δομή που απευθύνεται σε όλους χωρίς αποκλεισμούς»

Ο χώρος αυτός θα λειτουργήσει ως  μια βαλβίδα αποσυμπίεσης  της  Μόριας καθώς όπως μας αναφέρει ο κ. Πεκλάρης  ο εγκλωβισμός για μεγάλο χρονικό διάστημα δημιούργει προβλήματα. Ένας χώρος που προφέρει χαλάρωση  και δημιουργική απασχόληση θα δώσει  άλλη ποιότητα στη ζωή των εγκλωβισμένων της Μόριας και αν μη τι άλλο θα βοηθήσει στη καλύτερη διαχείριση των προβλημάτων που έχουν παρουσιαστεί.

 

Ας δούμε τι θα περιλαμβάνει αυτός ο πολυχώρος. Εντός του κτηρίου:   1. Αίθουσα εστίασης   με 16 μεγάλα τραπέζια 2.  Αίθουσα καφέ – ιντερνετ  3.  Αίθουσα κινηματογράφου  4.  Γραφεία  Εκτός του κτηρίου:  1. Δύο αίθουσες εκπαίδευσης  κυρίως για παιδία  2. Βιβλιοθήκη  ( ένα παλαιό επαγγελματικό όχημα θα μετατραπεί σε βιβλιοθήκη!)  3. Χώρους υγιεινής και ντουζιέρες με κλασική μουσική!  4. Χώρους παρασκευής φαγητού  5. Φούρνο με ξύλα 6. Εκτάσεις με καλλιέργειες από τριανταφυλλιές μέχρι αρωματικά φυτά και κηπευτικά.

Το εκπληκτικό είναι ότι το σύνολο σχεδόν των εργασιών γίνονται  από μετανάστες – πρόσφυγες που εδώ και μήνες μένουν εγκλωβισμένοι στη Μόρια. Είναι αυτοί οι άνθρωποι που ίσως κάποιοι τους θεωρούν άχρηστους, που τους θεωρούν επικίνδυνους. Εκεί λοιπόν στη Μόρια «ανακαλυφθήκαν» εξαιρετικοί τεχνίτες , εξαιρετικοί καλλιτέχνες.  Για παράδειγμα όλα τα τραπέζια του χώρου εστίασης φτιάχνονται από ομάδα μαραγκών από το Νεπάλ.  Πήραν άχρηστες παλέτες, τους έδωσαν ένα σφυρί και ένα πριόνι και…. Κατασκευάζουν τραπέζια που ίσως να τα ζήλευε το πιο ακριβό εστιατόριο.  Το ίδιο ισχύει για όλες τις εργασίες μεταμόρφωσης του κτηρίου και του εξωτερικού χώρου. Όλα αυτά επαναλαμβάνουμε γίνονται εθελοντικά  από πρόσφυγες – μετανάστες της Μόριας  που τόσους μήνες ήταν απλά ένας αριθμός στην καταγραφή του hot spot.

Την όλη πρωτοβουλία του Ελβετικού Σταυρού συνδράμουν:

  1. Η οργάνωση NATAN από το Ισραήλ που θα έχει την ευθύνη των εκπαιδευτικών δράσεων που λαμβάνουν στο χώρο
  2. Η  Ελληνική οργάνωση Earth Refugee  που θα έχει την ευθύνη για τις καλλιέργειες που θα γίνουν στα 6 στρέμματα του χώρου
  3. Η οργάνωση SCM από την Ιορδανία που θα έχει ρόλο επικουρικό σε θέματα οργάνωσης και λειτουργίας
  4. «Ο Άλλος Άνθρωπος» , ο γνωστός μας Κώστας Πολυχρονόπουλος που εδώ και χρόνο έχει προσφέρει φαγητό σε χιλιάδες ανθρώπους που έχουν ανάγκη (και Έλληνες και αλλοδαποί) θα έχει την ευθύνη της σίτισης των επισκεπτών του πολυχωρού . Μάλιστα το πρώτο μήνα λειτουργία του πολυχώρου την επίβλεψη θα την έχει ο ίδιος ο Κώστας Πολυχρονόπουλος και στη συνέχεια θα αναλάβουν συνεργάτες – εθελοντές. Η εκτίμηση είναι ότι κάθε μέρα θα παρασκευάζονται 1000 μερίδες φαγήτου.

Μια σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι όλα τα υλικά τόσο για τη δημιουργία όσο και για τη λειτουργία του πολυχώρου προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από τοπικές επιχειρήσεις της Μυτιλήνης .

Ρωτήσαμε τον κ. Πεκλάρη τι στόχους εξυπηρετεί αυτός ο χώρος.

«Τρείς είναι οι βασικοί στόχοι αυτής προσπάθειας» μας λέει ο κ. Πεκλάρης  « Πρώτος στόχος είναι ότι θέλουμε να αποδείξουμε ότι στη Μόρια υπάρχουν ΧΡΗΣΙΜΟΙ άνθρωποι.  Είναι άνθρωποι που άφησαν τις πατρίδες τους για να βρουν μια καλύτερη ζωή. Είναι ανήσυχοι άνθρωποι.  Και ανάμεσά τους υπάρχουν  τεχνίτες , καλλιτέχνες που όταν τους δώσεις την ευκαιρία κάνουν θαύματα.  Δεύτερος στόχος είναι η συνύπαρξη. Σ αυτό το χώρο κάθε ομάδα μεταναστών – προσφύγων ξεχνάει τις διαφορές. Εδώ όλοι συνυπάρχουμε. Και ο χώρος αυτός εννοείται ότι είναι ανοιχτός και στους μόνιμους κατοίκους της Μυτιλήνης. Να έρθουν να γνωρίσουν ανθρώπους που αν μη τι άλλο έχουν να πουν πολλά. Τρίτος  στόχος είναι να δείξουμε ότι το περιβάλλον κάνει τον άνθρωπο επιθετικό. Το είδαμε στη Μόρια… όσο οι συνθήκες ήταν άθλιες υπήρχε έξαρση της βίας. Σ’ αυτό το χώρο δημιουργούμε ένα περιβάλλον που ο άνθρωπος είναι πάντα Άνθρωπος»

Αυτό που έγινε κατανοητό από τη ξενάγησή μας είναι ότι θα δημιουργηθεί κάτι μοναδικό στη Μυτιλήνη που θα συνδυάζει  ένα μοναδικό τρίπτυχο:   Ελβετική οργάνωση (χρηματοδότης  και υπεύθυνος του project ο Ελβετικός Σταυρός) , Ελληνική φιλοξενία (οι κάτοικοι της Λέσβου το έχουν αποδείξει με το παραπάνω) και ταλέντα (ταλέντα που εδώ και μήνες έμειναν θαμμένα στο hot spot της Μόριας).

 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο χώρος θα αρχίσει να λειτουργεί τέλος Μαρτίου.

 

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις