Κοινωνία

06/09/2024 - 19:09

Αποστολή της Λέσβου στο Φεστιβάλ Ειρήνης Διδύμων της Τουρκίας

Ο Πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο, Πάρης Βουνατσής, ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση και μετέβη στην Τουρκία για να συμμετάσχει στο Πρόγραμμα Εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Ειρήνης του Δήμου Διδύμων, 1-2 Σεπτεμβρίου 2024, στο πλαίσιο των εορτασμών για την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης, όπως έχει καθιερωθεί στην Τουρκία.

Σε κεντρικό εμπορικό δρόμο των Διδύμων, μαζί με τη Δήμαρχο των Δίδυμων, Hatice Gençay, και την Πρόεδρο του τουρκικού Συλλόγου για την Ειρήνη και Επικοινωνία στο Αιγαίο, Zeynep Altiok Akatlı, προέβησαν σε μια συμβολική κίνηση Ελληνοτουρκικής Φιλίας. Στην προγραμματισμένη Πορεία Ειρήνης, πορεύτηκαν χέρι-χέρι μέχρι το Μνημείο Ειρήνης της περιοχής, φωτογραφήθηκαν αγκαλιασμένοι με τις σημαίες της Ελλάδας και της Τουρκίας, ελευθέρωσαν άσπρα περιστέρια στον ουρανό και άναψαν τη Φλόγα της Ειρήνης.

ρ

δ

Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση για τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στη διαμόρφωση του φιλειρηνικού κλίματος ανάμεσα στις γειτονικές χώρες, η οποία διοργανώθηκε από το αδελφό σωματείο για την Ειρήνη και Επικοινωνία στο Αιγαίο, Ege Barış ve İletişım Derneği. Από τη μεριά της Ελλάδας συμμετείχε ο λέσβιος πρωτοστάτης για την Ελληνοτουρκική Φιλία σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, Απόστολος Κομνηνάκας, πρώην Πρόεδρος της Αγ. Παρασκευής και πρώην Πρόεδρος της Συνύπαρξης. Την Τουρκία εκπροσώπησαν από την Άγκυρα, ο πρώην Δήμαρχος της Çankaya, Bülent Tanık, και από το Αϊδίνιο, ο πρώην Δήμαρχος των Διδύμων, Mehmet Soysalan.

Το Φεστιβάλ Ειρήνης χαιρέτησαν η Δήμαρχος των Διδύμων, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ειρήνης και Επικοινωνίας στο Αιγαίο, καθώς και ο Προέδρος της Συνύπαρξης, ο οποίος παρέδωσε αναμνηστικό δώρο στη Δήμαρχο των Διδύμων και διατύπωσε ότι «οι λαοί της Τουρκίας και της Ελλάδας ερχόμαστε ολοένα και πιο κοντά. Οφείλουμε να διαφυλάξουμε το κοινό αίσθημα αγάπης, φιλίας και αλληλεγγύης που άνθισε τα τελευταία χρόνια και που κρατάει τα σύνορα μας ανοιχτά, ώστε να βρισκόμαστε παρέα, χωρίς δισταγμό, χωρίς φόβο, όπως σήμερα. Το μέλλον μας πρέπει να παραμείνει ειρηνικό, μακριά από τις ιαχές του πολέμου και τις διπλωματικές σκοπιμότητες, όπως, ευτυχώς, οι λαοί γνωρίζουμε καλύτερα.»

φ

φ

Ο Πρόεδρος της Συνύπαρξης μετέφερε μήνυμα του Δημάρχου Μυτιλήνης, Παναγιώτη Χριστόφα, ο οποίος επισήμανε ότι «η Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο από την Ελλάδα και η Ένωση για την Ειρήνη και Επικοινωνία στο Αιγαίο από την Τουρκία, συμβάλλουν καθοριστικά στην ευημερία του τόπου μας και την ειρηνική και αμοιβαία εποικοδομητική συνύπαρξη. Σε συνέχεια της συνάντησης, πριν από λίγο καιρό, με τον Δήμαρχο Σμύρνης, Cemil Tugay, καθώς και των εκδηλώσεων που διοργανώνονται από τις κοινότητές μας, οι αυτοδιοικητικοί φορείς βρισκόμαστε στο ξεκίνημα μιας εποικοδομητικής συνεργασίας που ευελπιστώ πως θα συνεχιστεί και θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο.» Κλείνοντας, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης εξέφρασε την επιθυμία για δια ζώσης συνάντηση με τους Δημάρχους Διδύμων και Σμύρνης.

ρ

Κατά τη διάρκεια της σύντομης επίσκεψης στην Τουρκία, η αποστολή από τη Λέσβο ξεναγήθηκε στον πολιτιστικό χώρο που έχει διαμορφωθεί για τη διατήρηση της προσφυγικής μνήμης, Yoran Mübadele Anı ve Kültür Evi, απόλαυσε μια μουσικοχορευτική παράσταση στον αρχαιολογικό χώρο του Ναού του Απόλλωνα και πραγματοποίησε πολλαπλές συναντήσεις με προσωπικότητες από τον χώρο του πολιτισμού και της πολιτικής.

δ

δ

Μοιράσου το άρθρο!