15 χρόνια «ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ» - 15 χρόνια ελληνοτουρκικής φιλίας - 15 χρόνια δίπλα στους πρόσφυγες
Φέτος, συμπληρώνονται 15 χρόνια, αφότου ιδρύθηκε και λειτούργησε στη Μυτιλήνη η κίνηση πολιτών : «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο», ή απλά «ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ» όπως ο κόσμος συνήθισε να αποκαλεί .
Τα μέλη της «Συνύπαρξης» είναι σήμερα υπερήφανα, γιατί οι ιδέες τους άντεξαν στον χρόνο και οι δράσεις τους αναγνωρίστηκαν και αξιολογήθηκαν θετικά στην κοινωνία, στο νησί της Λέσβου, στο Αιγαίο, στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Σε μία εποχή, όπου κυριαρχεί το εφήμερο και η συλλογικότητα βρίσκεται κόντρα στην κρατούσα νοοτροπία της κοινωνικής αδιαφορίας, η κατεύθυνση της συμμετοχικής δράσης, που υποστηρίχθηκε από την «Συνύπαρξη» ήταν πραγματικά σημαντική. Η επί 15 χρόνια συνεχής παρουσία και δράση της Συνύπαρξης, , επήλθε χάρις στη συνοχή του ανθρώπινου δυναμικού της , παρά την διαφορετικότητα ως προς την σύνθεση, αφού όλοι σεβάστηκαν την αυτονομία του συλλογικού φορέα και δούλεψαν πάνω στα σύγχρονα ζητήματα - ενδιαφέροντα μέσα στα οποία κινήθηκαν οι δράσεις και οι ιδέες, που ήταν:
--- Η περαιτέρω ενδυνάμωση των δεσμών φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα σε έλληνες και τούρκους, σε επίπεδο πολιτών, στις δύο ακτές του Αιγαίου.
-- Η όρθωση λογικών και εμπράγματων επιχειρημάτων απέναντι στον ρατσισμό και τη ξενοφοβία.
--- Η ανάδειξη του σύγχρονου ζητήματος των μεταναστών και προσφύγων, η συμπαράσταση, υλική και ηθική στους ανθρώπους που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις χτυπημένες από πολέμους και φτώχια πατρίδες τους.
Οι θέσεις, οι παρεμβάσεις, οι κατευθύνσεις και οι ενέργειες της «Συνύπαρξης» κινήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια μέσα στο πλαίσιο της λογικής και του σεβασμού της διαφορετικότητας, όχι για να προκαλούν την κοινωνία, αλλά για να δημιουργούν έδαφος αποδοχής και αποτελέσματα , ανεξάρτητα από τα ταμπού, την σωρευμένη μισαλλοδοξία και την «πεπατημένη» που κάθε φορά προέκυπτε.
Η Συνύπαρξη σήμερα υποστηρίζει και διεκδικεί τον σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων των μεταναστών, σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες που έχει συνυπογράψει η χώρα, την αξιοπρεπή παροχή πρώτης βοήθειας (διατροφή, στέγαση, υγεία, ψυχολογική στήριξη) και την ορθή διαχείριση του προβλήματος της μετανάστευσης στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.
Ειδικότερα για τις σχέσεις με τους απέναντι γείτονες υπενθυμίζεται ότι η «Συνύπαρξη» όλα αυτά τα χρόνια προέτασσε την αμοιβαιότητα, την επικοινωνία και την συνεργασία, απέναντι στην άγονη αντιπαράθεση και την συντήρηση κλίματος φοβίας και καχυποψίας. Σήμερα όλοι πλέον αναγνωρίζουν ότι τα μέλη της «Συνύπαρξης» με τις ενέργειές τους ήταν σταθερά στη σωστή κατεύθυνση, γεγονός που καταδεικνύει η ευρύτατη αποδοχή από τις τοπικές κοινωνίες των νησιών του Αιγαίου, του εκδηλωμένου κύματος τούρκων επισκεπτών. Ακόμη και αυτοί που καλλιεργούσαν την διαιώνιση της εχθρότητας, για να αποκομίζουν προσωπικά οφέλη και εύσημα εθνικοφροσύνης, αναγκάζονται να σιωπούν, μπροστά στην καθολική κοινωνική συναίνεση, διαρκούσης μάλιστα της οικονομικής κρίσης. Η Συνύπαρξη πρώτη διεκδίκησε την απλοποίηση της έκδοσης βίζας για τους Τούρκους επισκέπτες. Επιμένει για την πλήρη κατάργηση της βίζας, όπως αυτό ισχύει για τους Έλληνες πολίτες που ταξιδεύουν στην Τουρκία.
Στο τρίμηνο που θα ακολουθήσει ως το τέλος του έτους, τα μέλη της «Συνύπαρξης» προγραμματίζουν ποικίλες επετειακές (της ίδρυσης) εκδηλώσεις, είναι δε αφιερωμένο στην συνολική προσπάθεια για ηλικιακή και όχι μόνο, ανανέωση του δυναμικού της .