Γεύσεις

04/04/2013 - 03:39

Ελιωτές: Νηστίσιμη Κυπριακή Συνταγή

Ελιωτές Νηστίσιμη Κυπριακή Συνταγή

style="line-height: 1.538em;">Η Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Ευστρατία Κουνιάρελλη *  μας προτείνει μια υπέροχη συνταγή με βασή την ελιά και το ελαιολάδο

Οι ελιές είναι χρήσιμες για τη διατροφή μας όσο και το ελαιόλαδο, επειδή είναι κι αυτές πλούσιες σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, που δρουν ευεργετικά στην καρδιά και στα αγγεία, καθώς αυξάνουν την «καλή» χοληστερίνη.
Είναι επίσης ευεργετικές για την καρδιά λόγω των φαινολών (φυσικές αντιοξειδωτικές ουσίες) που περιέχουν. Oι φαινόλες έχουν αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντιπηκτικές ιδιότητες. Επιπλέον είναι πλούσιες σε βιταμίνες Α και Ε, που βοηθούν:

1.     στην αναζωογόνηση των κυττάρων μας

2.     στην επιβράδυνση της γήρανσης

3.     στην ισορροπία του μεταβολισμού

4.     καθώς και στη σωστή ανάπτυξη των οστών και του εγκεφάλου κατά την παιδική ηλικία.

Θερμιδική αξία: 6 ελιές μάς παρέχουν 48 θερμίδες (όσο, δηλαδή, 1 κουταλάκι λάδι). 

Επομένως, εν όψη της Σαρακοστής είναι μια καλή ευκαιρία να καταναλώσουμε αυτό το προϊόν που το υπάρχει άφθονο στη Μυτιλήνη και σε πίτα, φτιάχνοντας τις ελιωτές

Υλικά Για τη Ζύμη :

  • 1 ποτήρι ελαιόλαδο
  • 1, ½ κούπα πορτοκαλάδα
  • 1 κουταλιά της σούπας μπέικιγκ πάουντερ  
  • 5 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Υλικά για τη γέμιση:

  • 2 κούπες μαύρες ελιές όχι πολύ αλμυρές
  • 1-2 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • Λίγο φρέσκο δυόσμο
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • Σουσάμι  

Για φτιάξετε τη ζύμη ρίχνεται σε μια λεκάνη το ελαιόλαδο, τη πορτοκαλάδα προσθέτεται το αλεύρι και το μπέικιγκ πάουντερ και ζυμώνετε τόσο όσο χρειάζεται ώστε να γίνει μια ζύμη αφράτη.

Για τη γέμιση βγάζετε τα κουκούτσια από τις ελιές τις τεμαχίζετε, ψιλοκόβεται τα κρεμμυδάκια με το δυόσμο και προσθέτετε το ελαιόλαδο.

Ανοίγετε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο και είτε φτιάχνεται μικρά λιωπιτάκια όπως φτιάχνετε τα τυροπιτάκια είτε σε μπαστουνάκια ξεκινώντας διαγώνια της ζύμης βάζοντας 1γ.κ γέμιση, τυλίγεται και ξαναβάζετε γέμιση έτσι ώστε να φτάσετε στο μέγεθος που επιθυμείτε, όπου κόβεται τη ζύμη και συνεχίζεται για το επόμενο μπαστουνάκι. Στο τέλος πασπαλίζετε με σουσάμι και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά.

Καλή Επιτυχία!!! 


 

* Η Ευστρατία Κουνιαρέλλη είναι Διατροφολόγος - Διαιτολόγος και έχει εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές. Εργάζεται στο δικό της Γραφείο στην οδό Κουντουριώτου 17 & Αλκαίου 1, Μυτιλήνη. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22510 28512 και 6936447893

Μοιράσου το άρθρο!