Skip to main content
|

Τους ενημέρωσαν για όλα... εκτός από την εξαθλίωση

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
4'
Λέξεις Κλειδιά :
ΛέσβοςΜυτιλήνη

Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών και την υπογραφή υπεύθυνων δηλώσεων και συμβάσεων εργασίας των ατόμων που προσλήφθηκαν στο Δήμο Λέσβου μέσω της Α.Μ.Κ.Ε. «Ηλιαχτίδα», με το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, ο Δήμος Λέσβου κάλεσε τους εν λόγω συμβασιούχους προσληφθέντες, σήμερα Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012, το πρωί στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης. Εκεί ο Δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, τους καλωσόρισε και έγινε η διαδικασία καταγραφής και τοποθέτησής τους, ώστε  άμεσα να αναλάβουν τα καθήκοντά τους. 

Ο κ. Βουνάτσος, στο χαιρετισμό του, ευχήθηκε στους νέους συμβασιούχους καλή και αποδοτική εργασία. Ο Δήμαρχος ζήτησε να δείξουν συνέπεια και υπευθυνότητα, γιατί ο νέος ενιαίος Δήμος Λέσβου, αντιμετωπίζει πολλές και μεγάλες δυσκολίες και οι κάτοικοι δικαίως απαιτούν την επίλυση των μικρών και μεγάλων τους προβλημάτων. «Είμαι σίγουρος – τόνισε ο κ. Βουνάτσος – ότι η δική σας προσφορά θα δώσει σημαντικές λύσεις και θα διευκολύνει το δύσκολο έργο της Δημοτικής Αρχής, προς όφελος πάντα των κατοίκων του νησιού μας».

Τέλος, ο Αντιδήμαρχος, Γιάννης Τσακίρης έδωσε μια σειρά από πληροφορίες στους συμβασιούχους εργαζόμενους και ακολούθησε ανάλυση των καθηκόντων, των υποχρεώσεων και των δικαιωμάτων τους ανά κατηγορία και αντικείμενο εργασίας.

Ας δούμε όμως τι είναι το Πρόγραμμα Κοινοφελούς Εργασίας ή αλλιώς Εξαθλίωσης  που τόσο πανηγυρικά προβάλει ο Δήμος Λέσβου

Ερωτήματα όμως  για  ποιο λόγο αποφασίστηκε η εμπλοκή των ΜΚΟ στις προσλήψεις ανέργων, ποιος ο ρόλος τους, ποια τα κριτήρια διαχειριστικής επάρκειας αυτών των Οργανώσεων,  με ποιο τρόπο ελέγχεται το παρελθόν και οι δράσεις τους, η αδρή χρηματοδότηση που στερεί πόρους από τους πραγματικούς δικαιούχους που είναι οι άνεργοι, η έλλειψη διαφάνειας στη διαδικασία επιλογής της κάθε ΜΚΟ που προχωρά σε συμφωνία με δημόσιο φορέα  και η απουσία αξιοκρατίας στον τρόπο επιλογής των ανέργων που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, όπου το ΑΣΕΠ δεν έχει ουσιαστικό ρόλο, δείχνουν τις πραγματικές διαθέσεις των ημετέρων οι οποίοι ετοιμάζονται για ένα ακόμα πάρτυ

Να σημειωθεί ότι, στην προκήρυξη του προγράμματος προβλέπεται έμμεσο κόστος του δικαιούχου της τάξης του 5% των συνολικών δαπανών. Δηλαδή, οι ΜΚΟ και οι λοιποί εμπλεκόμενοι φορείς, θα λαμβάνουν από τα χρήματα που προορίζονται για τους ανέργους, ως «προμήθεια» ένα σημαντικό ποσοστό, περίπου 20.000.000ευρώ, το καινούριο λοιπόν στοιχείο της διαπλοκής χαρακτηρίζεται  ως ρουσφέτι επί αδράς πληρωμής.
Όπως προβλέπεται στο άρθρο 36 του ν. 4024/2011, οι ΜΚΟ μπορούν να προσλάβουν  ανέργους, προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες και δράσεις κοινωφελούς χαρακτήρα συμπραττόντων φορέων, ανάμεσά τους και των ΟΤΑ α' και β' βαθμού. Ρητά απαγορεύετε οι απασχολούμενοι αυτοί να καλύπτουν θέσεις μονίμου προσωπικού δηλ να καλύψουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Η πρώτη εμπειρία  που έχουμε, σε όσους Δήμους έχει ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα ενισχύει την άποψη μας ότι  με αδιαφανείς διαδικασίες έχουν γίνει οι προσλήψεις, γι αυτό έχουμε ένα ράψε ξήλωσε σε πίνακες κατάταξης και καλύπτουν πάγιες ανάγκες των Δήμων σε προσωπικό (εργάτες καθαριότητας, χειριστές μηχανημάτων, καθαρίστριες παιδικών σταθμών, διοικητικοί υπάλληλοι κ.α.). Στο δε επόμενο διάστημα προβλέπεται να αντικατασταθούν οι υπηρεσίες όπως το  ‘’Βοήθεια στο σπίτι¨ με εργαζόμενους στο πρόγραμμα αυτό .

 Του Μάριου Κατσουρού -Μέλος του Γεν. Συμβουλίου της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Με την Α.Σ.Κ.-Ο.Τ.Α.

------------------------------------------

Διαβάστε άρθρο του Δημήτρη Μιχαηλίδη

Πολιτική μπορεί να σημαίνει δύο πράγματα μας έλεγαν οι καθηγητές μας. Το ένα είναι ο αγώνας για την κατάκτηση της εξουσίας. Και δεύτερο είναι κάθε πράξη μας που επηρεάζει έναν άλλον άνθρωπο.
Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο-ΕΚΤ έγινε για να ενισχύσει την κοινωνία κι όχι την εξουσία ... Τα χρήματα του ΕΚΤ ήταν για να ενισχύσουν την Κοινωνία των πολιτών, για να δυναμώσει η κοινωνία και να αντέχει στις κρίσεις (κυρίως οικονομικές).
Το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας είχε σαν στόχο την ενίσχυση της κοινωνίας  και βέβαια η αποτελεσματικότητά του θα ήταν πολλαπλασιαστική, αν  αξιοποιούσε περισσότερους ανέργους, καλύπτοντας, ως ένα ποσοστό και κρατικούς σχεδιασμούς μείωσης της ανεργίας.
Από το παραπάνω σημείο, μέχρι του να γίνει, ένα πρόγραμμα του ΕΚΤ, ένα εργαλείο ενδυνάμωσης και εξυπηρέτησης των κομματικών ή διακομματικών εξουσιαστικίστικων συντεχνιών, η απόσταση είναι απελπιστικά μεγάλη. Ούτε η ανάθεση σε κρατικό εξάρτημα της εξουσίας (ανεξάρτητο ή εξαρτημένο, δεν έχει σημασία) της «απορρόφησης» των διατεθέντων χρημάτων, και πρόσληψης ανέργων, είναι αποδεκτή πρακτική, διότι πάλι το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας γίνεται εργαλείο της πολιτικής αντιπαράθεσης των αγωνιζομένων για την εξουσία, ενώ επρόκειτο για μέσο για την ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών και των οργανώσεών της κοινωνίας των πολιτών. Το θέμα δεν είναι η επιλογή της ποιο ανώδυνης μεθόδου ενίσχυσης της κρατικής εξουσίας (Δήμοι, κεντρικές κομματικοποιημένες συντεχνίες, ΑΣΕΠ κλπ), αλλά η ενδυνάμωση των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών. Και δεν υπάρχει αυθεντικότερη έκφραση της κοινωνίας των πολιτών, από την ίδια την κοινωνία των πολιτών με τις οργανώσεις της. Κάθε προσπάθεια της εξουσίας να υποκαταστήσει την κοινωνία με δομές και ανεξάρτητες αρχές και δημόσιες υπηρεσίες ή ακόμα και με δημοτικές αυτοδιοικήσεις είναι αλλοίωση (κακοποίηση) της αρχικής πρόθεσης ενίσχυσης της κοινωνίας. Η κοινωνία δεν αποζητά άλλους εκφραστές της κρίσης της και της επιθυμίας της. Είναι εκεί η ίδια παρούσα. Χωρίς ΑΣΕΠ. Και χωρίς συμπολίτευση και αντιπολιτεύσεις. Είναι απλά η ίδια η κοινωνία. Μακριά από κάθε έντιμο πολίτη της κοινωνίας τα παιχνίδια της εξουσίας (πολιτικής ή πολιτικών). Οι έντιμοι εθελοντές πολίτες εκφράζονται με τις αυθεντικές δομές έκφρασης της κοινωνίας, τις αυθεντικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Και ελπίζω να εκφρασθεί η ύπαρξη τους.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία