Πως είναι να δουλεύεις στον Καρά Τεπέ; Τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι
Η Περιφερειακή Επιτροπή Εργαζομένων στο ΚΥΤ Λέσβου μετά από συνέλευση που πραγματοποίησε στο πρώην πεδίο βολής στον Καρά Τεπέ Λέσβου, όπου εδρεύει το προσωρινό ΚΥΤ Λέσβου, αποφάσισε να δημοσιοποιήσει την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο χώρο εργασίας της προσωρινής δομής.
Παρ’ όλες τις επισημάνσεις που έχουν γίνει από τον σύλλογό μας και τις υποσχέσεις που μας δόθηκαν και παρ’ όλες τις φιλότιμες προσπάθειές μας και τη συνδρομή μας στο μέγιστο με προσωπικά μας μέσα για τη διεκπεραίωση διοικητικών καθηκόντων το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αδιαφορεί. Ενάμιση μήνα μετά τη δημιουργία της προσωρινής δομής στον Καρά Τεπέ δεν έχει προβλεφθεί χώρος για τη διοίκηση και το προσωπικό. Η διεκπεραίωση διοικητικών καθηκόντων εξακολουθεί να γίνεται σε εξωτερικούς χώρους ή/και με προσωπικά μέσα των εργαζομένων.
Δεν υπάρχουν τουαλέτες για το προσωπικό ούτε τρεχούμενο νερό εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού. Το προσωπικό εκτίθεται καθημερινά σε κίνδυνο μετάδοσης κορωνοϊού από την απουσία πραγματικών μέτρων ατομικής προστασίας και τον συνωστισμό – συγχρωτισμό πολλών εργαζομένων μέσα σε περιορισμένους χώρους (σκηνές). Το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ δεν τηρείται ενώ η Λέσβος βρίσκεται σε πορτοκαλί συναγερμό για τον κορωνοϊό και με επιβεβαιωμένα κρούσματα εντός του ΚΥΤ.
Στους εργαζόμενους ανατίθενται αρμοδιότητες μη προβλεπόμενες από τη νομοθεσία της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης με κίνδυνο να θεωρηθούν έκνομες ενέργειες με ό,τι αυτό ενδέχεται να επιφέρει ως συνέπεια.
Τις άθλιες συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης των εργαζομένων αντιμετωπίζουν και οι φιλοξενούμενοι από την απουσία λουτρών και τον μικρό αριθμό τουαλετών σε σχέση με τον πληθυσμό.
Καλούμε το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να αντιμετωπίσει άμεσα την κατάσταση καθώς ο χειμώνας είναι προ των πυλών και άρχισε να διαφαίνεται πόσο δύσκολη θα είναι η διαβίωση.
---
Αναλυτικά όλη η καταγγελία:
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Υπαλλήλων Υπηρεσίας Υποδοχής & Ταυτοποίησης, Κέντρο Υποδοχής & Tαυτοποίησης Λέσβου, περιοχή Καρά Τεπέ
ΠΡΟΣ:
- ΓΕΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ, υπόψη κας Ειρήνης Αγάλια, e.agalia@pvaigaiou.gov.gr, 2251354827
- ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ - ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ - ΑΙΓΑΙΟΥ , kepekpir@otenet.gr, 210 4222170 -1
- ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΧΙΟΥ – ΛΕΣΒΟΥ ttyexioy@otenet.gr, 22710 25502
- Ε.Ο.Δ.Υ., info@eody.gov.gr, 210 5212000, 210 5212363, Κέντρο Επιχειρήσεων, kepix@eody.gov.gr, press@eody.gov.gr
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
- Γραφείο Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, κου Κ. Μουντζούρη pv@pvaigaiou.gov.gr, 2251352101-103
- Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Λέσβου, κου Π. Κουφέλου pkoufelos@pvaigaiou.gov.gr, 2251352110, 2251352105, 2251352108
- Συνήγορος του Πολίτη, press@synigoros.gr, 2131306600
- Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΥΤ , Aθήνα RIS.syllogos@migration.gov.gr, 2109285126
ΘΕΜΑ:
Άθλιες συνθήκες εργασίας και ασφάλειας των εργαζομένων στο προσωρινό καταυλισμό Καρά- Τεπέ – Ευθύνης Υπηρεσίας Υποδοχής & Ταυτοποίησης / Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου
ΣΧΕΤΙΚΑ:
- ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 3850/2010, Κύρωση του Κώδικα νόμων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων (Άρθρο 2, παρ.1. Οι διατάξεις του κώδικα εφαρμόζονται, εφόσον δεν ορίζεται αλλιώς, σε όλες τις επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Άρθρο 42: Γενικές υποχρεώσεις εργοδοτών, παρ.1. Ο εργοδότης υποχρεούται να εξασφαλίζει την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων ως προς όλες τις πτυχές της εργασίας και να λαμβάνει μέτρα που να εξασφαλίζουν την υγεία και ασφάλεια των τρίτων. Παρ 2. Αν ο εργοδότης προσφεύγει σε άτομα εκτός της επιχείρησης ή σε ΕΞ.ΥΠ.Π. για την ανάθεση των καθηκόντων τεχνικού ασφάλειας ή/και ιατρού εργασίας, αυτό δεν τον απαλλάσσει από τις υποχρεώσεις του στον τομέα αυτό. Παρ. 3. Οι υποχρεώσεις του τεχνικού ασφάλειας, του ιατρού εργασίας και των εκπροσώπων των εργαζομένων δεν θίγουν την αρχή της ευθύνης του εργοδότη. Άρθρο 46 , παρ. 5: Οι εργαζόμενοι και οι εκπρόσωποι τους έχουν το δικαίωμα να απευθυνθούν στην αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας, αν κρίνουν ότι τα ληφθέντα μέτρα και τα διατιθέμενα από τον εργοδότη μέσα δεν αρκούν για να εξασφαλισθεί η ασφάλεια και η υγεία κατά την εργασία).
- NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 3996/2011 Αναμόρφωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, ρυθμίσεις θεμάτων Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις ( Άρθρο 23: Είδος και εύρος κυρώσεων στο πλαίσιο της κατασταλτικής δράσης του το Σ.ΕΠ.Ε.: 1. Αν διαπιστώσει παραβίαση των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, το Σ.ΕΠ.Ε. είτε χορηγεί κατά την κρίση του εύλογη προθεσμία για συμμόρφωση προς τις εν λόγω διατάξεις είτε λαμβάνει άμεσα διοικητικά μέτρα και επιβάλλει τις προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις ή και προσφεύγει στη δικαιοσύνη για την επιβολή των ποινικών κυρώσεων κατά περίπτωση σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις... 3. α. Αν κρίνει ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων, διακόπτει προσωρινά, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, τη λειτουργία της επιχείρησης ή τμήματός της και εισηγείται στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης την οριστική διακοπή της λειτουργίας της, αν η επιχείρηση, μετά την προσωρινή διακοπή ή την επιβολή διοικητικών κυρώσεων, εξακολουθεί να παραβαίνει συστηματικά τις διατάξεις της νομοθεσίας με άμεσο κίνδυνο για τους εργαζόμενους).
- ΝΟΜΟΣ 2639/98 «για τη ρύθμιση εργασιακών σχέσεων και άλλες διατάξεις» (Συστήνεται ένα Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας – ΣΕΠΕ, κ.α.).
- ΝΟΜΟΣ 3528/2007, «Κύρωση του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων ΝΠΔΔ» (Άρθρο 44: Όροι υγιεινής και ασφάλειας παρ. 1. Οι υπάλληλοι έχουν δικαίωμα στη διασφάλιση συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο εργασίας τους. Άρθρο 30: Καθήκοντα υπαλλήλου παρ. 1. Ο υπάλληλος εκτελεί τα καθήκοντα του κλάδου ή της ειδικότητας του. Παρ. 2. Σε περιπτώσεις επιτακτικής υπηρεσιακής ανάγκης που δεν μπορεί να καλυφθεί με άλλον τρόπο, επιτρέπεται να ανατίθενται στον υπάλληλο καθήκοντα άλλου κλάδου ή ειδικότητας. Σε όμοιες περιπτώσεις επιτρέπεται να ανατίθενται στον υπάλληλο εργασίες συναφείς με την ειδικότητα ή τα καθήκοντα του ή για τις οποίες έχει την απαιτούμενη εμπειρία ή ειδίκευση. Παρ.3. Η κατά την προηγούμενη παράγραφο ανάθεση επιτρέπεται για χρονικό διάστημα έως δύο (2) μηνών με αιτιολογημένη απόφαση του οικείου προϊσταμένου. Παράταση του ανωτέρω χρονικού διαστήματος έως έξι (6) μήνες ακόμη επιτρέπεται μετά από αιτιολογημένη γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου)
- Π.Δ. 17/96, εναρμόνιση με Οδηγία Πλαίσιο 89/391.
- ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ, 20/3/2020 ( Άρθρο 69
Μηχανισμοί ελέγχου μέτρων αντιμετώπισης του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού και διοικητικές κυρώσεις 1. Η περ. α. της παρ. 1 του εικοστού τρίτου άρθρου της από 14.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου αντικαθίσταται ως εξής: «1. α) Αρμόδιες αρχές για τη διασφάλιση της εφαρμογής των κατεπειγόντων μέτρων για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, τη διαπίστωση των παραβάσεων και την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων είναι το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), οι Υγειονομικές Υπηρεσίες των ΟΤΑ α' και β' βαθμού, η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία και οι Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους, καθώς και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.) του άρθρου 82 του ν. 4622/2019 (Α' 133)»).
Aξιότιμοι,
Με βάση την από 19/10/2020 Απόφαση της Έκτακτης Συνέλευσης των μόνιμων υπαλλήλων του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης Λέσβου καταγγέλλουμε τα εξής:
Οι συνθήκες της υποχρεωτικής καθημερινής μας εργασίας στον καταυλισμό Καρά Τεπέ δεν συνιστούν επ΄ ουδενί σεβασμό στην επαγγελματική, αλλά και στην ατομική αξιοπρέπεια εκάστου από εμάς.
Ειδικότερα: Από την έναρξη λειτουργίας του προσωρινού καταυλισμού και για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν υπήρχαν καθόλου τουαλέτες. Μετά από διαμαρτυρίες του προσωπικού τοποθετήθηκαν ελάχιστες οι οποίες δεν πληρούν τις προδιαγραφές (δεν είναι χημικές). Επιπλέον δεν υπάρχει τρεχούμενο νερό ώστε να μπορεί ο χρήστης να τηρεί τους κανόνες προσωπικής υγιεινής.
Δεν τηρούνται τα μέτρα προστασίας από την πανδημία. Ειδικότερα έχουν τοποθετηθεί ελάχιστες σκηνές για τη στέγαση του προσωπικού στις οποίες οι υπάλληλοι συνωστίζονται χωρίς να τηρείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ (αποστάσεις, εξαερισμός, καθαριότητα, απολύμανση κ.λπ). Συγκεκριμένα, υπήρξε θετικό κρούσμα κορωνοϊού σε εργαζόμενη η οποία παρείχε τις υπηρεσίες της λόγω έλλειψης χώρου (μαζί με άλλους συναδέλφους) σε σκηνή όπου συστεγαζόταν κλιμάκιο του ΕΟΔΥ το οποίο πραγματοποιούσε τεστ ελέγχου για κορωνοϊό στους πολίτες τρίτων χωρών. Μετά τη διαπίστωση του θετικού κρούσματος, απομακρύνθηκε η συγκεκριμένη συνάδελφος μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους αλλά αντί να απομονωθεί η συγκεκριμένη σκηνή και να απολυμανθεί, τοποθετήθηκαν αμέσως άλλοι συνάδελφοι για να συνεχιστεί η εργασία.
Δεν υπάρχουν χώροι εργασίας που να τηρούν έστω και κατ’ ελάχιστο τις απαραίτητες προϋποθέσεις ασφαλείας. Από την αρχή που κληθήκαμε να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας στο νέο προσωρινό Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, εργαζόμαστε στην ύπαιθρο εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες και σε ό,τι άλλο μπορεί να συνεπάγεται αυτό. Οι ελάχιστες σκηνές που τοποθετήθηκαν δεν έχουν λύσει το πρόβλημα.
Η Διοίκηση (πολιτική ηγεσία και μετακλητή διοικητική ηγεσία ΥΠΥΤ) επιμένει να αγνοεί στοιχειώδεις κανόνες δικαίου αναφορικά με τη διαχείριση του προσωπικού και ειδικότερα σε θέματα ασφάλειας και προστασίας της ζωής και της υγείας. Αγνοούνται οι αρμοδιότητές μας και καλούμεθα χωρίς καμία έγγραφη απόφαση να εκτελούμε εργασίες άσχετες με το αντικείμενό μας, ενίοτε και μη σύννομες. Ενδεικτικά, κληθήκαμε να στήσουμε σκηνές, να συνοδέψουμε τους εισερχόμενους πολίτες τρίτων χωρών στο νέο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης προκειμένου να υποβληθούν σε τεστ κορωνοϊού χωρίς να έχει προνοήσει η ηγεσία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου να προμηθεύσει το προσωπικό με τον κατάλληλο εξοπλισμό προστασίας από τον κορωνοϊό, γνωρίζοντας ότι ανάμεσά τους υπήρχαν επιβεβαιωμένα κρούσματα (τα 35 κρούσματα που είχαν εντοπιστεί πριν τη φωτιά στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια).
Ενώπιόν μας καθημερινά αγνοούνται βασικές αρχές της Υποδοχής και προσωρινής φιλοξενίας υπηκόων τρίτων χωρών, ειδικότερα οι υλικές αρχές Υποδοχής. Ενδεικτικά, απουσία λουτρών, αποχετεύσεων, άναρχη εγκατάσταση σε σκηνές χωρίς προϋποθέσεις χειμερινής διαβίωσης, νερού, κ.α.
Με βάση τα ανωτέρω καλείσθε για τις κατά νόμο ενέργειές σας, το δυνατόν συντομότερα. Το πόρισμα των επιτόπιων ελέγχων και ό,τι άλλο σχετικό παραχθεί, παρακαλούμε όπως τεθεί εν γνώσει μας καθώς επιφυλασσόμαστε κάθε νόμιμου δικαιώματός μας.
Η Περιφερειακή Επιτροπή Υπαλλήλων ΥΠΥΤ Λέσβου