Ένα νέο εργαλείο για τη χαρτογράφηση του αχανούς διαστήματος εφηύραν επιστήμονες στην Batavia. H ισχυρότερη κάμερα στον κόσμο, η λεγόμενγ «Κάμερα Σκοτεινής Ενέργειας», έχει τραβήξει ήδη τις πρώτες εικόνες του ουρανού στο νότιο ημισφαίριο.
Το εντυπωσιακό αυτό τεχνολογικό επίτευγμα διαθέτει 570 megapixel και έχει μέγεθος ανάλογο με αυτό ενός τηλεφωνικού θαλάμου ενώ κατασκευάστηκε στα εργαστήρια του επιταχυντή Φέρμι του υπουργείου Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών Της Αμερικής και τοποθετήθηκε στο τηλεσκόπιο «Βίκτορ Μπλάνκο» του Δια-Αμερικανικού Παρατηρητηρίου.
Χρειάστηκαν 8 ολόκληρα χρόνια για το σχεδιασμό και την κατασκευή της υπερσύγχρονης αυτής κάμερας. Πλέον, με κάθε λήψη της το φως που έρχεται στη Γη είναι ορατό από τουλάχιστον 100.000 γαλαξίες σε απόσταση έως οκτώ δισεκατομμυρίων ετών φωτός, επιτρέποντας στους αστρονόμους και τους φυσικούς να μελετήσουν τη σκοτεινή ενέργεια που ευθύνεται για την επιτάχυνση της διαστολής του σύμπαντος.
«Το άνοιγμα του 'ματιού' της κάμερας σκοτεινής ενέργειας εγκαινιάζει μια σημαντική νέα εποχή για την εξερεύνηση του κοσμικού συνόρου. Τα ευρήματα αυτών των παρατηρήσεων θα μας φέρουν πιο κοντά στην κατανόηση του μυστηρίου της σκοτεινής ενέργειας και τι αυτή σημαίνει για το σύμπαν» διευκρίνισε ο φυσικός Τζέημς Σίγκριστ, σε μία προσπάθεια να εξηγήσει τις ιδιότητες της υπερσύγχρονης αυτής κάμερας.
Η φιλόδοξη έρευνα αναμένεται να παράγει λεπτομερείς έγχρωμες εικόνες του ενός ογδόου του σύμπαντος, μελετώντας έτσι περίπου 300 εκατ. γαλαξίες, 100.000 σμήνη γαλαξιών και 4.000 σούπερ-νόβα, σε διάστημα μικρότερο τρων 5 ετών. Παράλληλα, επιστήμονες από όλο τον κόσμο θα έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τις εικόνες από την «Κάμερα Σκοτεινής Ενέργειας».
πηγη:onair24