Skip to main content

«Θρίλερ» στη Σελήνη: «Πέθανε» και «αναστήθηκε» το κινεζικό ρομπότ Yutu

«Θρίλερ» στη Σελήνη: «Πέθανε» και «αναστήθηκε» το κινεζικό ρομπότ Yutu

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'
 
Δεν άντεξε τις θερμοκρασίες των 180 βαθμών Κελσίου κάτω από το μηδέν που επικρατούν κατά τη σεληνιακή νύχτα το Yutu, το πρώτο ρομποτικό, μη επανδρωμένο όχημα της Κίνας που βρισκόταν σε αποστολή στη Σελήνη.
 
Έτσι, νόμιζαν όλοι μετά την ανακοίνωση για το θάνατο του ρομπότ Yutu (“Κουνέλι από Νεφρίτη” στα κινέζικα) που έκανε την Τρίτη (11/2) το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας.
 
«Το πρώτο σεληνιακό ρομπότ της Κίνας, το Yutu, δεν επανήλθε σε πλήρη λειτουργία τη Δευτέρα όπως ήταν αναμενόμενο. Χρήστες του Διαδικτύου θρηνούν για το χαμό του στο Weibo, το αντίστοιχο του Twitter στην Κίνα» ανακοίνωσε την Τρίτη το κρατικό πρακτορείο ECNS.
 
Ωστόσο, οι πιο πρόσφατες πληροφορίες αναφέρουν ότι το Yutu επέστρεψε από το “βασίλειο των νεκρών” και λειτουργεί παρότι αντιμετωπίζει σοβαρά μηχανικά προβλήματα.
 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει -καθώς οι Κινέζ0ι αποδείχθηκαν πολύ μυστικοπαθείς στην ενημέρωση της κοινής γνώμης σχετικά με την πρώτη διαστημική αποστολή τους στη Σελήνη- η βλάβη δεν αποκλείεται να προκλήθηκε από την εισχώρηση σεληνιακής σκόνης στα συστήματα του ρομπότ.
 
Κι αυτό διότι, η σκόνη στη Σελήνη αποτελείται από αιχμηρούς κόκκους που σχηματίστηκαν στην πορεία δισεκατομμυρίων ετών λόγω της πρόσκρουσης μετεωριτών και των συνεχών κύκλων συστολής-διαστολής από την αυξομείωση της θερμοκρασίας στο δορυφόρο της Γης.
 
Σημειώνεται ότι σεληνιακή σκόνη φορτισμένη με στατικό ηλεκτρισμό λόγω του βομβαρδισμού ηλιακών σωματιδίων είχε εισχωρήσει στις στολές των αστροναυτών των αποστολών Apollo, προκαλώντας επίσης υπερθέρμανση στο όχημά τους.
 
Η αποστολή
Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Δεκεμβρίου, η σεληνάκατος Chang'e-3 που μετέφερε το ρομπότ Yutu πραγματοποίησε την ελεγχόμενη προσεδάφιση στη Σελήνη εδώ και 37 χρόνια.
Ελεγχόμενη ή “μαλακή” χαρακτηρίζεται η προσελήνωση όταν το σκάφος χρησιμοποιεί προωθητήρες για να ρυθμίζει την ταχύτητα και τον προσανατολισμό του κατά την κάθοδο.
Το 1976, είχε προσσεληνωθεί με αυτό τον τρόπο η σοβιετική αποστολή Luna 24, η οποία έφερε πίσω στη Γη δείγματα του σεληνιακού εδάφους.
 
Βλάβες
Στα τέλη Ιανουαρίου, το εξάτροχο ρομπότ παρουσίασε «μηχανικό πρόβλημα» ενώ ετοιμαζόταν να τεθεί σε κατάσταση αναμονής για τη σεληνιακή νύχτα, η οποία διαρκεί δύο εβδομάδες και ρίχνει τη θερμοκρασία από τους 90 βαθμούς Κελσίου σε λιγότερο από -180 βαθμούς.
 
Ερασιτέχνες αναλυτές εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η σεληνιακή σκόνη εμπόδισε την “κεντρική αντέννα” του ρομπότ να “διπλώσει” και να καλύψει ορισμένα όργανα με αποτέλεσμα αυτά να παραμένουν εκτεθειμένα στο ψύχος και να καταστραφούν.
 
Επίσης, τα φωτοβολταϊκά πάνελ δεν μπόρεσαν να παράξουν ενέργεια κατά τη διάρκεια της νύχτας για να θερμάνουν το ρομπότ.
 
Το Yutu έχει λειτουργήσει για μόνο για έξι εβδομάδες σε μια αποστολή που ήταν προγραμματισμένη να διαρκέσει τρεις μήνες.
 
Ανεξαρτήτως εάν θα συνεχίσει την αποστολή του σε λειτουργία παραμένει το Chang'e-3, η σεληνάκατος που μετέφερε το ρομπότ, η οποία είναι σχεδιασμένη να πραγματοποιεί αστρονομικές παρατηρήσεις της Γης και άλλων σωμάτων για συνολικά έξι μήνες.
 
Η Κίνα φιλοδοξεί -παρά την ατυχή πορεία του Yutu- να κατασκευάσει έναν επανδρωμένο διαστημικό σταθμό στο έδαφος της Σελήνης.
 
 
Πηγή: www.imerisia.gr
 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις