Τεχνητό πόδι στέλνει πληροφορίες στον εγκέφαλο
Ο Αυστριακός Βόλφγκανγκ Ράνγκερ έχει το πρώτο τεχνητό πόδι παγκοσμίως που μεταδίδει δεδομένα και πληροφορίες στον εγκέφαλο. Ο 54χρονος πρώην δάσκαλος έχασε το δεξί του κάτω άκρο το 2007. Χρειάστηκαν έξι μήνες δοκιμών, πριν φορέσει το καινούργιο προσθετικό του μέλος.Τώρα κάνει τζόκινγκ, ποδήλατο και αναρρίχηση.
Όταν κινείται, δεν είναι εύκολο να διακρίνεις ότι έχει προσθετικό μέλος. Κάθε φορά που ο Ράνγκερ κάνει ένα βήμα ή βάζει πίεση στα πόδια, μικροί αισθητήρες στέλνουν σήματα στον εγκέφαλο: «Με αυτό το μέλος, μπορώ να καταλάβω τώρα αν ο δρόμος έχει χαλίκι ή είναι πλακόστρωτο. Ή τον χειμώνα, είναι πολύ σημαντικό, καταλαβαίνω αν ο δρόμος έχει πάγο ή αν γλιστράει.
Μπορώ λοιπόν να αντιδράσω και να γλιτώσω από το πέσιμο». Πέρα από την ισορροπία και την ασφάλεια, το προσθετικό μέλος έχει μία ακόμη σημαντική λειτουργία: βοηθά στην εξάλειψη του πόνου, που αισθανόταν τα προηγούμενα χρόνια, εξαιτίας του ακρωτηριασμού.
Η καινοτομία αυτή ανήκει στον καθηγητή Χούμπερτ Έγκερ, από το Πανεπιστήμιο του Λιντς.
Οι χειρούργοι συνδέουν τις νευρικές απολήξεις που έχουν απομείνει στο κάτω άκρο με τον υγιή ιστό στον μηρό. Έξι αισθητήρες τοποθετούνται στην πατούσα του ελαφριού προσθετικού μέλους και συνδέονται με τους διεγέρτες, που βρίσκονται στο εσωτερικό. «Σ’ αυτό το ευαίσθητο τεχνητό πόδι, υπάρχουν σημεία πίεσης που βρίσκονται στο κάτω μέρος του προσθετικού μέλους. Αυτά τα σημεία μετρούν την επαφή με το έδαφος και επίσης το πως κινείται το τεχνητό πόδι. Αυτά τα δεδομένα μεταφέρονται τεχνικά στα νευρικά κύτταρα και ύστερα στον εγκέφαλο, όπου δημιουργείται η αίσθηση» επισημαίνει ο Χούμπερτ Έγκερ, ειδικός σε θέματα προσθετικής. Ήδη το 2010, ο Έγκερ και η ομάδα του, είχαν παρουσιάσει ένα αντίστοιχο προσθετικό χέρι που ελέγχεται από τον εγκέφαλο. Η νέα του αυτή καινοτομία πιστεύει ότι θα αλλάξει ριζικά τη ζωή των ανθρώπων που έχουν χάσει τα κάτω άκρα τους.
Προς το παρόν το προσθετικό αυτό πόδι κοστίζει μεταξύ 10.000 και 30.000 Ευρώ
euronews