Επιστήμη - Τεχνολογία

08/10/2014 - 19:06

Στην οπτική μικροσκοπία το Νόμπελ Χημείας

style="text-align: justify;"> 
Δύο Αμερικανοί και ένας Γερμανός επιστήμονες τιμήθηκαν με το Νόμπελ Χημείας.
 
Οι Ερικ Μπέτζιγκ, Γουίλιαμ Μόρνερ και Στέφαν Χελ κέρδισαν το βραβείο για την ανάπτυξη της μικροσκοπίας φθορισμού υψηλής ανάλυσης ανακοίνωσε σήμερα η σουηδική Ακαδημία.
 
«Το πρωτοποριακό έργο τους έφερε την οπτική μικροσκοπία στην νανοδιάσταση», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών στης Σουηδίας.
 
Οι εργασίες τους επιτρέπουν στους επιστήμονες να έχουν οπτική επαφή με το εσωτερικό των τοιχωμάτων των μεμονωμένων μορίων εντός ζώντων κυττάρων.
 
Προηγουμένως, ήταν αδύνατη η λεπτομερής εξέταση των ζώντων κυττάρων. Οι τρεις επιστήμονες που βραβεύθηκαν με το Νόμπελ Χημείας 2014 ανέπτυξαν δύο μεθόδους που την επιτρέπουν, συμβάλλοντας έτσι στην κατανόηση ασθενειών όπως η νόσος του Πάρκινσον, του Αλτσχάιμερ και του Χάντινγκτον.
 
Ο Στέφαν Χελ δήλωσε αιφνιδιασμένος και έκπληκτος. «Πρέπει να πω ότι μού χρειάστηκε λίγη ώρα για να το συνειδητοποιήσω», δήλωσε τηλεφωνικά σε δημοσιογράφους και διευκρίνισε ότι η ανακάλυψή του, το μικροσκόπιο STED, συνέβαλε στην κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του κυττάρου και του τι συμβαίνει όταν το κύτταρο πάσχει με κάποιον τρόπο στην περίπτωση μιας ασθένειας».
 
Τις δύο προηγούμενες ημέρες απονεμήθηκαν τα Νόμπελ Φυσικής και Ιατρικής ενώ αύριο θα ανακοινωθεί και το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Τα βραβεία αυτά απονέμονται από το 1901 για επιτεύγματα στην επιστήμη, τη λογοτεχνία και την ειρήνη.
 
 
πηγή: www.kathimerini.gr
 

Μοιράσου το άρθρο!