Ένα βήμα πιο κοντά στα δίκτυα 5G - «Kατέβασμα» μιας ταινίας σε 1 δευτερόλεπτο!
Σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο θα κατεβαίνει μια ταινία και περιεχόμενο σε 3D θα μεταδίδεται με τεχνολογία ροής (streaming) από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς, λένε οι οραματιστές του 5G σε όλο τον κόσμο. H Samsung Electronics στρέφει το βλέμμα μας στα δίκτυα 5G -πριν καν το 4G αξιοποιηθεί ευρύτερα- καθώς, ο νοτιοκορεάτης κατασκευαστής ανακοίνωσε επίτευγμα που θα επιτρέψει την εμπορική τους διάθεση μέχρι το 2020.
To κύκλωμα
Η τεχνολογία αφορά σε κύκλωμα πομποδεκτών (adaptive array transceiver technology στην μπάντα Ka) που λειτουργεί στην μπάντα χαμηλών συχνοτήτων Ka, στην οποία λειτουργούν οι φούρνοι μικροκυμάτων και τηλεπικοινωνιακοί δορυφόροι. Η μετάδοση στις συχνότητες μεταξύ 26,5GHz και 40GHz είχε αποδειχτεί προβληματική όταν έπρεπε να γίνει σε μεγάλες αποστάσεις. Στο σημείο αυτό, οι επιστήμονες στην Samsung Electronics εμφανίζονται να έχουν υπερπηδήσει το εμπόδιο, αφού έκαναν μετάδοση στα 28GHz με ταχύτητα 1,056Gbps σε απόσταση 2 χιλιομέτρων.
Επενδύσεις στο 5G και στην Ε.Ε.
Τα προβλήματα στην δημιουργία δικτύων 5G επιχειρούν να επιλύσουν ήδη στην Κίνα και στη Ε.Ε. με μεγάλες επενδύσεις. Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε επένδυση 50 εκατομμυρίων ευρώ στο πρόγραμμα METIS -σε σύνολο 700 εκατομμυρίων από το 2007 στα δίκτυα του μέλλοντος- με σκοπό να αναπτυχθεί ευρωπαϊκά η τεχνολογία 5G που θα είναι εμπορικά διαθέσιμη έως το 2020, ορόσημο που θέτει επίσης η Samsung Electronics με βάση το τρέχον επίτευγμά της. Μάλιστα, το ΜΕΤΙS δεν είναι το μόνο ευρωπαϊκό πρότζεκτ για τα δίκτυα 5G (άλλα είναι τα 5GNOW, iJOIN, TROPIC, Mobile Cloud Networking, COMBO, MOTO και PHYLAWS).
Ενδεικτικό είναι πως τα δίκτυα 5G θα κληθούν να ανταποκριθούν σε εξαιρετικά υψηλότερες απαιτήσεις, αφού υπολογίζεται ότι από το 2010 έως το 2020 η κίνηση στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως θα αυξηθεί 33 φορές. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σήμερα, οι χρήστες mobile broadband υπολογίζονται σε 1,2 δισεκατομμύρια και ο αριθμός αυτός μεγαλώνει κατά εκατοντάδες εκατομμύρια κάθε χρόνο.
πηγή: Το ΒΗΜΑ