Ελαιόλαδο σε βρεφικές τροφές - Ερευνητικό πρόγραμμα ΕΛΑΙΟΝ
Ένα νέο ερευνητικό έργο, το ΕΛΑΙΟΝ, στοχεύει για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην αξιοποίηση του ελαιολάδου σε παρασκευάσματα για βρέφη και σε παρασκευάσματα δεύτερης βρεφικής ηλικίας.
Συντονιστής του έργου είναι η εταιρεία Γιώτης Α.Ε. και συμμετέχουν το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και το Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Το διετές έργο, που μόλις ξεκίνησε, έχει προϋπολογισμό 250.000 ευρώ. Έχει ως στόχο την ανάπτυξη προϊόντων βρεφικής διατροφής με προστιθέμενη αξία από τη χρήση του ελαιόλαδου, την ενίσχυση της αγροδιατροφικής αλυσίδας του ελαιόλαδου στην περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας (σε πιλοτική μονάδα παραγωγής βρεφικού γάλακτος) και γενικότερα την ενδυνάμωση της ανταγωνιστικής θέσης του ελαιόλαδου στην εγχώρια και στην ξένη αγορά.
Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: «Ο αποκλειστικός θηλασμός συνίσταται ως πρώτη φυσιολογική επιλογή για τη σίτιση και τη θρέψη του βρέφους σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Για το μεγάλο ποσοστό των βρεφών που δεν έχουν πρόσβαση στο μητρικό γάλα, είναι απαραίτητη η υποκατάστασή του μερικώς ή ολικώς από ειδικά παρασκευάσματα για βρέφη και άλλες βρεφικές τροφές.
Το περιεχόμενο της διατροφής του βρέφους σε λίπος κατά τα πρώτα στάδια της ζωής προσφέρει την απαραίτητη ενέργεια για την ανάπτυξή του και είναι φορέας απαραίτητων βιταμινών.
Μέχρι σήμερα συνήθης πρακτική της βιομηχανίας τροφίμων για την παραγωγή προϊόντων παρασκευασμάτων για βρέφη και παρασκευασμάτων δεύτερης βρεφικής ηλικίας, είναι η χρήση φυτικών ελαίων που παράγονται σε τροπικές και βορειοευρωπαϊκές χώρες, όπως το φοινικέλαιο, το έλαιο καρύδας και το κραμβέλαιο.
Το ελαιόλαδο, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα φυτικά έλαια, έχει υψηλή σύσταση σε κατάλληλα λιπαρά οξέα για τη σίτιση του βρέφους.
Το γεγονός αυτό καθιστά ιδανική τη χρήση του ως πρώτη ύλη σε παρασκευάσματα για βρέφη και παρασκευάσματα δεύτερης βρεφικής ηλικίας.
Οι συνεργαζόμενοι φορείς αποσκοπούν να αξιοποιήσουν το ελαιόλαδο ως πρότυπη λιπαρή πρώτη βιομηχανική ύλη σε βρεφικές τροφές για την κάλυψη των ειδικών διατροφικών αναγκών με στόχο την εμπορική αξιοποίησή του σε παγκόσμιο επίπεδο».
ΑΠΕ - ΜΠΕ