Skip to main content

Από την Αγία Παρασκευή Λέσβου στην Αμερική: η «διαφορετική» παραγωγή ελαιολάδου

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Το Ελαιοτριβείο της Αγίας Παρασκευής αναβίωσε στο Μουσείο Επιστήμης της Φιλαδέλφειας των ΗΠΑ, The Franklin Institute.

 

Αυτό χάρη στον ερευνητή του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, Virginia Tech, και συντοπίτη μας Παναγιώτη Αποστολέλλη, ο οποίος εκτέλεσε μέρος της έρευνάς του στο εν λόγω μουσείο. Η έρευνα του Παναγιώτη αφορά στην άτυπη μάθηση σχολικών ομάδων μέσω της διάδρασης τους με εικονικά περιβάλλοντα και διαδραστικά παιχνίδια. Στα πλαίσια της διδακτορικής του διατριβής ανέπτυξε ένα διαδραστικό παιχνίδι το οποίο διδάσκει στους μαθητές την παλαιά διαδικασία παραγωγής ελαιολάδου. Το παιχνίδι είναι βασισμένο στο ελαιοτριβείο της Αγ. Παρασκευής Λέσβου και στην προσπάθειά του ήταν αρωγός το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας της Λέσβου, που παρείχαν μέρος του ψηφιακού υλικού.

 

Στα πλαίσια της εργασίας του στο Franklin Institute (ένα από τα καλύτερα μουσεία επιστήμης των ΗΠΑ, βασισμένο στο ερευνητικό πνεύμα του Benjamin Franklin), o Παναγιώτης  Αποστολέλλης εξέθεσε μαθητές πρώτης λυκείου στη διαδικασία της παραδοσιακής παραγωγής ελαιολάδου, όχι μόνο μέσω του ηλεκτρονικού αλλά κι ενός επιτραπέζιου παιχνιδιού. Στο ηλεκτρονικό τρισδιάστατο παιχνίδι όλη την τάξη μπαίνει στη θέση των εργατών ενός ελαιοτριβείου, όπου οι μαθητές πρέπει να συνεργαστούν και να παράγουν λάδι με τη βοήθεια χειριστηρίων Xbox και συσκευών iPad. Στο επιτραπέζιο εκπαιδευτικό παιχνίδι που ακολουθεί, οι μαθητές πρέπει να αναπαράγουν τη διαδικασία της ελαιοπαραγωγής, την οποία ακολούθησαν στο ψηφιακό παιχνίδι. Στο παιχνίδι χρησιμοποιούνται τρισδιάστατα μοντέλα των μηχανημάτων ενός παραδοσιακού ελαιοτριβείου (ατμομηχανή, ατμολέβητας, πρέσα, ελαιόμηλος, αντλία νερού, κλπ.), τα οποία εκτυπώθηκαν σε τρισδιάστατο εκτυπωτή, συναρμολογήθηκαν και χρωματίστηκαν σύμφωνα με τις πραγματικές μηχανές του ελαιοτριβείου της Αγ. Παρασκευής. Οι μαθητές χρησιμοποιούν τα μοντέλα αυτά και πραγματικά υλικά της ελαιοπαραγωγής (όπως ελαιοπυρήνας, ελιές, λαδόπανα, σωλήνες, ιμάντες, κλπ.) και με σκοπό να αναπαραγάγουν την ελαιοπαραγωγή πάνω σε ένα ταμπλό τριών μέτρων.

 

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Dr. Doug A. Bowman (επιβλέπων καθηγητής), τη συνεισφορά της Margaret Chmiel (υποδιευθύντρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Smithsonian Institution), και την οικονομική υποστήριξη του Πανεπιστημίου. Ο Παναγιώτης Αποστολέλλης αποφοιτάει το τρέχων εξάμηνο από το Τμήμα Επιστήμης Η/Υ (Computer Science) του Πανεπιστημίου Virginia Tech, έχοντας εργαστεί τα προηγούμενα έξι έτη στο Κέντρο Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου-Υπολογιστή (Center for Human Computer Interaction) και το Ινστιτούτο Δημιουργικότητας, Τεχνών και Τεχνολογίας (Institute for Creativity, Arts, and Technology) του Πανεπιστημίου.

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις