Ανακαλύφθηκε βιοδείκτης για τη διάγνωση της κατάθλιψης στους εφήβους
Χρόνος ανάγνωσης :
2'Έναν βιοδείκτη για τη διάγνωση της κλινικής κατάθλιψης στους εφήβους ανακάλυψαν βρετανοί ερευνητές, δημιουργώντας ελπίδες για ένα γρήγορο και αξιόπιστο τεστ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, με επικεφαλής τον Δρ Άιαν Γκουντάιερ ανακάλυψαν έναν βιοδείκτη που μετρά τα επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλης (η οποία σχετίζεται με το στρες) σε δείγματα σιέλου. Ο βιοδείκτης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την διάγνωση της κατάθλιψης, παράλληλα με την συμπλήρωση ειδικούς ερωτηματολογίου για τα συμπτώματα της ψυχικής πάθησης.
Η ανακάλυψη του βιοδείκτη έρχεται να καλύψει ένα κενό στην αντικειμενική και έγκαιρη διάγνωση της κατάθλιψης, ενώ θα επιτρέψει την καλύτερη αντιμετώπισή της σε μια περιόδο μάλιστα που όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι υποφέρουν απ' αυτήν.
Ο Δρ Γκουντάιερ πιστεύει δε ότι, ο νέος βιολογικός δείκτης θα βοηθήσει ιδιαίτερα στον εντοπισμό των εφήβων αγοριών που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για την εκδήλωση σοβαρής μορφής κατάθλιψη.
Η μελέτη, που έγινε σε δύο ομάδες 660 και 12.000 εφήβων, 13 - 18 ετών, έδειξε ότι οι έφηβοι με προκλινικά συμπτώματα κατάθλιψης και ταυτόχρονα με αυξημένη κορτιζόλη έχουν έως 14 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να διαγνωστούν αργότερα με μείζονα κατάθλιψη, σε σχέση με όσους δεν έχουν ούτε ανάλογα συμπτώματα, ούτε υψηλή κορτιζόλη στα πρωινά δείγματα σιέλου.
Η αντίστοιχη αύξηση του κινδύνου για τα έφηβα κορίτσια είναι πολύ μικρότερη από ό,τι στα αγόρια (τέσσερις φορές), κάτι που, μεταξύ άλλων, δείχνει ότι υπάρχουν διαφορές στον τρόπο εξέλιξης της κατάθλιψης ανάμεσα στα δύο φύλα. Το πρόβλημα είναι ότι η κατάθλιψη είναι συχνότερη στα κορίτσια παρά στα αγόρια και το νέο τεστ κάνει καλύτερη διάγνωση στα αγόρια, επειδή, για φυσιολογικούς λόγους, η κορτιζόλη είναι εξαρχής πολύ μεγαλύτερη στον οργανισμό των κοριτσιών.
Η κλινική κατάθλιψη αποτελεί σοβαρό πρόβλημα ψυχικής υγείας που πλήττει περίπου έναν στους έξι ανθρώπους κάποια στιγμή στη ζωή τους, με επιπτώσεις που μπορούν να φθάσουν έως την αυτοκτονία (η κατάθλιψη αποτελεί την κυριότερη αιτία αυτοκτονίας). Σε περίπου 350 εκατομμύρια υπολογίζονται οι άνθρωποι με κατάθλιψη, παγκοσμίως. Στα τρία τέταρτα των περιπτώσεων η ψυχική διαταραχή εμφανίζεται πριν το 24ο έτος της ηλικίας, ενώ οι μισές περιπτώσεις πριν το 14ο έτος.
Διάφοροι παράγοντες παίζουν ρόλο στην εμφάνιση και εξέλιξη της κατάθλιψης, όπως τα γονίδια, η εγκεφαλική χημεία, ο τρόπος ζωής, η ανατροφή και οι επιδράσεις του περιβάλλοντος. Γεγονότα όπως μια σοβαρή ασθένεια, ένα τραυματικό συμβάν ή η κατάχρηση αλκοόλ μπορούν να «πυροδοτήσουν» την εκδήλωση της κατάθλιψης.
πηγή: health.in.gr