Βουλή - Τσίπρας: Ισορροπημένα τα πρώτα μέτρα
Τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, όπως την ονόμασε, παρουσιάζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στις προγραμματικές δηλώσεις.
Ο κ. Τσίπρας, στην αρχή της ομιλίας του, σημείωσε πως «η ανάκτηση της λαϊκής κυριαρχίας και η αντιμετώπιση της κοινωνικής κρίσης αποτελούν τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας», προσθέτοντας πως έχει πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών και της ευθύνης που έχει αναλάβει.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στο όραμα μιας οικονομικά αυτοδύναμης Ελλάδας, η οποία «περνά μέσα από τις Συμπληγάδες της δύσκολης διαπραγμάτευσης με τους εταίρους», ωστόσο πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θα κάνει το όραμα πραγματικότητα και με τη στήριξη του λαού θα οικοδομήσει μια Ελλάδα οικονομικά ανεξάρτητη.
Η ομιλία Τσίπρα για τις προγραμματικές δηλώσεις
Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι:
«Το όραμα μιας οικονομικά αυτοδύναμης Ελλάδας περνά μέσα από τις Συμπληγάδες της δύσκολης διαπραγμάτευσης με τους εταίρους
Θα οικοδομήσουμε μια Ελλάδα οικονομικά αυτοδύναμη και ανεξάρτητη, ισότιμο εταίρο στην ΕΕ
Δεν έχουμε δεσμεύσεις - Μόνη μας δέσμευση είναι να υπηρετήσουμε το συμφέρον του λαού μας, το εθνικό συμφέρον
Αμετάκλητη απόφαση της κυβέρνησης να τηρήσει και να εφαρμόσει στο σύνολό τους τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις
Αδιαπραγμάτευτος πυρήνας της πολιτικής μας η δέσμευση αυτή - Είναι θέμα τιμής, αξιοπιστίας και σεβασμού της Δημοκρατίας
Εισπράττουμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, ανεξάρτητα από το ποιον ψήφισε στις εκλογές».
Τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων.
Ο πρωθυπουργός αντί της γενικής παροχολογίας περιορίστηκε να ανακοινώσει μόνο τα εξής:
-μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης δηλαδή δωρεάν σίτιση, ηλεκτρικό ρεύμα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
-επαναπρόσληψη μόνο των καθαριστριών, σχολικών φυλάκων και διοικητικών υπαλλήλων στα ΑΕΙ. Ο αριθμός αυτός, μάλιστα, θα συμψηφιστεί με το όριο προσλήψεων που προβλεπόταν για το 2015
Την ίδια στιγμή ανακοίνωσε περικοπές δαπανών στο κράτος με πρώτο κατάργηση προνομίων βουλευτών. Οπως είπε:
-Μειώνεται κατά 30% το προσωπικό στο Μέγαρο Μαξίμου, κατά 40% η φρουρά του πρωθυπουργού
-Θα πωληθεί το ένα από τα τρία πρωθυπουργικά αεροσκάφη,
-Θα μειωθεί ο αριθμός των συμβούλων στα υπουργεία, και
-Θα εξεταστεί από την Πρόεδρο της Βουλής η κατάργηση του δικαιώματος των βουλευτικών αυτοκινήτων
Ενα μέρος εξαγγελιών και μέτρων θα αφορά το διάστημα έως το τέλος Ιουνίου, όσο δηλαδή θα διαρκεί το πρόγραμμα γέφυρα που ζητεί η κυβέρνηση και το δεύτερο σκέλος θα εκτείνεται σε βάθος χρόνου και έως την ολοκλήρωση της τετραετίας.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι με την τμηματική αυτή παρουσίαση, να δείξει στους εταίρους ότι είναι διατεθειμένη να συζητήσει προϋποθέσεις υπό τις οποίες το πρόγραμμα γέφυρα θα μπορούσε να υλοποιηθεί, χωρίς να μετακινείται όμως από τη θέση της ότι δεν θα ζητήσει παράταση του προηγούμενου προγράμματος και δεν θα δεχθεί να μπει σε κάποια διαδικασία αξιολόγησης από την τρόικα, τουλάχιστον όχι με την
Η συζήτηση θα αρχίσει τη Δευτέρα στις 11:00 και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τρίτης με ονομαστική ψηφοφορία.
Παρών και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης για την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τον Αλέξη Τσίπρα. «Ήρθα για να ακούσω τον πρωθυπουργό» δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός, ερωτηθείς από τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες για την αιφνιδιαστική άφιξή του στην Βουλή μετά από καιρό.
Συνοδεία του καθηγητή Γκαλμπρέιθ μετέβη στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γ.Βαρουφάκης.
Πως είδαν οι Βρυξέλλες τις προγραμματικές Τσίπρα
Κανένας ενθουσιασμός, παρά μόνο προβληματισμός και εντατικές διαβουλεύσεις μέχρι την Τετάρτη
Στις Βρυξέλλες, στη συνεδρίαση του Εurogroup της Τετάρτης μεταφέρεται τώρα το ενδιαφέρον μετά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα.
Ο πρωθυπουργός ήταν σφιχτός και συναισθηματικά φορτισμένος. Είναι χαρακτηριστικά το γεγονός ότι στο τέλος βούρκωσε και έσπασε η φωνή του.
Ουσιαστικά με την ομιλία του επιχείρησε να ισορροπήσει μεταξύ ελληνικού και του ευρωπαϊκού κοινού, αν και εμφανώς έγειρε προς στο εσωτερικό, καθώς δεν μπορούσε να απογοητεύσει τους ψηφοφόρους που τον παρακολουθούσαν σε εθνικό δίκτυο.
Ωστόσο, υπήρξε μετριοπαθής στις εξαγγελίες του και πολλές από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του παραπέμφθηκαν στο μέλλον.
Από την άλλη, προσπάθησε να παράσχει διαβεβαιώσεις στους Ευρωπαίους ότι θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της χώρας, έδωσε όρκους τιμής υπέρ των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και ταυτόχρονα κήρυξε πόλεμο στη φοροδιαφυγή, στη διαφθορά και στη διάλυση των αμαρτωλών σχέσεων μεταξύ πολιτικής και οικονομικών συμφερόντων.
Παρά ταύτα άφησε κενά στο Ασφαλιστικό και δεν στοιχειοθέτησε την διάθεσή του για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, πέρα από τις εξαγγελίες για τη σπατάλη σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο.
Το ερώτημα που εγείρεται είναι αν οι προγραμματικές αποτελούν όντως βάση για τη συμφωνία - γέφυρα μέχρι τον Ιούνιο με τους εταίρους, όπως επιδιώκει ο κ. Τσίπρας;
Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, δεν φέρουν τους ευρωπαίους ιδιαίτερα ικανοποιημένους από τις εξαγγελίες του κ.Τσίπρα.
Έκριναν την ομιλία του περισσότερο συγκρουσιακή, παρά συμβιβαστική και έτσι μάλλον έπαψαν να είναι τόσο αισιόδοξοι όσο τις προηγούμενες μέρες.
Ορισμένοι σχολιαστές εκτίμησαν ότι «αυξήθηκε η ταχύτητα πρόσκρουσης με το παγόβουνο» και έσπευσαν να θυμίσουν τις δυσκολίες που αντιμετώπισε τον Μάρτιο του 2013 ο πρόεδρος της Κύπρου κ. Ν. Αναστασιάδης.
Οι πιο μετριοπαθείς αναγνώρισαν ότι «απευθυνόταν στο εσωτερικό κοινό»και άλλοι, πιο πραγματιστές, θεώρησαν ότι «ο πρωθυπουργός ισορρόπησε σε κόκκινη κλωστή», χωρίς όμως να είναι σε θέση να προβλέψουν τους συσχετισμούς στη συνεδρίαση του Eurogroup της Τετάρτης.
Σε κάθε περίπτωση,ουδείς περιέγραψε ως ανέφελες τις επόμενες συνεδριάσεις των κοινοτικών θεσμικών οργάνων.
Ακριβώς μάλιστα επειδή ο βαθμός δυσκολίας αυξάνεται, επέμειναν στην ανάγκη της καλύτερης δυνατής προετοιμασίας στο Euro Working Croup, μέσω του οποίου εξελίσσονται οι προπαρασκευαστικές διαπραγματεύσεις.
Τι σίγουρο είναι ότι στα επόμενα 24ωρα θα γίνουν εντατικές προσπάθειες για εξειδικεύσεις των προγραμματικών δηλώσεων,ώστε να δώσουν ένα αποτέλεσμα ικανό να διαμορφώσει περιβάλλον συμφωνίας με τις Βρυξέλλες.
Είναι ενθαρρυντικό ότι ήδη βρίσκονται στην Αθήνα για συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση οι κκ Βίζερ και Κοστέλο και έχουν συνομιλίες με τους αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών και τον υπουργό κ. Γ. Βαρουφάκη.
tovima.gr