Skip to main content
|

Βόμβα από τον ΟΟΣΑ: Μειώσεις στις χαμηλές συντάξεις, αύξηση ορίων ηλικίας

Βόμβα από τον ΟΟΣΑ: Μειώσεις στις χαμηλές συντάξεις, αύξηση ορίων ηλικίας
Βόμβα από τον ΟΟΣΑ: Μειώσεις στις χαμηλές συντάξεις, αύξηση ορίων ηλικίας

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Έκθεση στην οποία αναφέρονται σαρωτικές ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα με αύξηση oρίων ηλικίας κατά 2-3 έτη και αλλαγή στον υπολογισμό των συντάξεων "εστάλη" στην Ελλάδα από τον ΟΟΣΑ. Μάλιστα, γίνεται έμμεση αναφορά για μειώσεις στις χαμηλές συντάξεις που έμειναν «προστατευμένες» από τις περικοπές του Μνημονίου!

Στην 370 σελίδων έκθεση για τα συνταξιοδοτικά συστήματα σε 34 χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, την οποία δημοσιεύει ο Τύπος της Κυριακής, ο διεθνής οργανισμός φωτογραφίζει στο κεφάλαιο για την Ελλάδα την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, την πλήρη αλλαγή του σημερινού τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, αλλά και νέες μειώσεις που έρχονται.

Η έκθεση εκδόθηκε στις 26 Νοεμβρίου και οι παρατηρήσεις - συστάσεις για την Ελλάδα βρίσκονται σε τρία σημεία:

1.  Η δαπάνη για συντάξεις, παρότι μειώθηκε στο 15% του ΑΕΠ από το 25% που ήταν πριν γίνουν οι μειώσεις, εντούτοις παραμένει υψηλή σε σχέση με το 11% του ΑΕΠ, που δαπανούν κατά μέσο όρο για συντάξεις οι χώρες του ΟΟΣΑ.

2.  Παρά τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, η μέση ηλικία αποχώρησης των ανδρών, με στοιχεία έτους 2012, είναι στα 61,9 έτη, ενώ οι γυναίκες συνταξιοδοτούνται κατά μέσο όρο λίγο μετά τα 60 (60,3έτη), όταν η μέση ηλικία αποχώρησης για σύνταξη στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 64,2 έτη για τους άνδρες και 63,1 έτη για τις γυναίκες.

Μάλιστα, κατατάσσει τη χώρα μας ανάμεσα στις 5 με τα πιο χαμηλά όρια ηλικίας ανάμεσα στα 34 κράτη που εκπροσωπούνται στο διεθνή οργανισμό. Στην πράξη ο ΟΟΣΑ δείχνει ξεκάθαρα ότι έρχεται και άλλη αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης εν όψει μάλιστα των αλλαγών στο ασφαλιστικό που πρόκειται να συζητηθούν εντός του 2014.

Στο στόχαστρο μπαίνουν οι πρόωρες συντάξεις και εκεί, αν κρίνει κανείς από τη σύγκριση που κάνει ο οργανισμός, θα πρέπει να αναμένεται μια μέση αύξηση κατά 2 έτη.

3.  Ο τρόπος υπολογισμού των κυρίων συντάξεων θα πρέπει να αλλάξει και το σημερινό σύστημα που δίνει σύνταξη με βάση τα τελευταία καλύτερα μισθολογικά έτη θα πρέπει να αντικατασταθεί από τον υπολογισμό σύνταξης με βάση τις εισφορές ολόκληρου του εργασιακού βίου. Είναι η πρώτη φορά που ο ΟΟΣΑ αναφέρεται στον υπολογισμό των συντάξεων και μάλιστα πριν ακόμη αρχίσουν να ισχύουν οι αλλαγές που έχουν ψηφιστεί να εφαρμοστούν από την 1/2015.

Η αναφορά του, δε, στην αντικατάσταση του σημερινού συστήματος παραπέμπει ευθέως στην αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων τόσο στο ΙΚΑ όσο και στο Δημόσιο. Ο λόγος που ο ΟΟΣΑ προτείνει τον υπολογισμό συντάξεων με βάση τις εισφορές όλου του εργασιακού βίου είναι επειδή θεωρεί πως έτσι, αφενός, θα περιοριστεί η απόκρυψη εισοδημάτων και αφετέρου θα είναι πιο αντιπροσωπευτικό το ποσό που θα παίρνουν οι εργαζόμενοι, με βάση ό,τι έχουν πραγματικά πληρώσει.
 
Η πραγματική ρουκέτα όμως στα όσα αναφέρονται για το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα είναι αυτή που «σημαδεύει» τις χαμηλές συντάξεις, καθώς όπως αναφέρεται στο επίμαχο κείμενο: «Από τις μειώσεις συντάξεων που έχουν γίνει, έχουν προστατευθεί σημαντικά τα χαμηλά ποσά»! Και εξηγεί ότι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουν αναστραφεί πλήρως τα ποσοστά αναπλήρωσης, καθώς όσοι είχαν υψηλούς μισθούς και πλήρωσαν περισσότερες εισφορές στα Ταμεία είδαν τις συντάξεις τους να πέφτουν ακόμη και στο 50%, ενώ όσοι πλήρωσαν λιγότερες εισφορές και εργάστηκαν για μικρότερο διάστημα προστατεύτηκαν από τις μεγάλες μειώσεις.

Βρούτσης: Δεν θα μειώσουμε συντάξεις, δεν θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας

Βεβαιώσεις πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ή σε μειώσεις συντάξεων έδωσε με δήλωσή του στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, με αφορμή την πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Ο κ. Βρούτσης παραδέχεται ότι το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας «δεν χτίστηκε σε υγιείς ασφαλιστικές βάσεις», αλλά «αντίθετα είχε μετατραπεί σε ένα ψηφιδωτό ανισοτήτων και εξαιρέσεων που αποτέλεσε πεδίο εκμετάλλευσης για χρόνια».



Πηγή: www.newpost.gr

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις