Τα «Πέτρινα Χρόνια» δεν υπάρχουν πια
Χρόνος ανάγνωσης :
3'Σύμπτωση! Την ίδια μέρα που η προδοτική χούντα των Αθηνών άρχισε να καταρρέει από την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο (μετά το πραξικόπημα που σχεδίασε και υλοποίησε) και λίγο πριν εορταστεί η 40η επέτειος της αποκατάστασης της δημοκρατίας, ένα πρόσωπο εμβληματικό για τη ζωή, έφυγε από κοντά μας. Ο Μπάμπης Γκολέμας, ιστορικό στέλεχος του ΚΚΕ, πέθανε το πρωί σε ηλικία 82 ετών. Ηταν ο αγωνιστής, η ζωή και η δράση του οποίου ενέπνευσε τον Παντελή Βούλγαρη, αποτυπώνοντάς τη στην κινηματογραφική ταινία του «Τα Πέτρινα Χρόνια». Στο πρόσωπο του ίδιου αι της γυναίκας τους, με τις διώξεις και τους αγώνες, τον γάμο στη φυλακή, τη γέννηση του παιδιού τους μέσα στη φυλακή, αποτυπώνει συμβολικά τς περιπέτειες μιας Ελλάδας που στις 24 Ιουλίου χάνεται. Μιας γενιάς αγωνιστών, που θέλησαν να δικαιωθούν και δεν δικαιώθηκαν. Συνετέλεσαν, όμως, στην αποκατάσταση της δημοκρατίας στον τόπο μας. Αυτής, που σε λίγες ημέρες θα γίνει 40 ετών. αυτής που βρίσκεται πλέον στο μεταίχμιο της ενεργούς, παραγωγικής ζωής: από τις νεανικές απερισκεψίες, στην ωριμότητα. Η ζωή και οι περιπέτειες του Μπάμπη Γκολέμα, είναι η ζωή και οι περιπέτειες των ηττημένων αλλά πάντα αγωνιστών πατριωτών, που, ακόμη και μετά την ήττα, διώκονταν από ένα κράτος εκδικητικό. Αυτοί, συνέχισαν να ζουν με την ελπίδα και τους αγώνες.
Ετσι γίνεται. Μια εποχή τελειώνει, μια άλλη έχει ήδη αρχίσει. Με άλλες απαιτήσεις και άλλα δεδομένα. Με ένα κοινό σημείο: την ανάγκη να μην ξανάρθουν τέτοια χρόνια.
Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για το θάνατό του:
«Η ΚΕ του ΚΚΕ με θλίψη ανακοινώνει το θάνατο του σ. Μπάμπη Γκολέμα
Ο σ. Μπάμπης Γκολέμας, γεννήθηκε στο χωριό Άγιοι Ανάργυροι της Λάρισας το 1932, από φτωχή αγροτική οικογένεια. Ο παππούς του, κολίγος, ήταν από τους ηγέτες του ξεσηκωμού των κολίγων της Θεσσαλίας και ιδιαίτερα του Κιλελέρ. Ο πατέρας του υπεύθυνος του ΕΑΜ στο χωριό, η αδελφή του υπεύθυνη της ΕΠΟΝ και της Αλληλεγγύης. Ο ίδιος από πολύ μικρός εντάχθηκε στα Αετόπουλα και γρήγορα έγινε υπεύθυνος της οργάνωσης. Βοηθούσε στην Αλληλεγγύη και σαν σύνδεσμος τις έφιππες αντάρτικες ομάδες.
Έβγαλε το δημοτικό στους Αγ. Αναργύρους και πήγε Γυμνάσιο στη Λάρισα.
Οι εμπειρίες της κατοχής και γενικότερα οι επαναστατικές παραδόσεις της οικογένειάς του, προσδιόρισαν τον προσανατολισμό του στο κίνημα. Πήρε μέρος στις εκδηλώσεις συλλαλητήρια της Νεολαίας της Λάρισας για το Κυπριακό και οργανώθηκε στη Νεολαία της ΕΔΑ. Αρχές του 1954 οργανώθηκε στην παράνομη οργάνωση του ΚΚΕ στη Λάρισα και ρίχτηκε με αυταπάρνηση στην κομματική δουλειά. Τον Αύγουστο του 1954 συνελήφθη, βασανίστηκε άγρια από την ασφάλεια μένοντας όρθιος χωρίς να υποκύψει. Μετά από 3½ χρόνια που έμεινε υπόδικος, καταδικάστηκε με το νόμο 375 «περί κατασκοπείας» σε 15 χρόνια φυλακή.
Αποφυλακίσθηκε το 1966, πήγε στη Λάρισα και ανέλαβε διάφορες κομματικές χρεώσεις. Αρχές Απρίλη του 1967 μεταφέρθηκε στην Αθήνα, όπου συνέχισε εκεί την παράνομη δουλειά. Υπήρξε υπεύθυνος για τη συλλογή ειδήσεων που έρχονταν από τις οργανώσεις, υπεύθυνος σύνταξης και τεχνικός του «Οδηγητή», της εφημερίδας «Αδούλωτη Αθήνα» της ΚΟΑ και άλλων αντιστασιακών εντύπων. Το 1969 πιάστηκε από την Ασφάλεια της Κυψέλης όπου αφού βασανίστηκε έμεινε 1 μήνα στην απομόνωση. Καταδικάστηκε σε 16 χρόνια φυλακή. Μέσα από τη φυλακή βοήθησε στον αντιδικτατορικό αγώνα με γραπτά που έστελνε στο σταθμό «Η Φωνή της Αλήθειας». Ήταν υπεύθυνος του περιοδικού «Ν. Φρουρά» και μέλος του Γραφείου του Κόμματος στις φυλακές στην Αίγινα. Την ίδια περίοδο των διώξεων φυλακίστηκε και η γυναίκα του Ελένη, που ήταν έγκυος και γέννησε μέσα στη φυλακή το πρώτο τους παιδί. Η ζωή και η δράση τους αποτυπώθηκε στην κινηματογραφική ταινία του Π. Βούλγαρη «Τα Πέτρινα Χρόνια».
Τάχθηκε αποφασιστικά με την καθοδήγηση του κόμματος και τις ιστορικές αποφάσεις της 12ης Ολομέλειας της ΚΕ απέναντι στις προσπάθειες διάλυσής του από την τότε δεξιά οπορτουνιστική ομάδα.
Μετά την πτώση της δικτατορίας διετέλεσε υπεύθυνος του βιβλιοπωλείου «Σύγχρονη Εποχή», μέλος της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ, Γραμματέας της ΚΟΒ Βιβλίου – Χάρτου και πρόεδρος του σωματείου. Συνέβαλε αποφασιστικά στη συγκρότηση επιχειρησιακών επιτροπών και εργοστασιακών σωματείων του κλάδου.
Ο σ. Μπάμπης Γκολέμας έμεινε αλύγιστος, ακλόνητος μαχητής του ΚΚΕ για το δίκιο του λαού, το σοσιαλισμό – κομμουνισμό.
Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στη συντρόφισσα του Ελένη και στα παιδιά τους Μίλτο και Κώστα.
Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα 21 Ιούλη στις 3μ.μ. στο νεκροταφείο της Ηλιούπολης και θα είναι πολιτική».
πηγή: trikkipress.gr