Ελλάδα

08/10/2014 - 19:13

Σκληρό πακέτο τον Νοέμβριο ετοιμάζουν κυβέρνηση και τρόικα

style="text-align: justify;"> 
Σκληρό "πακέτο" για την ενιαία ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τόσο επιχειρήσεων όσο και ιδιωτών προς τράπεζες, εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία επεξεργάζονται από κοινού η τρόικα με την κυβέρνηση. Βέβαια, η "λύση" αναμένεται να επιτευχθεί άμα τη επιστροφή των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα, ήτοι τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου, δηλαδή μετά το πέρας των stress test των ελληνικών τραπεζών, το οποίο θα αναδείξει τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες τους.
Πάντως, χθες, οπότε ήταν και η τελευταία συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τριμερή, υπουργείο Οικονομικών και το Ανάπτυξης επιδόθηκαν σε ένα "μπαράζ" αντικρουόμενων απόψεων σε σχέση με τη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ιδιωτικού τομέα.
Την ίδια ώρα φαίνεται ήδη να έχουν ληφθεί οι πρώτες αποφάσεις - σοκ από τις δύο πλευρές, καθώς αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν πλειστηριασμοί ακινήτων με τιμή εκκίνησης τα 2/3 της αντικειμενικής τους αξίας. Από εκεί και πέρα τρόικα και κυβέρνηση, όπως αναμενόταν άλλωστε, έχουν αφήσει ανοικτό για το επόμενο ραντεβού τους σχεδόν το σύνολο των κρίσιμων ζητημάτων, όπως ασφαλιστικό, εργασιακά, δημοσιονομικό κενό κ.λπ.
 
Το "αλαλούμ" ΥΠΟΙΚ - ΥΠΑΝ
Η τρόικα αποχώρησε από την Ελλάδα για ακόμη μία φορά χωρίς κάποια λύση στα χέρια της... Μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφραν ότι η τρόικα ζητά λύση - πακέτο για τα «κόκκινα» δάνεια τόσο των επιχειρήσεων όσο και των ιδιωτών.
Λίγα λεπτά αργότερα το υπουργείο Ανάπτυξης διέψευσε αυτές τις διαρροές, για να ακολουθήσει το υπουργείο Οικονομικών στη γραμμή των ίδιων ανεπίσημων διαψεύσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπήρξε καμία εξέλιξη στα κρίσιμα μέτωπα που παραμένουν ανοιχτά, όπως ο προϋπολογισμός του 2015, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, όμως, σε εκδήλωση όπου παρέστη ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης μετά τη συνάντηση με την τρόικα, δήλωσε ότι υπήρξε συμφωνία... "Η τρόικα δεν αποχώρησε νωρίτερα από ό,τι ήταν προγραμματισμένο" πρόσθεσε ο Γκ. Χαρδούβελης, για να διαμηνύσει πως δεν σχετίζεται με διαφωνίες η αναχώρηση των επικεφαλής της τρόικας
Το επικοινωνιακό "μπάχαλο" επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι σε κρίση... O ίδιος ο Νίκος Δένδιας, μιλώντας αργότερα σε εκδήλωση της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών, υποστήριξε ότι έχει γίνει πολλή δουλειά γύρω από το θέμα των κόκκινων δανείων και ότι η τρόικα είναι θετική, παρότι δεν κατέστη εν τέλει δυνατό να υπάρξει άμεσα νομοθέτηση των μέτρων.
Ο υπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά: "Το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια έχει χαρακτηριστεί κατ' επανάληψη από την τρόικα ως ένα εξαιρετικό νομοσχέδιο, όμως για παράγοντες άλλους η τρόικα μας καθυστερεί να νομοθετήσουμε». Το πιθανότερο είναι ότι το σχετικό πλαίσιο θα καθυστερήσει περαιτέρω και θα κατατεθεί προς ψήφιση μετά την επιστροφή των επικεφαλής της τρόικας στις αρχές Νοεμβρίου. Άλλωστε αξιωματούχοι από τα δύο υπουργεία αναφέρουν ότι χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά.
 
Οι ρυθμίσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια των συναντήσεων η τρόικα κατέστησε σαφές ότι θα ήθελε να υπάρξει μια ενιαία αντιμετώπιση, με ρύθμιση πακέτο, τόσο για τα κόκκινα δάνεια επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων όσο και για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία, η κοστολόγηση των οποίων ακόμη αναζητείται...
Η θέση της κυβέρνησης ήταν ότι πρέπει να δοθούν αμέσως κάποιες λύσεις. Τελικά, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η τρόικα επέδειξε δεκτικότητα στο να υπάρξουν αλλαγές σε δύο φάσεις. Βάσει αυτού του σεναρίου, το πιθανότερο φαίνεται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή η ρύθμιση των 100 δόσεων για ληξιπρόθεσμα χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες και να ακολουθήσει η παρέμβαση για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων.
Οι ακριβείς χρόνοι δεν ξεκαθαρίζονται, όπως και το πώς θα αποφασίσει κάποιος να ρυθμίσει τα χρέη προς εφορία και ταμεία ενώ θα εκκρεμεί η κατάθεση της ρύθμισης για τα κόκκινα δάνεια, στα οποία θα υπάρχει πρόβλεψη και για τα χρέη προς το Δημόσιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κώδικας Δεοντολογίας της ΤτΕ προβλέπει ιδιαίτερα βαρείς όρους, όπως απώλεια της διοίκησης μιας επιχείρησης από τις τράπεζες, διενέργεια αναγκαστικών απολύσεων, ενώ για τα νοικοκυριά αναμένεται οι ιδιοκτήτες που μπαίνουν σε ρύθμιση να δίνουν ενοίκιο στις τράπεζες για να κατοικούν στο σπίτι τους!
Με αγωνία περιμένει ο επιχειρηματικός κόσμος να δει το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, ανέφερε ο πρόεδρος των ΚΕΕΕ - ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος ερωτηθείς σχετικά. Σημείωσε δε ότι θα πρέπει οι πλειστηριασμοί να παγώσουν και να παραμείνει πάντα προστατευμένη η πρώτη κατοικία.
 
Πλειστηριασμοί σε εξευτελιστικές τιμές...
Από εκεί και πέρα υπήρξε συμφωνία στις διατάξεις του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, μεταξύ των οποίων και οι πλειστηριασμοί ακινήτων με τιμή εκκίνησης τα δύο τρίτα της αντικειμενικής αξίας. Αυτό σημαίνει πάντως ότι τα όποια ακίνητα βγουν σε πλειστηριασμό θα καταλήγουν να πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές και σίγουρα πολύ κάτω από αυτόν τον δήθεν όριο...
Στο τελευταίο ραντεβού του Οκτωβρίου παρόντες στο υπουργείο Οικονομικών ήταν, πέραν του Γκίκα Χαρδούβελη, ο υπουργός αναπληρωτής Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης, οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου και Χρύσανθος Λαζαρίδης και οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαππας και Κυριάκος Πιερρακάκης.
Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών χαρακτήρισε τη συνεργασία εποικοδομητική, αναδεικνύοντας τη συμφωνία για τους πλειστηριασμούς ακινήτων όπου η τρόικα επέμενε για τιμή εκκίνησης στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας, γεγονός που στις σημερινές συνθήκες της αγοράς ακινήτων θα οδηγούσε σε ξεπούλημα.
Η διαδικασία που συμφωνήθηκε προβλέπει πρώτη τιμή στα 2/3 της αντικειμενικής, στη συνέχεια υπό προϋποθέσεις η τιμή μπορεί να υποχωρεί στο μισό (αναμένονται διευκρινίσεις από το υπουργείο Δικαιοσύνης) και στη συνέχεια αναλαμβάνει η Δικαιοσύνη.
 
Αντικειμενικές από το 2017
Στην κατεύθυνση αυτή έχει συσταθεί ειδική επιτροπή προκειμένου να δημιουργήσει βάση δεδομένων με τις τιμές αγοράς έως το 2016. Πηγές του υπουργείου διέψευδαν το ενδεχόμενο οριζόντιας μείωσης των αντικειμενικών αξιών νωρίτερα, όπως είχαν αναφέρει δημοσιεύματα το προηγούμενο διάστημα, επιβεβαιώνει όμως ότι καταβάλλεται προσπάθεια για επίσπευση της διαδικασίας εξορθολογισμού των αντικειμενικών αξιών αναφέροντας ότι «επεξεργαζόμαστε τις νέες αντικειμενικές τιμές, οι οποίες δεν αναμένεται να ανακοινωθούν πριν από το 2017".
 
Σε πτώση οι τιμές των ακινήτων
Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, το μεγάλο πρόβλημα σήμερα στην αγορά ακινήτων μετά την κάθετη πτώση είναι πως δεν υπάρχουν τιμές αγοράς, γεγονός που προκαλεί προβλήματα και στις προσπάθειες του υπουργείου Οικονομικών για την εναρμόνιση αγοραίων και αντικειμενικών αξιών. Άλλωστε μόλις χθες ο διεθνής οίκος Fitch αναφέρει πως οι τιμές των διαμερισμάτων έχουν καταγράψει πτώση 3,7% στο πρώτο εξάμηνο του 2014, πως η πτώση ανέρχεται στο 37,5% από τον Ιανουάριο του 2009, ενώ συνολικά προβλέπει ότι οι τιμές των διαμερισμάτων θα υποχωρήσουν 6% φέτος!
 
"Ανοιχτός" ο προϋπολογισμός
Στο μέτωπο του προϋπολογισμού φαίνεται πως υπάρχουν αρκετά να κλείσουν με το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού του 2015. Αρχικά καταγράφεται ικανοποίηση της τρόικας για το γεγονός ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα μπήκε στο 2,9%, μια ανάσα από το 3% που προέβλεπε το Μνημόνιο, ενώ ενδιαφέρον έχει το στοιχείο ότι η τρόικα δεν ανέφερε κανένα νούμερο αναφορικά με δημοσιονομικό κενό για το 2015. Το προσχέδιο του προϋπολογισμό υπήρξε πρόβλεψη για κενό 200 εκατ. ευρώ.
«Τα τεχνικά κλιμάκια ψάχνουν τα νούμερα μέχρι να κλείσει ο προϋπολογισμός για να έχουμε το τελικό ΟΚ» ανάφερε το συγκεκριμένο στέλεχος.
 
Αμφίσημες "διαρροές" για Μνημόνιο και έξοδο στις αγορές
Τέλος, σε ερώτηση αναφορικά με τη δυνατότητα της χώρας να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από τις αγορές, η δήλωση κορυφαίου στελέχους είναι αμφίσημη: «Η αγορά είναι μεγάλη, φτάνει να την πείσεις ότι είσαι αξιόπιστος και δεν γυρνάς πίσω στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».
Στο θέμα της εξόδου από το Μνημόνιο, τέλος, έχει ενδιαφέρον η τοποθέτηση ότι «είμαστε σε συζητήσεις, αλλά όχι με την τρόικα εδώ. Η έξοδος από το Μνημόνιο μπαίνει από την ίδια τη ζωή, υπό την έννοια ότι στο τέλος του χρόνου τελειώνουν τα χρήματα από την Ευρωζώνη».
 
 
Πηγή: www.avgi.gr
ρεπορτάζ: Γιάννης Αγουρίδης
 
 
 

Μοιράσου το άρθρο!