Skip to main content
|

Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Σαμαρά με 179 "ναι"

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
7'

Με 179 ψήφους υπέρ και 121 κατά, έπειτα από ονομαστική ψηφοφορία, δόθηκε ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση συνεργασίας του Αντώνη Σαμαρά


Ψήφο εμπιστοσύνης έδωσαν οι 129 βουλευτές της ΝΔ, οι 33 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και οι 17 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ. Κατά ψήφισαν 121 βουλευτές: οι 71 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι 20 βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων, οι 18 βουλευτές της Χρυσής Αυγής και οι 12 βουλευτές του ΚΚΕ. Ψήφισαν και οι 300 βουλευτές.

Αντιπαράθεση μεταξύ Αντώνη Σαμαρά και Αλ. Τσίπρα 

Στη δευτερολογία του ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ως «αβανταδόρο του λόμπι της δραχμής» , ενώ προηγουμένως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε τονίσει ότι η κυβέρνηση «θα οδηγήσει την κοινωνία στην κόλαση και τη χώρα στη δραχμή». 

Η μετωπική σύγκρουση ανάμεσα στους δυο αρχηγούς έδωσε και τον τόνο της αντιπαράθεσης που αναμένεται να ακολουθήσει ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση με αιχμή το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων αλλά και το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης όρων του μνημονίου, όπως ήταν άλλωστε και η προεκλογική εξαγγελία και των τριών κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση συνεργασίας. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλη η δευτερολογία του Πρωθυπουργού ήταν προσανατολισμένη στο να απαντήσει σε όσα έθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος είχε ήδη προειδοποιήσει από το Σάββατο ότι «όσοι μέσα στη διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων δεν υπερασπιστούν το δημόσιο συμφέρον θα είναι υπόλογοι έναντι του ελληνικού λαού» και ότι «θα λογοδοτήσουν για την λεηλασία».

Μάλιστα είχε διαμηνύσει ότι «όσοι τολμήσουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας για να βάλουν στο χέρι δημόσια περιουσία, θα χάσουν τα λεφτά τους». Ενώ κατά την δευτερολογία του λίγη ώρα πριν την ονομαστική ψηφοφορία είπε ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που εξήγγειλε η κυβέρνηση «δεν είναι σχέδιο σωτηρίας, αλλά πολιτικό και οικονομικό έγκλημα». Σημειώνεται ότι ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος προσωπικώς προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα του είπε ότι «δεν είστε πλέον εκπρόσωπος του ΙΟΒΕ, ούτε μέλος μη κυβερνητικής οργάνωσης για την αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου» και ότι έχει ευθύνη να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών.

Ενώ δήλωσε ότι ως ΣΥΡΙΖΑ «θα είμαστε ανά πάσα στιγμή μέσα, κυρίως έξω από τη Βουλή δίπλα στους πολίτες και δεν θα κάνουμε βήμα πίσω». Χαρακτήρισε δεν το Μνημόνιο «πολιτικό και οικονομικό έγκλημα με τρία στάδια: το πρώτο, ήταν η λεηλασία της κοινωνίας, το δεύτερο, είναι η λεηλασία του δημοσίου πλούτου και το τρίτο στάδιο θα είναι η χρεοκοπία και η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα». Και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μέσω των αποκρατικοποιήσεων «θα μας πάει πίσω στις δεκαετίες της Ούλεν και της Πάουερ».

Η πολεμική του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Πρωθυπουργού ο οποίος στηλίτευσε τις μομφές του κ. Τσίπρα ότι με το εξαγγελθέν πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων η κυβέρνηση έβαλε αγγελτήριο ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας. Ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για «φθηνό και χονδροειδή λαϊκισμό» επισημαίνοντας στον κ. Τσίπρα: «Μην προσπαθείτε να τρομοκρατήσετε άλλους, απειλώντας τους με φυλακή. Αν είναι να βάλτε κάποιον φυλακή, να βάλετε εμένα. Είμαι εδώ και σας περιμένω». Ενώ κατηγόρησε ευθέως τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να διαλυθούν τα πάντα για να μπορέσει να κυβερνήσει». Ο Πρωθυπουργός καταλόγισε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης «ευθεία υπονόμευση» του έργου της κυβέρνησης, αλλά όπως είπε, «οι απειλές σε αυτόν εδώ το χώρο δεν περνάνε».

Αναφερθείς στις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ο κ. Σαμαράς είπε ότι το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει τα ανενεργά και αδρανή τμήματά της και ότι στόχος δεν είναι το ξεπούλημα, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ όπως και άλλα κόμματα της ελάσσονος αντιπολιτεύσεως, αλλά η δημιουργία εσόδων για το δημόσιο και επενδύσεων για την δημιουργία θέσεων εργασίας. Όπως είπε διαθέτουμε μεγάλο απόθεμα περιουσίας και θα μετατρέψουμε μέρος της σε αναπτυξιακό κεφάλαιο «ώστε να πάψουμε να είμαστε εξαρτημένοι από τους δανειστές μας». Κατηγόρησε μάλιστα ευθέως τον κ. Τσίπρα ότι «δεν ξέρετε τι λέτε και δεν ξέρετε τι κάνετε» με αποτέλεσμα «να αποθαρρύνετε επενδυτές από την Ελλάδα». 

«Αβανταδόροι του λόμπι της δραχμής έχετε γίνει», τόνισε ο κ. Σαμαράς, καταλογίζοντας στον ΣΥΡΙΖΑ ότι λειτουργεί ως «εκπρόσωπος των πάσης φύσεως Φωτόπουλων». «Πείτε στον κ. Φωτόπουλο (σ.σ. αναφερθείς στον συνδικαλιστή της ΔΕΗ) που εκπροσωπείτε: ΄΄…και αποχαιρέτα την Αλεξάνδρεια που χάνεις΄΄», πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς επικαλούμενος τον παραπάνω στίχο του Καβάφη. Ενώ αναφερθείς στην επαναδιαπραγμάτευση, για την οποία τον εγκάλεσε ο κ. Τσίπρας ότι την ξέχασε, τόνισε ότι αναφέρθηκε ρητά σε αυτήν αν και αναγνώρισε ότι η διαδικασία θα είναι δύσκολη. Εγκάλεσε πάντως τον κ. Τσίπρα ότι δεν θέλει την επαναδιαπραγμάτευση και ότι κάνει ό,τι μπορεί για να βγει η Ελλάδα από το ευρώ. Ενώ κατέληξε αναφερθείς στον ΣΥΡΙΖΑ: «Ο δύσκολος δρόμος της συνευθύνης είναι το καινούργιο. Δεν τους ενδιαφέρει το καινούργιο για να μην πειραχθεί το παλαιό που εκπροσωπούν».

Επεισόδιο Καμμένου – Χατζηδάκη

Ενδεικτικό του κλίματος που θα επικρατήσει στη νέα Βουλή ήταν και το επεισόδιο ανάμεσα στον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων και τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη. Αφορμή ο υπαινιγμός του κ. Καμμένου για την μη είσπραξη των οφειλών του «Ελευθέριος Βενιζέλος» ύψους 500 εκ. ευρώ από ΦΠΑ. Ο υπουργός υπενθυμίζοντας στον κ. Καμμένο ότι γνωρίζονται πολλά χρόνια και ότι ξέρει καλά πως είναι «καθαρός» και πως δεν δέχεται τέτοιου είδους υπαινιγμούς εις βάρος του. Κατά τα λοιπά, ο κ. Καμμένος κατηγόρησε ΝΔ και ΠαΣοΚ ότι έκαναν συμφωνίες «που δεν θα εφαρμόσουμε», όπως είπε αναφερθείς σε εκείνην που συνήψε το Ελληνικό Δημόσιο με την Siemens, προειδοποιώντας ότι «αυτή η συμφωνία δεν υπάρχει και όποιος την υπογράψει θα πάει υπόδικος μετά από την μήνυση που θα καταθέσουμε εμείς».

Επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και στη δευτερολογία του κ. Ευ. Βενιζέλου


Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη δευτερολογία του, λέγοντας ότι εγκατέλειψε τα περί καταγγελίας του Μνημονίου και υιοθέτησε τα περί αντικατάστασής του.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναρωτήθηκε γιατί τότε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπαίνει, αν όχι στην κυβέρνηση, τουλάχιστον στην εθνική ομάδα διαπαραγμάτευσης, ώστε να συνεισφέρει, «ακόμα και με τις απειλές του», όπως τόνισε.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί όλα όσα έγιναν με μάχες και προσπάθεια από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ή επενδύσεις από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

«Ναι, αλλά πώς θα γίνουν όλα αυτά; Χωρίς καμία στρατηγική μείωσης των ελλειμμάτων; Χωρίς καμία αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

O κ. Βενιζέλος εξέφρασε επίσης την άποψη ότι το εσωτερικό μέτωπο τείνει να γίνει πιο δύσκολο από ό,τι το ευρωπαϊκό μέτωπο διαπραγμάτευσης.



Φ. Κουβέλης: Μόνη λύση η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου
 

Κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι η μονομερής καταγγελία του Μνημονίου είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα, δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτης Κουβέλης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης και την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Ο Φώτης Κουβέλης επανέλαβε ότι η μόνη «βαθύτατα προοδευτική και ρεαλιστική λύση» για τη χώρα είναι η επαναδιαπραγμάτευση, με στόχο την αποδέσμευση από τους σκληρούς όρους του μνημονίου.

Σημείωσε ότι ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας θα μιλήσει στην Ευρώπη για την ανάγκη επιμήκυνσης της δημοσιονομικής εφαρμογής.

Ο κ. Κουβέλης αναγνώρισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε συνθήκες «ασφυξίας», με την κοινωνία «έτοιμη να εκραγεί» και παραδέχτηκε επίσης ότι ο ίδιος δεν είχε συμφωνήσει με το Μνημόνιο και τους εφαρμοστικούς νόμους.

Τόνισε όμως ότι η καταγγελία του Μνημονίου θα ήταν «επικίνδυνη» για τη χώρα.

Ξεκινώντας τη σύντομη δευτερολογία του πριν από την ψηφοφορία τα μεσάνυχτα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ εκτίμησε ότι η κρίση είναι αποτέλεσμα μιας συντηρητικής, φιλελεύθερης πολιτικής σε συνδυασμό με το πελατειακό κράτος.

Το προηγούμενο διάστημα «δεν προωθήθηκαν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις», είπε, με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η κατάσταση: η φοροδιαφυγή αυξήθηκε και πλέον το 40% του ΑΕΠ αντιστοιχεί στην παραοικονομία και το 10% στη διαφθορά, ανέφερε.

Κλείνοντας, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς δήλωσε εμμέσως ότι θα παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης: «Η ΔΗΜΑΡ στηρίζει την κυβέρνηση βάσει προγραμματικής συμφωνίας και σύγκλισης» είπε.


Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, κυρία Αλέκα Παπαρήγα στη δευτερολογία της επεσήμανε την ανάγκη αλλαγής του φορολογικού συστήματος με κατάργηση φόρων και θέσπιση αφορολόγητου στις 20.000 ευρώ για ατομικό εισόδημα και 40.000 ευρώ για μία 4μελή οικογένεια, σημειώνοντας ότι όσο και να αυξηθούν οι δόσεις καταβολής των φόρων, οι πολίτες δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν καθώς τα εισοδήματά τους δεν επαρκούν. 

«Φοροφυγάδες θα είμαστε κι εμείς που τυπικά δεν είμαστε φτωχοί. Όταν στις 20 του μήνα τελειώνουν τα λεφτά του μήνα και δώδεκα δόσεις να βάλετε δεν θα μπορεί ο κόσμος να τα πληρώσει. Θα γίνουμε οι περισσότεροι φοροφυγάδες, δεν γίνεται να πληρωθούν. Θα είμαστε οι περισσότεροι φοροφυγάδες για εσάς, δικαιολογημένα φοροφυγάδες για εμάς. Δεν γίνεται να εισπράξετε αυτά που θέλετε.Φοροφυγάδες θα είμαστε όχι από ιδεολογία, από αδυναμία» τόνισε η κ. Παπαρήγα. 

Παράλληλα ζήτησε μείωση του ΦΠΑ στα σχολικά είδη και τα είδη ευρείας λαϊκής κατανάλωσης, κατάργηση του φόρου αλληλεγγύης, κατάργηση των φοροαπαλλαγών στους εφοπλιστές και επιβολή αυξημένης φορολογίας σε κερδοφόρες επιχειρήσεις. 

Στο σημείο αυτό η κ. Παπαρήγα ζήτησε από τον ΣΥΡΙΖΑ να διευκρινίσει ποιους εννοεί όταν λέει ότι «θα φορολογηθούν οι πλούσιοι». «Τι θα πει πλούσιος;» διερωτήθηκε. 

Επίσης, ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα απάντηση για το τι θα γίνει με τα ταμειακά διαθέσιμα του ΟΑΕΔ και του ΙΚΑ και εάν υπάρχει κίνδυνος στην καταβολή των επιδομάτων ανεργίας και των συντάξεων.

Τέλος, για το θέμα του ΟΣΕ ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει γιατί ενώ τα τελευταία 20 χρόνια λαμβάνονται μέτρα εξυγίανσης και εκσυγχρονισμού «τώρα ανακαλύψατε ότι πρέπει να τον πουλήσετε».

Ν.Μιχαλολιάκος: Δεν έπεισε ότι έχει λύσεις η κυβέρνηση

Δεν μάθαμε την αλήθεια για το πώς ήρθε η κρίση, είπε ο γενικός γραμματέας  της Χρυσής Αυγής κ. Νίκος Μιχαλιολιάκος στη δευτερολογία του, αναφερόμενος στο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, στις υπερβάσεις των δημόσιων έργων, στο «σάπιο Κράτος», όπως το χαρακτήρισε, που δίνει συντάξεις σε τυφλούς ή και νεκρούς.

«Το Μνημόνιο δεν έφερε την κρίση, αλλά το Μνημόνιο επιδείνωσε την κατάσταση» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος είπε ότι η Ελλάδα έχει πληρώσει ακριβά το ευρώ, γιατί από χώρα παραγωγής έγινε χώρα παραγωγής υπηρεσιών.

Κάλεσε μάλιστα τον υπουργό Οικονομικών να διαπραγματευθεί το δικαίωμα της Ελλάδας να παράγει.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα της Συνθήκης του Δουβλίνου ΙΙ, το οποίο κατέστησε τη χώρα «αποθήκη» μεταναστών, καλώντας την κυβέρνηση να πολεμήσει για την αλλαγή της. 

«Δεν φταίμε εμείς για τους πολέμους των ΗΠΑ σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Δεν φταίμε εμείς για την Αραβική Ανοιξη. Δεν φταίμε εμείς που στη Ελλάδα υπάρχουν δύο εκατομμύρια μετανάστες».

Κάλεσε επίσης τον υπουργό Αμυνας να μην μειώσει τις στρατιωτικές δαπάνες, ενώ για το θέμα της ασφάλειας εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έκανε καμία αναφορά στην «ασύμμετρη απειλή» -όπως την χαρακτήρισε της εγκληματικότητας.

«Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση γιατί δεν μας έπεισε ότι έχει λύσεις για την οικονομία, για την ασφάλεια, για τη χώρα» είπε χαρακτηριστικά.

 

πηγη: Το ΒΗΜΑ /newpost.gr

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία