Ελλάδα

01/11/2019 - 07:28

Ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία το νομοσχέδιο για το άσυλο (ΝΔ – ΚΙΝΑΛ). Καταψήφισαν τα υπόλοιπα κόμματα

Με ευρεία πλειοψηφία (ΝΔ και ΚΙΝΑΛ) ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για το άσυλο, υπό τον τίτλο «Περί Διεθνούς Προστασίας και άλλες διατάξεις».

Καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ 25. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε μετά από πολύωρη συζήτηση, στην οποία τοποθετήθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί και 85 βουλευτές από όλα τα κόμματα.

 Γ. Κουμουτσάκος: Το παλιό, αρρωστημένο σύστημα ασύλου με τις μηδενικές επιστροφές, ήταν ο μεγαλύτερος παράγοντας προσέλκυσης προσφυγικών μεταναστευτικών ροών

 Επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη και αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική Γιώργος Κουμουτσάκος, κατηγορώντας τον για μικροπολιτική τακτική, ενώ υπεραμύνθηκε του νέου θεσμικού πλαισίου για το άσυλο, τονίζοντας ότι έρχεται να αντικαταστήσει έναν παλιό, ελλειμματικό και αναποτελεσματικό νόμο, που δημιούργησε στη χώρα πολλά προβλήματα.

 «Είναι ανόητο και παράταιρο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν στη σημερινή κυβέρνηση και στη παράταξη της ΝΔ μαθήματα δημοκρατικής ευαισθησίας και ανθρωπισμού νομίζοντας ότι θα τους φέρουν ψήφους», ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στην Ολομέλεια της Βουλής.

Παράλληλα, απαντώντας στη κριτική που δέχθηκε η κυβέρνηση για τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές που παρατηρούνται στη χώρα, ο κ. Κουμουτσάκος αντέτεινε ότι, «οφείλονται σε λόγους που βρίσκονται έξω από τα σύνορα αλλά και στο γεγονός ότι στην Ελλάδα υπήρχε ένα παλιό σύστημα ασύλου με ελάχιστες έως μηδενικές επιστροφές και άρνησης του δικαιώματος αποδοχής εκείνων που το είχαν πράγματι ανάγκη».

«Αυτό το σύστημα ασύλου που υπήρχε και με το οποίο έκανε και δύο χρόνια να εξεταστεί, τους κρατούσε στην Ελλάδα. Ήταν τελικά ο μεγαλύτερος γιγαντιαίος παράγοντας προσέλκυσης προσφυγικών μεταναστευτικών ροών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμουτσάκος και πρόσθεσε:

  «Αυτό πάμε εμείς να αλλάξουμε. Ένα προβληματικό, ελλειμματικό, αναποτελεσματικό σύστημα ασύλου.

 Ο νέος νόμος συνάδει πλήρως με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της χώρας και έρχεται να διορθώσει ένα παλιό αρρωστημένο σύστημα ασύλου με μηδενικές επιστροφές, με κέντρα υποδοχής υπερχειλισμένα, με πάνω από 500% περισσότερα άτομα στη Σάμο και με 100% στη Μόρια και στα άλλα νησιά, μια εντελώς χαοτική κατάσταση. Αυτά πάμε να διορθώσουμε».

 Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός έκανε ακόμα λόγο για αναγκαία αυστηροποίηση του νόμου για το άσυλο και τόνισε ότι «η διεθνής προστασία θα παρέχεται μόνο σε αυτούς που δικαιούνται και εγκαίρως».

«Είναι πιο αυστηρός, γιατί επιδιώκει να είναι υποστηρικτικός σε αυτούς που πράγματι έχουν ανάγκη και όχι σε αυτούς που εκμεταλλεύονται τους πρόσφυγες και μετανάστες», σημείωσε.

 «Έπρεπε να το ψηφίσετε και εσείς αλλά δεν το κάνετε για μικροκομματικούς λόγους. Η πρόταση νόμου υλοποιεί πλήρως τη φιλοσοφία της κυβέρνησης για μια πετυχημένη προσπάθεια, που βασίζεται στην ανάγκη, από τη μια να προασπίσουμε το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και της χώρας, και από την άλλη στη δημοκρατική αυστηρότητα που σέβεται τον πυρήνα των αξιακών δικαιωμάτων», τόνισε και πρόσθεσε:

 «Κατηγορήσατε τη κυβέρνηση ότι δαιμονοποιεί το προσφυγικό, και σε σχέση με τη Τουρκία το κάνουμε διμερές θέμα. Οι προηγούμενοι αρμόδιοι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, πόσες φορές συναντήθηκαν σε διμερές επίπεδο με τους Τούρκους ομολόγους τους; Τότε στις 15 φορές δεν ήταν διμερές και ήταν επί δικής μας κυβέρνησης με μία φορά; Όλα όσα ακούστηκαν είναι μια προσπάθεια να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα κάνοντας βουτιά στο παρελθόν».

 Και ο κ. Κουμουτσάκος συνέχισε:

«Εμείς θα συνεχίσουμε με την τουρκική κυβέρνηση να συζητάμε για το ζήτημα αυτό, τονίζοντας της ότι αυτή είναι η ελληνοτουρκική διάσταση μιας ευρωτουρκικής συμφωνίας. Μιας συμφωνίας που έχει κενά και διαμορφώθηκε επί δικών σας ημερών».

Ο κ. Κουμουτσάκος σχολίασε ακόμα την αναφορά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα ότι το θαλάσσιο σύνορο δεν μπορεί να προστατευτεί, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

 «Είναι μια πολιτική θέση. Βεβαίως είναι δύσκολο να προστατευθούν τα θαλάσσια σύνορα, αλλά δεν οφείλει κάθε δημοκρατική χώρα να παράσχει μεγαλύτερη προστασία για τον έλεγχο των συνόρων της; Και εμείς το κάνουμε αυτό, γιατί τότε θα μπορέσουμε να πούμε στους Ευρωπαίους, ότι εμείς κάνουμε το καθήκον μας και είναι η ώρα η δική σας, να υποστηριχτεί με πράξεις αυτή η χώρα που δέχεται μεγάλο δυσανάλογο κύμα προσφύγων και μεταναστών. Αυτή τη πίεση θα μπορούμε να την κάνουμε πιο πιεστική, αν ασκούμε κανονικά το καθήκον μας με μια στιβαρή πολιτική για τις επιστροφές, και με τρόπο που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις διεθνείς και ευρωπαϊκές συμφωνίες. Τότε μόνο θα είναι πιο ισχυρή η θέση μας στη συζήτηση που ανοίγει στην Ευρώπη».

Τέλος, ο κ. Κουμουτσάκος επέκρινε τις επαινετικές αναφορές του κ. Τσακαλώτου για τις μαθήτριες της Νέας Χαλκηδόνας κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης, τονίζοντας ότι τους έδωσε πλήρη δικαιολόγηση για τη συμπεριφορά τους απέναντι σε ένα σύμβολο, την ελληνική σημαία, για την οποία έχει χυθεί πολύ αίμα.

 «Δηλητηριάζετε τη νεολαία και τον πολιτικό διάλογο. Συνέλθετε. Το συμπέρασμα είναι ότι το μετεκλογικό σοκ φαίνεται να εξαπλώνεται σε όλη την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος.

 

Κυρ. Μητσοτάκης: H Ελλάδα αποκτά, επιτέλους, ένα σαφές, δομημένο και λειτουργικό Σύστημα Ασύλου (συνολικό-πρωτολογία)

«H Ελλάδα αποκτά, επιτέλους, ένα σαφές, δομημένο και λειτουργικό Σύστημα Ασύλου. Γιατί ακριβώς οι ελλείψεις και οι αντιφάσεις στον τομέα αυτόν, ήταν που μέχρι τώρα επέτρεπαν λάθη, καθυστερήσεις και εικόνες χάους» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «περί Διεθνούς Προστασίας και άλλες διατάξεις».

«Το Μεταναστευτικό είναι, ήδη, απέναντί μας. Οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε εθνικό επίπεδο. Και θα το αντιμετωπίσουμε, παρά τις διαπιστωμένες ανεπάρκειες ακόμη και ισχυρότατων οργανισμών και παρά τις διαφορετικές φωνές στην Ευρώπη. Με ανθρωπισμό, αλλά και ρεαλισμό.

Με πυξίδα την διεθνή αλληλεγγύη. Αλλά και την εθνική ευθύνη. Και με το βλέμμα μας στους κυνηγημένους του κόσμου. Αλλά και στα δικαιώματα των Ελλήνων!» πρόσθεσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέχεια περιέγραψε την κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση λέγοντας ότι υπήρχαν χιλιάδες άνθρωποι στοιβαγμένοι στα νησιά και διάσπαρτοι στην ενδοχώρα, εγκαταστάσεις, όπως η προβληματική Μόρια, 70.000 αιτήσεις ασύλου να παραμένουν εκκρεμείς και ταυτόχρονα «παρά τις τεράστιες σπατάλες που ήδη ερευνά η OLAF, μόνο το 22% των ευρωπαϊκών κονδυλίων να έχει αξιοποιηθεί!»

Επισήμανε ότι από τις δεκάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που έφταναν εδώ επί τεσσεράμισι χρόνια, έγιναν μόλις 1.806 επιστροφές, οι πιο πολλές, μάλιστα, οικειοθελείς. «Σήμερα εκκρεμούν 70.000 αιτήσεις ασύλου.

Κάτι που αποδεικνύει ότι το όλο σύστημα εξέτασης ασύλου έμενε σε παράλυση. Εκπέμποντας το σήμα ότι στην Ελλάδα μπορεί να έρχονται άνθρωποι για να μείνουν, χωρίς κανέναν έλεγχο. Αλλά και δίνοντας δικαίωμα στην Τουρκία να μην εφαρμόζει, καν, την κοινή δήλωση που έχει υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στην Ευρώπη να μας ασκεί κριτική γιατί δεν εφαρμόζουμε σωστά την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας» υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι «η ψευδαίσθηση των «ανοιχτών συνόρων» απαιτεί οργάνωση για να προσαρμοστεί στη ρεαλιστική πολιτική των «ασφαλών συνόρων». Και η ιδεοληψία των «μεταναστών που λιάζονται» θέλει τόλμη και χρόνο, ώστε να μετατραπεί σε μια καθημερινότητα «κράτους και πολιτών που νοιάζονται».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είναι μια μεγάλη τομή που καθιερώνουν για πρώτη φορά στη χώρα ένα συμπαγή νόμο περί διεθνούς προστασίας και υπηρετεί τρεις κομβικές αρχές.

«Πρώτον, κωδικοποιεί 5 διαφορετικούς νόμους, ένα Προεδρικό Διάταγμα και δεκάδες διάσπαρτες διατάξεις ή μεταφορές Οδηγιών. Όλα αυτά τα εναρμονίζει με το κοινοτικό Δίκαιο και τις αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων

Δεύτερον, απλοποιεί και συντομεύει την χορήγηση ασύλου στους αληθινούς πρόσφυγες, δίνοντας προτεραιότητα στα παιδιά και στις οικογένειες. Στις οποίες, μάλιστα, παρέχει αμέσως πρόσβαση σε Υγεία και Εκπαίδευση.

Και τρίτον, εντάσσει όσους ζητούν προστασία σε ένα πλαίσιο σεβασμού και συνεργασίας με τις ελληνικές Αρχές. Όσοι παρελκυστικά θα διεκδικούν άσυλο, αλλά θα προσβάλλουν τη χώρα μας, δεν θα έχουν θέση εδώ».

«Είναι η ολοκληρωμένη απάντηση που δίνει στο Μεταναστευτικό και στο Προσφυγικό, ένα οργανωμένο και δημοκρατικό κράτος» είπε.

Αναφερόμενος στις προβλέψεις του νόμου που στοχεύουν στο να μπει τέλος σε παρανομίες και αυθαιρεσίες αλλά και να υπάρξει ευαισθησία, που παρέχει πρόσθετα δικαιώματα στους αδικημένους σημείωσε «Στο εξής, κάθε αίτηση θα πρέπει να εξετάζεται μέσα σε 6 μήνες αντί για 9 όπως ίσχυε. Και η απόφαση θα δίνεται στον ενδιαφερόμενο μέσα σε 10 ημέρες αντί για 20.

Αν, όμως, στο μεταξύ, ο αιτών δεν συνεργάζεται με τις Αρχές ή έχει αποχωρήσει από τη χώρα χωρίς άδεια, το αίτημά του θα κρίνεται αυτομάτως αβάσιμο. Και θα είναι υποψήφιος προς αναχώρηση.

Γι' αυτό, άλλωστε και με το νέο σύστημα θα εξετάζονται πρώτα οι περιπτώσεις ευάλωτων προσώπων, αλλά και ατόμων με παραβατική συμπεριφορά. Ώστε να δρομολογούνται εγκαίρως οι διαφορετικές πορείες τους. Θα διακόπτεται, επίσης, η φιλοξενία όποιου διαπιστώνεται ότι δεν υπέβαλε αίτηση προστασίας αμέσως μετά την άφιξή του. Αν απέκρυψε περιουσιακούς πόρους. Ή αν έχει παραβιάσει τους Κανονισμούς Λειτουργίας των Δομών όπου διαμένει. Από τις προϋποθέσεις ευαλωτότητας, τέλος, απαλείφεται το γενικόλογο «μετατραυματικό στρες», που δύσκολα βεβαιώνεται από τους γιατρούς και που αρκετοί επικαλούνται ψευδώς».

«Αντίθετα, στα «ευάλωτα» και προς προστασία άτομα εντάσσονται, πλέον, όλοι οι ανήλικοι -και όχι μόνο οι ασυνόδευτοι. Επίσης εισάγονται νέες πρόνοιες υπέρ των πραγματικών προσφύγων: Μέλη της οικογένειας του αιτούντος θα θεωρούνται, πλέον, εκτός των συζύγων και των παιδιών του, και ο εκτός γάμου σύντροφός του. Το ίδιο θα ισχύει και για τα εκτός γάμου τέκνα του και τους γονείς του. Αλλά και για όποιον, γενικά, έχει την επιμέλεια ενός ανήλικου παιδιού. Ειδικά οι ανήλικοι, θα εισάγονται στις αντίστοιχες βαθμίδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Και αν οι γονείς τους δεν τηρούν αυτήν την υποχρέωση, θα έχουν κυρώσεις» συμπλήρωσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι το δράμα εκατομμυρίων φυγάδων χρησιμοποιείται από κάποιες χώρες ως μοχλός πίεσης για τους δικούς τους ύπουλους σκοπούς και ότι γίνεται πεδίο δράσης κυκλωμάτων που εμπορεύονται πολύ ακριβά -και συχνά μάταια- την ανθρώπινη ελπίδα, όμως όπως είπε οφείλουμε να έχουμε και σχέδιο δράσης. «Σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι γνωστό πως αναδεικνύουμε το Μεταναστευτικό ως νέα πρόκληση για ολόκληρη την ήπειρο, διεκδικώντας κοινή φύλαξη των ανατολικών ορίων της. Υποδέχομαι θετικά, συνεπώς, τη νέα κινητικότητα που προκαλεί η πρόσφατη γερμανική πρωτοβουλία για επανεξέταση της ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου. Τις ελληνικές θέσεις τις είχα συζητήσει, προ μηνός, σε συνάντηση που είχα με τον κ. Ζεερχόφεν στο Μέγαρο Μαξίμου. Και ακριβώς το θέμα του ασύλου και την κοινή πολιτική για το Μεταναστευτικό-Προσφυγικό είχα επισημάνει και προσωπικά στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, ζητώντας την επανεξέταση του συστήματος του Δουβλίνου, και θέτοντας όλες τις χώρες προ των ευθυνών τους» είπε και σημείωσε «Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη a la carte δεν υπάρχει».

«Στο εθνικό πεδίο, από την άλλη, υπηρετούμε τρεις ανάγκες: Προστατεύουμε τα σύνορα, σώζουμε ζωές στο Αιγαίο, αποφορτίζουμε τα νησιά» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Αναφέρθηκε στα μέτρα που θα ληφθούν, αυξημένες περιπολίες, θερμικές κάμερες και αύξηση των πλωτών μέσων με μοναδικό στόχο «Καμιά ζωή χαμένη στο Αιγαίο, αλλά και καμιά σπιθαμή των νερών μας χωρίς έλεγχο».

Για την ανακούφιση των νησιών μίλησε για τη μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα με τη συνεργασία των δήμων και των κατοίκων, οι οποίοι δεν πρέπει να αιφνιδιάζονται. «Αντίθετα, πρέπει οι πρόθυμοι που βοηθούν, να επιβραβεύονται» είπε.

Ο νόμος για το Άσυλο είναι «ένας νόμος, που δυσκολεύει τους παράνομους διακινητές, εκπέμποντας το μήνυμα «Ως Εδώ»! Όσοι παράνομοι εντοπίζονται, θα επιστρέφουν αμέσως. Οι έμποροι θα χάνουν την ελευθερία τους. Και οι παράνομοι μετανάστες-πελάτες τους, θα χάνουν τα λεφτά τους» τόνισε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι το νέο σύστημα θέτει όρια στη θολή δράση ορισμένων αυτόκλητων Μ.Κ.Ο..

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι εκατομμύρια άνθρωποι, αποτελούν δυνητικούς αιτούντες διεθνούς προστασίας όμως «η λύση δεν είναι να ανοίξουμε διάπλατα τις πύλες της χώρας για να τους δεχτούμε.

Κάτι τέτοιο, θα καταδίκαζε και τους ίδιους στη διάψευση του ονείρου. Αλλά και τους Έλληνες σε μία χειρότερη ζωή. Και αυτό, με τη σειρά του, θα έκλεινε την ανοιχτόκαρδη και φιλόξενη κοινωνία μας. Θα στρέβλωνε τις παραδόσεις και τα ιδανικά μας. Και θα όπλιζε τους οπαδούς της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, όπως συμβαίνει τώρα σε άλλες χώρες».

«Η πολιτική των ανοιχτών συνόρων είναι το ίδιο λάθος όσο η πολιτική των κλειστών συνόρων!» είπε.

Ολοκληρώνοντας ο πρωθυπουργός, και αφού αναφέρθηκε στο θαυμασμό που νιώθει για τα κατορθώματα του Γιάννη Αντετοκούνμπο, και την αριστούχο μαθήτρια που υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου την 28η Οκτωβρίου, με καταγωγή από την Αφρική, που κρατούσε τόσο περήφανα την γαλανόλευκη, υπογράμμισε με τη φράση της Χάνα Άρεντ ότι «H αλληλεγγύη ή θα εκδηλώνεται με σύστημα ή, απλούστατα, δεν θα υπάρχει παρά μόνο στα λόγια και στα συνθήματα».

 

Αλέξης Τσίπρας: Τα κάνατε θάλασσα στο προσφυγικό

Με επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι στο προσφυγικό ακολούθησε προεκλογικά ακραία ρητορική και «καβάλησε το κύμα του ακροδεξιού λαϊκισμού», ξεκίνησε την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Συνέχισε λέγοντας προς τον πρωθυπουργό ότι έλεγε «ψέματα» και ότι μιλούσε για «ιδεοληψίες της Αριστεράς, ότι είμαστε απάτριδες και ότι δεν αναγνωρίζουμε την ύπαρξη θαλάσσιων συνόρων». «Και τι δεν είπατε για να μας κάνετε κριτική», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υποστήριξε: «Έχω την αίσθηση ότι βρίσκεστε εγκλωβισμένοι ανάμεσα στην προεκλογική ρητορική σας και στη σοβαρότητα του προβλήματος».

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με τις αυξημένες ροές τους τελευταίους τρεις μήνες και τότε ανακάλυψε ότι είναι διεθνοπολιτικό ζήτημα: «Καλώς ήρθατε στην πραγματικότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Δείξατε όμως πόσο ανέτοιμοι είσαστε για να αντιμετωπίσετε ένα ανοικτό διεθνοπολιτικό ζήτημα. Στο μόνο θέμα που δεν τα βρήκατε έτοιμα από την προηγούμενη κυβέρνηση τα κάνατε θάλασσα».

 

 Κουτσούμπας: Νομοσχέδιο καταστολής και περιορισμού δικαιωμάτων που θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερο εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στη χώρα

Ο γ.γ. της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στη Βουλή για το νομοσχέδιο για το άσυλο, τόνισε ότι αυτό «θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερο εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στη χώρα, παρόλα τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα, το νομοσχέδιο επιχειρεί να αντιμετωπίσει το προσφυγικό ζήτημα με μεγαλύτερη καταστολή και περιορισμό δικαιωμάτων».

«Βέβαια, δεν περιμέναμε και τίποτα πολύ διαφορετικό, αφού ενσωματώνει ξανά τις τρεις βασικές Οδηγίες της ΕΕ που αφορούν τους πρόσφυγες και το άσυλο. Οδηγίες που δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να συμπυκνώνουν το συνεχή κατήφορο της πολιτικής και της νομοθεσίας της ΕΕ στο ζήτημα των βασικών δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών», πρόσθεσε. Ενώ είπε ότι τα περισσότερα μέτρα έχουν ήδη ψηφιστεί και εφαρμοστεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με κορυφαία τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που «οδήγησε στον διπλό εγκλωβισμό, στο να γίνει κόλαση η ζωή των προσφύγων και των μόνιμων κατοίκων».

Σημείωσε ακόμη ότι η Συμφωνία ήταν αποτέλεσμα «ενός σύνθετου παζαριού της ΕΕ με την άρχουσα τάξη της Τουρκίας, αλλά και μεταξύ τουρκικής και ελληνικής άρχουσας τάξης. Συμφωνία που εμπλέκει το προσφυγικό στις γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις και τα ανταλλάγματα» ενώ αναφερόμενος στην πρόθεση της κυβέρνησης να επαναδιαπραγματευθεί ορισμένα σημεία της Συμφωνίας είπε ότι «οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση πάλι ένα τέτοιο παζάρι θα είναι, ενδεχομένως σήμερα, ακόμα πιο περίπλοκο και επικίνδυνο».

Ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ υποστήριξε ότι όλα τα κόμματα τα οποία διαγκωνίζονται «για το ποιος εφαρμόζει καλύτερα την αντιδραστική και αδιέξοδη πολιτική και νομοθεσία της ΕΕ», εφαρμόζουν τον Κανονισμό του Δουβλίνου αλλά και γενικότερα το πλαίσιο για το άσυλο της ΕΕ που «θεωρεί τις χώρες της πρώτης γραμμής, όπως η Ελλάδα, αυτόματα υπεύθυνες για τους αιτούντες άσυλο, απαγορεύοντας να μεταβούν οι πρόσφυγες και μετανάστες στις χώρες πραγματικού προορισμού τους».

Πρόσθεσε ότι τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όσο και εκείνη της ΝΔ δεν διεκδικούν ουσιαστικά την οικογενειακή επανένωση.

Ανέφερε ακόμα ότι τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και άλλα κόμματα συμφωνούν στην μετατροπή της Ελλάδας σε «απέραντο ορμητήριο για τους πολέμους των ιμπεριαλιστών», κατηγορώντας τα ότι εργάζονται «για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση των συμφερόντων των διεθνικών μονοπωλιακών ομίλων αδιαφορώντας τόσο για τα συμφέροντα και την ασφάλεια του ελληνικού λαού όσο και για τα νέα κύματα ξεριζωμένων, προσφύγων που θα δημιουργηθούν».

Είπε ότι η κυβέρνηση επαναφέρει «για λαϊκή κατανάλωση και χάϊδεμα αυτιών» τη ρητορική περί μη μετατροπής της χώρας σε «ξέφραγο αμπέλι» και περί «σφραγίσματος των συνόρων», τονίζοντας ότι «μια χαρά ξέφραγο αμπέλι την έχετε κάνει ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, τις βάσεις τους, για διάφορους καπιταλιστές επενδυτές, για τους Ευρωπαίους εταίρους σας, όσους δηλαδή πρωταρχικά και κύρια ευθύνονται για τη δημιουργία του προβλήματος των ξεριζωμένων».

Τόνισε ότι «ενάντια σε αυτές τις επικίνδυνες επιλογές πρέπει να στρέψει την πάλη του ο ελληνικός λαός, από αυτά κινδυνεύει, και όχι από τα ταλαιπωρημένα και ξεριζωμένα από τις πατρίδες τους γυναικόπαιδα».

Επισήμανε επίσης ότι το νομοσχέδιο ψηφίζεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι εξελίξεις στη Μ. Ανατολή, στη Συρία μετά την τουρκική εισβολή με τις ευλογίες των ΗΠΑ, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ακόμα πιο μαζικά κύματα προσφύγων προς την Ελλάδα και την ΕΕ. Η απάντηση της κυβέρνησης στο ενδεχόμενο αυτό όπως και στην αύξηση των αφίξεων τους καλοκαιρινούς μήνες είναι περισσότερη καταστολή στα σύνορα και στο εσωτερικό της χώρας, ανέφερε προσθέτοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε το ΝΑΤΟ και την Frontex στο Αιγαίο που περιέπλεξαν και όξυναν το πρόβλημα. Τώρα η ΝΔ προχωρά σε κλιμάκωση της καταστολής και με στρατιωτικά μέσα, εξέλιξη που λίγο απέχει απο το ξεκίνημα θαλάσσιων εμπλοκών και επαναπροωθήσεων στο όνομα της αποτροπής».

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε οτι η δεύτερη απάντηση της κυβέρνησης ήταν μια εκστρατεία κυβερνητικών στελεχών και ΜΜΕ να πείσουν ότι «δεν πρόκειται για πρόσφυγες, αλλά μόνο για παράνομους και νέα εισβολή από λαθρομετανάστες, όπως είπε κορυφαίος υπουργός, που δεν δικαιούνται ανθρωπιστικής προστασίας, οπως είπε κάποιος άλλος υπουργός. Τα ίδια που αναμασούν διάφορα φασιστικά μορφώματα, χρόνια τώρα».

Ταυτόχρονα σημείωσε οτι ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι πίσω από τους οικονομικούς μετανάστες βρίσκεται «η άγρια εκμετάλλευση των πόρων και της εργασίας στις χώρες τους που αναλογικό μερίδιο παίρνουν και κάποιοι ελληνικοί όμιλοι».

Σημείωσε ότι το νομοσχέδιο κινείται στην κατεύθυνση διαμόρφωσης κριτηρίων, διαδικασιών και μηχανισμών, ώστε οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο να κριθεί ότι δεν το δικαιούνται και να απορρίπτονται οι αιτήσεις τους με συνοπτικές διαδικασίες και στη συνέχεια να φυλακίζονται προκειμένου να επαναπροωθηθούν στη χώρα τους ή όταν αυτό δεν είναι δυνατό σε κάποια άλλη «υποτίθεται ασφαλή τρίτη χώρα».

Τόνισε επίσης ότι το ΚΚΕ προειδοποιεί πως τέτοιου είδους μέτρα «αυξάνουν μόνο τους θανάτους στα σύνορα, αυξάνουν τις ταρίφες των διακινητών, εξοικειώνουν το λαό με την καταπάτηση στοιχειωδών δικαιωμάτων και τη βαρβαρότητα που μεθαύριο θα την υποστεί και ο ίδιος ο ελληνικός λαός».

«Προειδοποιούμε οτι η χώρα θα γεμίσει φυλακές, ανθρώπους χωρίς χαρτιά και δικαιώματα, αφού δεν θα μπορείτε ούτε να τους απελάσετε. Την ίδια στιγμή θα έχουν αυξηθεί τα ρατσιστικά, ξενοφοβικά ένστικτα όπως ήδη φαίνεται από την υποκίνηση περιστατικών σε συγκεκριμένες περιοχές που η κυβέρνηση προόριζε για εγκατάσταση προσφύγων».

Εστιάζοντας αναλυτικά στις προβλέψεις του νομοσχεδίου, ο Δ. Κουτσούμπας αξιολόγησε ως «ιδιαίτερα σοβαρή» την πρόβλεψη «να μπορούν να εκτελούν σοβαρές διαδικαστικές πράξεις, που θα κρίνουν την τύχη των αιτούντων άσυλο, η αστυνομία και ο στρατός, αρκεί να μην φορούν στολή και να μην φέρουν διακριτικά» και κάλεσε την κυβέρνηση να το αποσύρει άμεσα αυτό.

Τονισε επίσης της αναγκαιότητα στελέχωσης και εξοπλισμού των μονάδων Υγείας των δομών και της παροχής όλων όσοι απαιτούνται για την πρόληψη, θεραπεία, αποκατάσταση για το χρονικό διάστημα της παραμονής προσφύγων και μεταναστών ανεξάρτητα αν θα έχουν δελτίο αιτούντος διεθνή προστασία.

Επιπλέον, το ΚΚΕ καταδικάζει τα απαράδεκτα γεγονότα σε βάρος προσφύγων «που καθοδηγούνται έντεχνα και ύπουλα από παλιά και νέα αντιδραστικά κόμματα και οργανώσεις», είπε ο Δ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι «τα υπαρκτά ζητήματα στην κατανομή και διαχείριση της στέγασης πρέπει να αντιμετωπιστούν με κριτήριο τη διασφάλιση ανθρώπινων αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης, πρόσβασης σε υπηρεσίες Υγείας και Εκπαίδευσης με ευθύνη κρατικών υπηρεσιών χωρίς εμπλοκή των ΜΚΟ». Επίσης ο σχεδιασμός θα πρέπει να παίρνει υπόψη τις ανάγκες κατανομής και τα προβλήματα των κατοίκων.

Κάλεσε δε, τα συνδικάτα και τους μαζικούς φορείς να πολλαπλασιάσουν την αλληλεγγύη τους για τις συνθήκες ζωής στην Ελλάδα αλλά και για να γίνει πράξη το όνειρο της συντριπτικής πλειοψηφίας να φτάσουν με ασφάλεια στις χώρες πραγματικού προορισμού τους. Ενώ κάλεσε σε κλείσιμο όλων των «απαράδεκτων hot spots στα νησιά και τον Έβρο», στη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών σε κέντρα φιλοξενίας που θα λειτουργούν με κρατική ευθύνη στην Ελλάδα, όπου θα εξετάζονται τα αιτήματά τους και θα μεταβαίνουν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους.

«Για να προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση και όλες οι οικογενειακές επανενώσεις.

Για να μην υπάρχει κανένας ανήλικος άστεγος και απροστάτευτος ή σε κέντρα-φυλακές.

Για να στελεχωθούν επαρκώς όλες οι υπηρεσίες, οι καταυλισμοί και οι δομές που ασχολούνται με πρόσφυγες, με μόνιμες εργασιακές σχέσεις και καταβολή όλων των δεδουλευμένων τους», κατέληξε στην ομιλία του ο Δ. Κουτσούμπας.

 

Μοιράσου το άρθρο!