Ελλάδα

24/03/2023 - 18:31

Η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε τους νεαρούς «ήρωες» των Τεμπών, Ανδρέα Αλικανιώτη, Μιχάλη Κλάψη και ‘Αγγελο Τσιαμούρα

Στους τρεις «νεαρούς και ηρωικούς επιβάτες» της μοιραίας αμαξοστοιχίας Intercity, Ανδρέα Αλικανιώτη, Μιχάλη Κλάψη και ‘Αγγελο Τσιαμούρα, απένειμε το Βραβείο «Νικολάου Καρόλου» της Γ’ Τάξεως των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών, για πράξη ή δράση κοινωνικής αρετής και ευποιίας, η Ακαδημία Αθηνών.

Τα τρία αγόρια τιμήθηκαν καθώς επέδειξαν «αίσθημα αλτρουισμού και αλληλεγγύης στον ύψιστο βαθμό, παρά το ότι και οι ίδιοι ήταν τραυματίες

Προσέτρεξαν αυθορμήτως σε βοήθεια ανήμπορων, πολύ σοβαρότερα τραυματισμένων, συνεπιβατών τους, σώζοντάς τους κυριολεκτικώς τη ζωή κατά τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη που συγκλόνισε το Πανελλήνιο, στις 28 Φεβρουαρίου 2023» όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση

Όπως διευκρινίζει το κορυφαίο πνευματικό ίδρυμα της χώρας, κατά την Πανηγυρική Συνεδρία του για τον εορτασμό της Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 στο πρόσωπο των τριών νέων «τιμώνται, αυτονοήτως, και όλοι εκείνοι οι οποίοι έπραξαν αναλόγως, αλλά δεν έγιναν, δυστυχώς, γνωστά τα ονόματά τους, καθώς και όσοι συμμετείχαν στη συγκινητική πάνδημη, επί τόπου, αιμοδοσία υπέρ των πολυτραυματιών λόγω της σιδηροδρομικής τραγωδίας, που είχαν άμεση ανάγκη μεγάλων ποσοτήτων αίματος».

 

Ο 20χρονος φοιτητής Μιχάλης Κλάψης βρισκόταν στο βαγόνι 3, στη θέση 54. Ταξίδευε φορώντας ένα κίτρινο φούτερ. Αυτό θυμόταν η 25χρονη Ευγενία, η οποία καθόταν δίπλα του και ήταν ένα από τα άτομα που βοήθησε να βγουν έξω. Η κοπέλα τον αναζητούσε μέσω social media για να τον ευχαριστήσει και να του εκφράσει τη βαθιά της ευγνωμοσύνη. «Πάτα πάνω μου για να βγεις» της είπε.

Ο 20χρονος φοιτητής Ανδρέας Αλικανιώτης επέβαινε στο δεύτερο βαγόνι της επιβατικής αμαξοστοιχίας. Μετά τη σύγκρουση, και ενώ είχε ξεσπάσει η πυρκαγιά, έσπασε το τζάμι και έσωσε τουλάχιστον άλλους 10 επιβάτες. «Εκανα αυτό που ένιωθα ως άνθρωπος» ανέφερε ο νεαρός.

Σύγχρονος ήρωας είναι και ο 18χρονος Αγγελος Τσιαμούρας, επιβάτης του έκτου βαγονιού, που βοήθησε περισσότερα από 15 άτομα. «Ημουν στο βαγόνι 6 και δεν είχα καταλάβει ότι είχε γίνει σύγκρουση. Είδα μια γιαγιά που είχε κόψει το φρύδι της και μετά άκουγα φωνές.

Εγώ τη βοήθησα και άλλοι ήθελαν απλά να πάρουν τα πράγματα και να φύγουν. Μετά πήγα στα μπροστινά βαγόνια, φώναζα αν ήταν κανείς εκεί» περιέγραψε ο νεαρός φοιτητής και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται για τους πολίτες. Το θέμα είναι να μην ξεχάσουμε, γιατί έχουμε αυτή την τάση. Αυτό δεν ήταν ένα απλό λάθος, αλλά ένα έγκλημα!»

 

Δειτε βιντεο

Μοιράσου το άρθρο!