Ελλάδα

04/06/2024 - 10:44

Η 29χρονη Μαριάννα μένει 7 χρόνια σε κλουβί - «Αναγκαστήκαμε...», απαντούν οι γονείς της

Η Μαριάννα είχε εξεταστεί τρεις φορές το 2022 και είχε διαγνωστεί με μη καθορισμένη οργανική ψύχωση και μέτρια νοητική καθυστέρηση, μη δυνάμενη να αυτοεξυπηρετηθεί και να κατανοήσει πράγματα ενώ δεν έχρηζε εκούσιας ή ακούσιας νοσηλείας σε ψυχιατρική κλινική

Μια φρικιαστική υπόθεση εγκατάλειψης από την Πολιτεία μιας νεαρής κοπέλας που αντιμετωπίζει σοβαρότατα ψυχολογικά προβλήματα, βλέπει το φως της δημοσιότητας.

Μεσαίωνας

Εικόνες μεσαίωνα, εικόνες φρίκης, εικόνες που ραγίζουν τις ανθρώπινες καρδιές. Ένα κορίτσι 29 ετών για τουλάχιστον επτά χρόνια ζει κλεισμένη σε ένα ξύλινο  κλουβί με λουκέτο που της έχει φτιάξει η ίδια της η οικογένεια της σε ένα χωριό της Καλαμάτας. Ένα σπίτι έχει μετατραπεί σε μια άθλια ψυχιατρική κλινική και ένα ανήμπορο πλάσμα ζει τα βάσανα που οι άλλοι αποφάσισαν για εκείνη.

Οι εικόνες δραματικές.

«Μια χαρά είναι οι συνθήκες που ζει, διότι και στον κήπο βγαίνει, δεν είναι όλες τις ώρες κλεισμένη εκεί, είναι ένα δωμάτιο, είναι σαν κούνια δίπλα στο κρεβάτι της, με τη διαφορά ότι ανεβαίνει μέχρι το ταβάνι, το ξύλο αυτό, το κάγκελο, και τις περισσότερες ώρες είναι ή έξω ή μέσα στο δωμάτιο. Δεν είναι δηλαδή το παιδί μέσα συνέχεια», είπε η μητέρα του κοριτσιού.

«Αναγκαστήκαμε μέρα με τη μέρα αφού ήταν επιθετική. Όπως σιγά σιγά την κλείσαμε, έτσι σιγά σιγά θέλαμε να την ανοίξουμε με τους ειδικούς, αλλά δεν βρέθηκε ποτέ κανείς. Από την ώρα που την πήραμε ζητάμε βοήθεια», αναφέρει η οικογένεια της 29χρονης που μένει σε κλουβί στο σπίτι της στην Καλαμάτα από το 2017.

Με αυτά τα λόγια η ανάδοχη μητέρα της 29χρονης Μαριάννας, η οποία έχει διαγνωστεί με μέτρια νοητική υστέρηση με σύνοδες συμπεριφορές, απευθύνει έκκληση για βοήθεια, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος. Η εικόνα με τα αυτοσχέδια κλουβιά, μέσα στα οποία περνά η 29χρονη το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, είναι γροθιά στο στομάχι.

 

Το ιστορικό της 29χρονης που μένει σε κλουβί στην Καλαμάτα

«Διαβιούσε σε δωμάτιο που αντί για πόρτα είχαν τοποθετηθεί ξύλινα κάγκελα με λουκέτο». Αυτό φέρεται να διαπίστωσαν οι κοινωνικές υπηρεσίες του Γ.Ν. Καλαμάτας τον Μάιο του 2022, κατά τη διάρκεια αυτοψίας στο σπίτι που διέμενε με τους ανάδοχους γονείς της η 27χρονη τότε Μαριάννα.

Η ύπαρξη των διαχωριστικών αιτιολογήθηκε από τους ανάδοχους γονείς της ως το μοναδικό μέσο αποτροπής επιθετικής συμπεριφοράς και αυτοτραυματισμού της. Μετά από ένορκη μαρτυρική κατάθεση ψυχιάτρου του Γ. Ν. Καλαμάτας προέκυψε ότι η Μαριάννα είχε εξεταστεί τρεις φορές το 2022 και είχε διαγνωστεί με μη καθορισμένη οργανική ψύχωση και μέτρια νοητική καθυστέρηση, μη δυνάμενη να αυτοεξυπηρετηθεί και να κατανοήσει πράγματα ενώ δεν έχρηζε εκούσιας ή ακούσιας νοσηλείας σε ψυχιατρική κλινική. Η δικογραφία, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, κατέληξε στο αρχείο, καθώς με την πρόταση της Εισαγγελίας δεν συνέτρεχε περίπτωση κίνησης ποινικής δίωξης.

 

Δείτε το βίντεο:

 

Μοιράσου το άρθρο!