Eurogrοup: Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις αλλά με πολλούς αστερίσκους
Το Eurogroup εξέδωσε δήλωση που αναγνωρίζει τη μέχρι στιγμής πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, προσθέτοντας όμως ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια για γίνει υπέρβαση των δυσκολιών στις συνομιλίες.
Επίσης, το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης καλωσορίζει την πρόθεση της Ελλάδας για επιτάχυνση και θα ζητά μεγαλύτερη προσπάθεια για τη γεφύρωση των διαφορών.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι «αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει πρόοδος στις συζητήσεις - Χρειάζεται όμως κι άλλος χρόνος - Καλωσορίζουμε την πρόθεση της Ελλάδας να επιταχύνει τις διαδικασίες». «Σήμερα οι θεσμοί μας ενημέρωσαν για τις συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές. Αναγνωρίζουμε το γεγονός ότι οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει, ότι υπάρχει μια πρόοδος σε σχέση με την τελευταία συνεδρίασή μας αλλά χρειάζεται κι άλλος χρόνος για να καλύψουμε όλα τα θέματα» τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε: «Θα υπάρξει μια λεπτομερής καταγραφή όλων των αλλαγών που πρέπει να γίνουν.Θα περιμένουμε μέχρι οι θεσμοί να μας πουν ότι έχουμε φτάσει σε ένα επιτυχές τέλος. Η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου είναι το πλαίσιο, όπου θα λάβουμε τις αποφάσεις. Δεν νομίζω ότι υπάρχει πολιτικός λόγος να αρχίσουμε να συζητάμε τι θα γίνει μετά τον Ιούνιο, αν δεν φτάσουμε σε μια συμφωνία για το μεσοδιάστημα τώρα. Ο χρόνος αρχίζει να εξαφανίζεται»
«Επιτέλους, υπάρχουν σημεία που έχουν παρουσιαστεί με σαφήνεια και αυτό είναι καλοδεχούμενο» υπογράμμισε ο Επίτροπος της Κομισιόν για νομισματικές υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί. «Υπάρχουν όμως και σημεία που πρέπει να αποσαφηνιστούν περισσότερο» πρόσθεσε και σημείωσε ότι «σε σχέση με την προηγούμενη συνάντηση στη Ρίγα, ασφαλώς υπάρχει νέο κλίμα και έχει σημειωθεί πρόοδος». Δήλωσε επίσης ότι υπάρχει κάποιος βαθμός σύγκλισης για ορισμένα θέματα όπως η μεταρρύθμιση του ΦΠΑ και η στρατηγική για τα «κόκκινα» δάνεια αλλά παραμένουν μεγάλες διαφορές στον τομέα των συντάξεων και στα εργασιακά.
«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, υπάρχει ανάγκη για συμφωνία πολύ πριν την ολοκλήρωση της παράτασης στο τέλος Ιουνίου» ανέφερε ο Επίτροπος.
«Ποσά 1,8 και 1,9 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα είναι έτοιμα προς διάθεση, εφόσον υπάρξει συμφωνία» δήλωσε ο κ. Ρέγκλινγκ. «Είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, για να μην έχει νομικές συνέπειες» τόνισε.
Το ανακοινωθέν του Eurogroup
«Το Eurogroup σήμερα κατέγραψε την κατάσταση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς. Καλωσορίσαμε την πρόοδο που έχει μέχρι στιγμής επιτευχθεί. Επισημαίνουμε ότι η αναδιοργάνωση και η βελτίωση των διαδικασιών κατέστησε δυνατή την επίσπευση και συνέδραμε σε μία πιο ουσιώδη συζήτηση.
»Την ίδια ώρα, αναγνωρίζουμε ότι χρειάζονται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια ώστε να γεφυρωθούν τα κενά στα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά. Επομένως, καλωσορίζουμε την πρόθεση των ελληνικών αρχών να επισπεύσουν το έργο τους με τους θεσμούς, με την προοπτική να επιτευχθεί μία επιτυχής κατάληξη της αξιολόγησης σε σύντομο χρονικό διάστημα.
»Το Eurogroup επανέλαβε ότι η δήλωση της 20ής Φεβρουαρίου παραμένει το ισχύον πλαίσιο για τις διαπραγματεύσεις. Από την στιγμή που οι θεσμοί καταλήξουν σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, το Eurogroup θα αποφασίσει για την πιθανή αποδέσμευση των εναπομεινουσών δόσεων της τρέχουσας συμφωνίας»
«The Eurogroup today took stock of the state of play with the ongoing negotiations between the Greek authorities and the institutions. We welcomed the progress that has been achieved so far. We note that the reorganisation and streamlining of working procedures has made an acceleration possible, and has contributed to a more substantial discussion. At the same time, we acknowledged that more time and effort are needed to bridge the gaps on the remaining open issues. We therefore welcome the intention of the Greek authorities to accelerate their work with the institutions, with a view to achieving a successful conclusion of the review in a timely fashion.
The Eurogroup reiterated that its statement of 20 February remains the valid framework for the discussions. Once the institutions reach an agreement at staff level on the conclusion of the current review, the Eurogroup will decide on the possible disbursements of the funds outstanding under the current arrangement».
Οι κόκκινες γραμμές Βαρουφάκη
«Οι δικές μας κόκκινες γραμμές είναι τέτοιες ώστε να βρεθεί κοινό έδαφος», δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup o ελληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος για επίτευξη συμφωνίας μέσα στις επόμενες ημέρες.
Όπως ανέφερε, περιμένει μια καλή συνάντηση σήμερα που θα καθιερώσει και θα ενδυναμώσει τα μεγάλα βήματα που έχει κάνει η Ελλάδα.
Και πρόσθεσε: Οι κόκκινες γραμμές είναι αναγκαστικά ακαμπτες, αλλά οι δικές μας κόκκινες γραμμές και οι δικές τους είναι τέτοιες ωστε να βρεθεί κοινό έδαφος.
Ερωτηθείς τι αναμένει από την ΕΚΤ, ο Γ. Βαρουφάκης απάντησε ότι η ΕΚΤ πρέπει να κάνει τη δουλειά της.
«Η Ελλάδα θα πληρώσει το ΔΝΤ την Τρίτη» σημείωσε ο ελληνας ΥΠΟΙΚ μιλώντας στο Euronews. «Η Ελλάδα πάντα θα καλύπτει τις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές της και προφανώς θα το κάνουμε ξανά και αύριο», είπε
«Αν θέλουν δημοψήφισμα στην Ελλάδα για το πρόγραμμα διάσωσης πρέπει να το κάνουν. Θα μπορούσε να είναι ένα σωστό μέτρο» δήλωσε προσερχόμενος ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε.
O Γερμανός υπουργός δήλωσε επίσης ότι υπήρξαν αρκετές παρεξηγήσεις για το τι σήμαινε η Συμφωνία της 20 Φεβρουαρίου. Για να υπάρξει οποιαδήποτε πρόοδος πρέπει αυτή να εγκριθεί από τους τρεις θεσμούς, συμπλήρωσε.
Πρέπει να γεφυρώσουμε το κενό, εάν θέλουμε μια συμφωνία το επόμενο διάστημα, δήλωσε από την πλευρά του ο ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί.
Και πρόσθεσε: «Η συνάντηση είναι σημαντική γιατί πρέπει να υπάρξει ένα διαφορετικό πνεύμα από αυτό της Ρίγας... Περιμένουμε νέο πνεύμα, ελπίζω κατά τη συνεδρίαση να σημειωθεί καλή πρόοδος. Η συνεδρίαση δεν θα είναι καταληκτική, το ξέρουμε αυτό».
Ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν πιστεύει οτι θα υπάρξει θετική δήλωση προόδου για την Ελλάδα. «Δεν θα υπάρξει συγκεκριμένη δήλωση για την Ελλάδα αλλά πιθανότατα θα υπάρξει θετική δήλωση προόδου» σημείωσε προσερχόμενος στο Eurogroup.
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις προειδοποιεί ότι ο χρόνος τελειώνει για την Ελλάδα, παρ' όλο που οι σχέσεις με τους δανειστές έχουν βελτιωθεί μετά την «αναμέτρηση» στη Ρίγα τον περασμένο μήνα. «Υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει. Τα πράγματα πρέπει να προχωρήσουν».
Η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη και δεν πρέπει να καθοδηγείται από τις δηλώσεις του Eurogroup τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Οσον αφορά στο δημοψήφισμα ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι «το αν κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο εναπόκειται στους έλληνες πολιτικούς να αποφασίσουν. Δεν είναι κάτι που με ανησυχεί».
Σε πολιτικούς όρους η προθεσμία συμφωνία είναι το τέλος Ιουνίου. Κάθε εβδομάδα που συνεχίζουν οι διαπραγματεύσεις έχουμε λιγότερο χρόνο για εφαρμογή και εκταμίευση, υπογράμμισε. Ανέφερε δε ότι δεν θα υπάρξει τελικό αποτέλεσμα σήμερα. «Θα ακούσουμε τι πρόοδος έχει γίνει από τους Θεσμούς».
Το σχόλιο του Μαξίμου
1.Η απόφαση του Eurogroup ήταν η αναμενόμενη από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Κατέγραψε την ικανοποίηση των εταίρων για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις. Αυτή η πρόοδος οφείλεται στο γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει την απαιτούμενη πολιτική βούληση να υπάρξει μία αμοιβαία επωφελής συμφωνία στο πλαίσιο της απόφασης της 20ης Φεβρουαρίου.
2. Στην κρίσιμη αυτή καμπή των διαπραγματεύσεων όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος ούτε της Ελλάδας, ούτε της Ευρωζώνης, ούτε και των πιστωτών. Επομένως η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί απαραίτητο στοιχείο την επιτάχυνση της διαδικασίας ώστε να βρεθεί κοινό έδαφος ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς, με σεβασμό τόσο στους κανόνες της Ευρωζώνης όσο και στη Δημοκρατία στην Ευρώπη.
3. Το γεγονός ότι πλέον έχουν μείνει σχετικά λίγα ζητήματα ανοιχτά και η αναγνώριση ότι απαιτείται χρόνος και προσπάθεια για να κλείσουν είναι καλοδεχούμενο από την ελληνική κυβέρνηση. Χρειάζεται, όμως, αμοιβαία προσπάθεια, χωρίς ιδεοληψίες, δογματισμούς και εμμονές για να υπάρξει συμφωνία σε αυτά τα ζητήματα.
4. Η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες στο επόμενο χρονικό διάστημα για να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία, δεσμευμένη πάντοτε από τη λαϊκή εντολή.
Τι περίμενε η Ελλάδα από τη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση
Συνεδρίασε στις Βρυξέλλες το Eurogroup το πιο κρίσιμο για την Ελλάδα. Στο τραπέζι οι μεταρρυθμίσεις που αναμένεται να ολοκληρώσει η ελληνική κυβέρνηση έως το τέλος Ιουνίου, όποτε εκπνέει το τρέχον πρόγραμμα στήριξης. Τη χώρα μας εκπροσώπησαν ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και ο πρόεδρος του ΣΟΕ Γιώργος Χουλιαράκης.
Νωρίτερα με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συναντήθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, σε μια προσπάθεια να επιτύχει ευνοϊκό κλίμα για τη χώρα στο Eurogroup.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου η συνάντηση Σόιμπλε-Βαρουφάκη αναμενόταν να έχει ενημερωτικό χαρακτήρα, ώστε η γερμανική πλευρά να πληροφορηθεί για το που βρίσκεται η διαπραγμάτευση και κυρίως τι είναι διατεθειμένη να κάνει η ελληνική πλευρά ώστε να υπάρξει εγκαίρως συμφωνία.
Σημειώνεται πως στο πλαίσιο της συνέντευξής του στην Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, ο Γερμανός πολιτικός τονίzει ότι η Γερμανία θα κάνει τα πάντα προκειμένου να κρατήσει, «υπό λογικούς όρους», την Ελλάδα στην ευρωζώνη και προσθέτει ότι στο θέμα υπάρχει σύμπνοια με την καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ. Αναφερόμενος στο σημερινό Eurogroup ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε ότι δεν βλέπει δυνατότητα συμφωνίας, καθώς δεν θα έχουν ως τότε όλα διευκρινιστεί.
Κατά κάποιες πληροφορίες η ελληνική πλευρά ζητά υποστήριξη από τη Γερμανία και σε επίπεδο Bundesbank, ώστε να μην υπάρξει αύξηση του κουρέματος των ενεχύρων- ομόλογων που δίνουν οι ελληνικές τράπεζες στο ευρωσύστημα για να λαμβάνουν έκτακτη χρηματοδότηση από τον ELA, αλλά και για να δοθεί η δυνατότητα στις ελληνικές τράπεζες να αγοράζουν μεγαλύτερο ποσό ομολόγων από το υφιστάμενο.
Σκληρή στάση για δεύτερο συνεχόμενο Eurogroup κρατά ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Πίτερ Καζιμίρ, ο οποίος λίγο πριν προσέλθει στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες έστειλε μέσω twitter το μήνυμά του: «Δεν είναι πυρηνική φυσική το τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα».
Νωρίτερα ο Π. Καζιμίρ είχε δηλώσει ότι «εχουμε δει βελτίωση στις διαδικασίες με την Ελλάδα αλλά δεν υπάρχει ακόμη στον ορίζοντα βελτίωση επί της ουσίας», και πρόσθεσε ότι «υπάρχει ακόμη μεγάλο κενό μεταξύ των ελληνικών συζητήσεων στις Βρυξέλλες και των ενεργειών στην Αθήνα».
Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Guardian σε περίπτωση που η σημερινή συνεδρίαση στεφθεί με επιτυχία το Eurogroup θα συνεδριάσει εκτάκτως στις 25 Μαϊου.
tovima.gr