Αντ.Σαμαράς: «Φιλόδοξη και ρεαλιστική η ατζέντα μας για την Ευρώπη»
Κοινή συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο μετά την κοινή συνεδρίαση αντιπροσωπείας της ελληνικής κυβέρνησης και του Κολεγίου των Επιτρόπων.
O πρωθυπουργός, αφού ευχαρίστησε τον κ. Μπαρόζο για τα καλά του λόγια και την εποικοδομητική συνάντηση, αναφέρθηκε στους τέσσερις άξονες, ανάπτυξη, συνοχή, τραπεζική ενοποίηση και μεταναστευτική πολιτική, πάνω στους οποίους θα κινηθεί η ελληνική προεδρία.
Όπως τόνισε «είναι μια κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρώπη και καλούμαστε να ανταποκριθούμε στις αγωνίες των πολιτών. Είμαι σίγουρος ότι η Ελλάδα θα πραγματοποιήσει μια επιτυχημένη προεδρία. Οι Έλληνες αθλητές στον μαραθώνιο της ελληνικής προεδρίας δεν θα κουραστούν, αντιθέτως θα αποδείξουν την αντοχή τους, καθώς στόχος είναι να γίνει η ΕΕ πιο στέρεα».
Ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε και στις προσπάθειες της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση. Εμφανίστηκε μάλιστα αισιόδοξος ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα θα έχει θετική έκβαση εντός του έτους, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί κανείς να μιλήσει για αδιέξοδο».
«Είμαι σίγουρος ότι η ΕΕ θα βγει πιο δυνατή από την κρίση. Ο στόχος μας είναι η απασχόληση, η συνοχή, η εμβάθυνση της ένωσης και ιδιαίτερα της νομισματικής ένωσης» τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ανάγκη αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης και διαχείρισης των συνόρων.
«Είναι μια φιλόδοξη ατζέντα αυτή της προεδρίας, αλλά επίσης και ρεαλιστική. Στόχος είναι να φέρει τους ευρωπαίους πολίτες πιο κοντά και να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για εκείνους. Θα συνεργαστούμε στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πιστεύω πολύ στον διάλογο με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε στην εποικοδομητική, φιλική και ανοιχτή συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό επισημαίνοντας ότι η ελληνική προεδρία του συμβουλίου της ΕΕ ήταν το κύριο θέμα της μεταξύ τους συνάντησης.
«Είναι μία κρίσιμη περίοδος για την Ευρώπη και προτεραιότητα μας είναι να καταπολεμήσουμε την ανεργία» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μπαρόζο, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα οφέλη που έχει αποκομίσει η Ελλάδα από την απορρόφηση των κονδυλίων του προϋπολογισμού της ΕΕ.
«Η Ελλάδα έχει ωφεληθεί ιδιαίτερα από τον προϋπολογισμό συγκριτικά με το παρελθόν. Αποδεικνύει μάλιστα ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι εφικτές και ότι αν υπάρξει σκληρή δουλειά, θα υπάρξουν και τα ανάλογα αποτελέσματα».
Ο πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε και στο περιεχόμενο της ξεχωριστής συνάντησης που είχε με τον Αντώνη Σαμαρά και με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
«Συζητήσαμε για την ελληνική οικονομία. Εκτιμώ την αποφασιστικότητα των Ελλήνων πολιτών και της κυβέρνησης αυτές τις δύσκολες στιγμές. Η Ελλάδα έχει κάνει σκληρή δουλειά τον τελευταίο χρόνο και η σκληρή προσπάθεια έχει αποφέρει καρπούς.
Παρόλα αυτά, απαιτείται περισσότερη δουλειά στη δημοσιονομική πολιτική. Ενθαρρύνω την Ελλάδα να κάνει χρήση όλων των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της».
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Κομισιόν εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι θα βρεθεί λύση όσον αφορά τις εκκρεμότητες στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, προσθέτοντας ότι δεν θεωρεί ότι υπάρχει αδιέξοδο στις συνομιλίες και πως ορισμένα θέματα είναι δύσκολα από τεχνική σκοπιά.
Ο κ. Μπαρόζο υποστήριξε πάντως ότι οι προτάσεις που γίνονται από την πλευρά της Ε.Ε. είναι προς το καλό Ελλάδας και ότι η Ε.Ε. ενθαρρύνει τη χώρα μας να καταβάλει προσπάθεια.
Εξάλλου, ο κ. Μπαρόζο ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη συνεισφορά της στο θέμα του πολιτισμού και εξέφρασε την ελπίδα για συνέχιση των προσπαθειών.
«Η Ευρώπη δεν θα ήταν η Ευρώπη που είναι σήμερα χωρίς την Ελλάδα. Εχουμε ένα χρέος απέναντι στην Ελλάδα και στα όσα έχει προσφέρει στον πολιτισμό. Βρισκόμαστε στα τελευταία μίλια του μαραθωνίου και δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να χαλαρώσουμε τις προσπάθειες».
Τέλος, ο πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε και στην εμπιστοσύνη των αγορών απέναντι στην Ελλάδα.
«Οι αγορές δείχνουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην Ελλάδα. Πλέον η Ελλάδα μπορεί να κοιτάζει το μέλλον με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Η προεδρία της ΕΕ θα αποδείξει ότι η Ελλάδα όχι μόνο μπορεί να επιλύει τα προβλήματά της αλλά και να συνεισφέρει στο ευρωπαϊκό πρότζεκτ».
Πηγή: www.kathimerini.gr