Ελλάδα

03/10/2024 - 18:42

26 οικογένειες αντίθετες με το εισιτήριο στο Καλλιμάρμαρο - Υπογράφει και ο πρώην σύζυγος της Μαρίας Καρυστιανού

Τέμπη: Αγριεύει η κόντρα με Καρυστιανού - 26 οικογένειες ανακοινώνουν ότι είναι αντίθετες με το εισιτήριο στο Καλλιμάρμαρο Την ανακοίνωση υπογράφουν, μεταξύ άλλων τα αδέρφια Πλακιά αλλά και ο πρώην σύζυγος της Μαρίας Καρυστιανού, Αντώνιος Ψαρόπουλο

Έντονα αντίθετες στην πραγματοποίηση της συναυλίας στο Καλλιμάρμαρο με εισιτήριο 15 ευρώ δηλώνουν οι 26 από τις οικογένειες των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη. "Ο εισπρακτικός χαρακτήρας της συναυλίας, δυστυχώς, αλλοιώνει το συμβολισμό της εκδήλωσης", σημειώνουν, χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι συγγενείς των θυμάτων -μεταξύ των οποίων και ο Νίκος Πλακιάς αλλά και ο πρώην σύζυγος της Μαρίας Καρυστιανού, Αντώνιος Ψαρόπουλος- δηλώνουν: "Αντίθετοι με τους όρους προσέλευσης του κοινού στη Συναυλία στο Καλλιμάρμαρο στις 11/10/24. Πιστεύουμε ότι η ευαισθητοποίηση του κόσμου στον αγώνα μας για δικαίωση δεν έχει εισιτήριο".

Προσθέτουν ότι "όσοι ενεργούν εξ ονόματος των οικογενειών των θυμάτων και απευθύνονται στο κοινό, επιβάλλεται πρώτα να ενημερώνουν, να λαμβάνουν υπόψη τη γνώμη τους και να έχουν τη συναίνεσή τους όταν αναφέρονται σε αυτές".

"Μας αρκεί η ηθική συμπαράσταση της ελληνικής κοινωνίας. Ο αγώνας μας είτε μεμονωμένα είτε από κοινού είναι τους τελευταίους 19 μήνες δίχως τυμπανοκρουσίες, διαρκής και ουσιαστικός από την πρώτη στιγμή που συντελέστηκε το έγκλημα", σημειώνουν.

Τέμπη: Αγριεύει η κόντρα με Καρυστιανού - 26 οικογένειες ανακοινώνουν ότι είναι αντίθετες με το εισιτήριο στο Καλλιμάρμαρο

Μαρία Καρυστιανού-Νίκος Πλακιάς

Η πλήρης ανακοίνωση οικογενειών θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη:

"Εμείς οι οικογένειες θυμάτων των Τεμπών είμαστε αντίθετοι με τους όρους προσέλευσης του κοινού στη Συναυλία στο Καλλιμάρμαρο στις 11/10/24. Πιστεύουμε ότι η ευαισθητοποίηση του κόσμου στον αγώνα μας για δικαίωση δεν έχει εισιτήριο. Δεν χρειαζόμαστε την οικονομική στήριξη κανενός. Μας αρκεί η ηθική συμπαράσταση της ελληνικής κοινωνίας. Ο αγώνας μας είτε μεμονωμένα είτε από κοινού είναι τους τελευταίους 19 μήνες δίχως τυμπανοκρουσίες, διαρκής και ουσιαστικός από την πρώτη στιγμή που συντελέστηκε το έγκλημα.

Είμαστε σαφώς αντίθετοι σε οποιοδήποτε εκδήλωση με εισιτήριο που αφορά τους ανθρώπους μας. Ο εισπρακτικός χαρακτήρας της συναυλίας δυστυχώς αλλοιώνει το συμβολισμό της εκδήλωσης ο οποίος δεν πρέπει να είναι άλλος από την αλληλεγγύη για τον αγώνα μας. Όσοι ενεργούν εξ ονόματος των οικογενειών των θυμάτων και απευθύνονται στο κοινό, επιβάλλεται πρώτα να ενημερώνουν, να λαμβάνουν υπόψη την γνώμη τους και να έχουν τη συναίνεσή τους όταν αναφέρονται σε αυτές.

Οι οικογένειες

Νικολάου Πλακιά

Δημητρίου Πλακιά

Βασιλείου Κατσάρα – Νικολάου Ζήση

Δημητρίου Μπέζα

Ελευθεριάδη Θεοδώρου

Ελισάβετ Εγούτ

Χρήστου Βλάχου- Βαίου Βλάχου – Σαμάνθας Βλάχου

Νικολάου Χατζηβασιλείου

Αγγέλου Μασσαλή

Δημήτρης Μπουρνάζης – Αθανασία Μπουρνάζη

Δημητρίου Κουτσόπουλου

Λαζάρου Πορφυρίδη

Διονυσίου Γεωργιάδη

Αναστασίου Ταχμαζίδη

Κωνσταντίνου Τσίντζα – Σεϊτανίδου Θεοδώρας

Σωτηρίου Μήτσκα

Γεωργίου Καρακώστα

Diana’s Bozo

Μαρίας Κυριακίδου

Βασιλικής Χατζηχαραλάμπους – Γκέκα

Ρούλας Τζοβάρα

Ευαγγέλου Τσιώμα

Νικολάου Ναλμπάντη

Αντώνιος Ψαρόπουλος

Ηλίας Παπαγγελής

Άλμα Λάτα".

ΤΕΜΠΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Η αφίσα της συναυλίας

Το χρονικό της κόντρας μεταξύ των συγγενών των θυμάτων

Να υπενθυμίσουμε ότι σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η δημόσια διαμάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις οικογένειες των θυμάτων του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη και τη Μαρία Καρυστιανού, για τη συναυλία μνήμης που θα διεξαχθεί στο Καλλιμάρμαρο στις 11 Οκτωβρίου, με αντίτιμο εισόδου τα 15 ευρώ.

Συγκεκριμένα, το απόγευμα της Τετάρτης, ο Νίκος Πλακιάς ανακοίνωσε, μέσω Facebook, ότι η πρόεδρος του Συλλόγου "Τέμπη 2023", Μαρία Καρυστιανού, έστειλε εξώδικο στον ίδιο και τον αδερφό του (του οποίου η κόρη επίσης σκοτώθηκε στο σιδηροδρομικό δυστύχημα), κατηγορώντας τους ότι προκαλούν διχασμό και αμφιβολίες για τις προθέσεις του Συλλόγου, ο οποίος έχει αναφέρει ότι τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν, προορίζονται για την κάλυψη των δικαστικών εξόδων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. (Αν και η υπόθεση δεν μπορεί να απασχολήσει τα ευρωπαϊκά δικαστήρια, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση.)

 

Στο εξώδικο ο κ. Πλακιάς απάντησε με ένα: "Ντρέπομαι, πώς θα αντικρύσει στο δικαστήριο τους γονείς των νεκρών κοριτσιών;"

Τα εξώδικα και οι κόντρες

Το πρωί της Πέμπτης και η Μαρία Καρυστιανού και ο Νικόλαος Πλακιάς, μίλησαν εναλλάξ στον ΑΝΤ1 και τον Γιώργο Λιάγκα, με αφορμή την αντιπαράθεση τους, καθώς δεν υπήρχε διάθεση για απευθείας διάλογο στον τηλεοπτικό "αέρα".

Η Μαρία Καρυστιανού κατηγόρησε τον Νίκο Πλακιά ότι προσπάθησε να εμποδίσει την ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο, ερχόμενος σε επικοινωνία με τον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Αρβανίτη (σ.σ. κάτι που όμως διεύψευσε ο ευρωβουλευτής σε επικοινωνία με την εκπομπή), καθώς και ότι γενικότερα στέκεται απέναντί της, σε κινήσεις που κάνει η ίδια ως πρόεδρος του Σωματείου στην μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών.

Από την πλευρά του ο Νίκος Πλακιάς ζήτησε να μην υπάρχει σύνδεση της συναυλίας στο Καλλιμάρμαρο με τα παιδιά και την ανιψιά του που χάθηκαν στα Τέμπη, διατηρώντας επιφυλάξεις και αφήνοντας έμμεσες αιχμές για τη διαχείριση των εσόδων της συναυλίας.

Τι λέει η Μαρία Καρυστιανού

Στην αρχική τοποθέτηση της, η Μαρία Καρυστιανού, μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για προσωπική αντιπαράθεση με τον Νίκο Πλακιά, προς τον οποίο απέστειλε όπως είπε προσωπικό εξώδικο, αναφέροντας πολλάκις ότι "ο κ. Πλακιάς προσπάθησε να εμποδίσει την ομιλία μου στο Ευρωκοινοβούλιο. Από εκεί και πέρα τι να λέμε; Επικοινώνησε με τον ευρωβουλευτή τον κ. Αρβανίτη για να μην μιλήσω στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τι φοβήθηκε, μην βγάλω δίσκο στους ευρωβουλευτές;".

"Ο καθένας δίνει τον αγώνα του με την καθαρότητα που τον διακρίνει. Απέναντι σε αυτό που κάνω εγώ για το παιδί μου, δεν θα αφήσω κανένα εμπόδιο να μπει στον δρόμο μου, ακόμη και αν είναι από συγγενή θυμάτων", είπε η κ. Καρυστιανού, ενώ ερωτηθείσα για τα οικονομικά του συλλόγου- που θα ενισχυθούν σημαντικά από τα έσοδα της συναυλίας στο Καλλιμάρμαρο- απάντησε ότι "στον σύλλογο έχουμε κάποια χρήματα από τις εγγραφές μελών, ίσως έχουν γίνει και δωρεές, δεν τα παρακολουθώ στενά αυτά, υπάρχουν λογιστές όπως σε κάθε σωματείο".

 

"Ζήτησα να ενημερωθούμε πού θα πάνε τα χρήματα"

Νωρίτερα ο Νίκος Πλακιάς, μίλησε και στο Mega σχετικά με τα εξώδικα που αντάλλαξε με την κ. Καρυστιανού και είπε:

"Το εξώδικο αφορά την ανάρτηση που αφήνει υπόνοιες για το πού θα πάνε τα χρήματα. Με διάφορους τρόπους αφήνει υπόνοιες ότι υπαινίσσομαι ότι τα χρήματα θα τα καταχραστεί ο σύλλογος, όπως αφήνεται να εννοηθεί ότι εγώ λειτουργώ σαν δούρειος ίππος των ανθρώπων οι οποίοι μας δολοφόνησαν τα παιδιά, δηλαδή είναι σαν να φωτογραφίζει ότι εγώ είμαι ένας δούρειος ίππος της κυβέρνησης.

Τι σχέση έχει το πολιτικό κόμματι με το θέμα της ανάρτησης για το εισιτήριο της συναυλίας; Είναι εντελώς άτοπη η αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα, κόμματα και παρατάξεις. Σε ποια παράταξη μπορεί να ανήκει ένας πατέρας ο οποίος έχασε δύο παιδιά; Είναι δυνατόν ποτέ εγώ να ανήκω στην παράταξη, η οποία δολοφόνησε τα παιδιά μου; Δεν υπαινίχθηκα ποτέ ότι η κ. Καρυστιανού, τα χρήματα θα τα χρησιμοποιήσει για προσωπικό όφελός της. Ζήτησα μόνο να ενημερωθούμε πού θα πάνε".

Όπως είπε ο ίδιος: "Θα το απαντήσει το εξώδικο ο δικηγόρος μου. Αν θέλουν μετά να κάνουν μήνυση ας κάνουν, δεν έχω κανένα θέμα. Να γίνει η συναυλία και μετά θα συζητήσω με τους δικηγόρους, είναι και άλλες οικογένειες, δεν είμαι μόνος μου. Αντέδρασαν πολλές οικογένειες. Εγώ έστειλα εξώδικα και στο υπουργείο Πολιτισμού και στον πρόεδρο της Ολυμπιακής Επιτροπής, όπως και στον σύλλογο θυμάτων Τεμπών. Αυτοί οι τρεις είναι οι διοργανωτές, αυτοί πρέπει να λογοδοτήσουν".

 

Από την πλευρά της, η Σμαρώ Οικού, αδερφή θύματος Τεμπών, δήλωσε: "Εγώ έχω πολύ καλές σχέσεις με όλους τους συγγενείς, δεν έχω κανένα θέμα. Τη Μαρία την γνωρίζω πριν από τα Τέμπη, με την ιδιότητά της. Ο κοινός σκοπός όλων είναι πραγματικά η δικαίωση και το βρίσκω προσβλητικό για ανθρώπους που έχασαν τα παιδιά τους στα Τέμπη, που ουδείς μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει αυτό, να ακούγονται τέτοια πράγματα".

"Αυτό που μπορώ να σας πω, θα σας το πω επειδή εγώ ήμουν από την αρχή στον σύλλογο. Ο σύλλογος, με εκπρόσωπο τη Μαρία, έχει κάνει κάποιες συναντήσεις με κάποια δικηγορικά γραφεία του εξωτερικού τα οποία δεν θέλουν να περιμένουν να τελειώσει η δικογραφία, θέλουν να έχουν και αυτοί τον χρόνο να ψάξουν κάποια πράγματα. Αυτό δεν έχει να κάνει με παράβολο που χρειαζόμαστε στα ελληνικά δικαστήρια. Έχει να κάνει με κάποιες δικηγορικές εταιρείες του εξωτερικού, το οποίο το προβλέπει το καταστατικό. Δεν θέλουν να περιμένουν να τελεσιδικήσει εδώ".

 

Σύμφωνα με την κ. Οικού: "Αυτό συμβαίνει γιατί νιώθουμε ότι από τα πολιτικά πρόσωπα γενικώς δεν θα δούμε προκοπή. Οι αμοιβές αυτών των δικηγορικών γραφείων είναι υπέρογκες, δεν είναι ποσά που μπορεί να ανταποκριθεί ο μέσος άνθρωπος. Αυτός ήταν και ο λόγος που εξαρχής τέθηκε το θέμα να μπει το αντίτιμο των 10 ευρώ σαν συνδρομή του συλλόγου και διοργανώνεται η συναυλία με τη συνδρομή διαφόρων καλλιτεχνών. Αυτό είναι. Το αντίτιμο εξυπηρετεί αυτό που θέλει να κάνει ο σύλλογος", καταλήγει.

"Θα ήθελα να γίνει εκδήλωση χωρίς μουσικές"

Για το θέμα μίλησε και ο Χρήστος Κωνσταντινίδης, σύζυγος θύματος στα Τέμπη. "Τα εγκλήματα που τρέχουν είναι δύο, είναι ένα το οικονομικό έγκλημα με το οποίο ασχολείται η ευρωπαϊκή εισαγγελία, με τη σύμβαση 717. Αυτό έχει σχέση με το πριν το έγκλημα των Τεμπών. Τα υπόλοιπα, όσον αφορά τους συγγενείς των θυμάτων, είναι το έγκλημα των Τεμπών, η δικογραφία προχωράει και έχουν ασκηθεί διώξεις σε πολλά πρόσωπα και θα φτάσει σε λίγο να τελειώσει η δικογραφία και να προχωρήσουμε σε ακροαματική διαδικασία", είπε ο κ. Κωνσταντινίδης.

"Όσον αφορά το κομμάτι του δικαστικού αγώνα που θα πρέπει να γίνει στην ΕΕ είναι κάτι το οποίο οι δικηγόροι το ξέρουν καλύτερα, δεν μπορεί η Ευρώπη ή κάποιος φορέας του εξωτερικού να τιμωρήσει εγκλήματα που συμβαίνουν σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ. (…) Επειδή και στα δύο εγκλήματα εμπλέκονται και πολιτικά πρόσωπα, για αυτό υπάρχει ένας πολύ δυνατός αγώνας αυτά τα πολιτικά πρόσωπα, κάποια στιγμή να λογοδοτήσουν στην ελληνική Δικαιοσύνη", είπε ο ίδιος.

Σχετικά με τη συναυλία ο κ. Κωνσταντινίδης τόνισε πως "μια εκδήλωση που θα γίνει για τα θύματα, θα ήθελα να μη γίνει με μουσικές κτλ. είναι άλλο πράγμα να κάνουμε κάποιες εκδηλώσεις για να δικαιώσουμε τους ανθρώπους και άλλο πράγμα να γίνει το κομμάτι της συναυλίας όσο και αν οι καλλιτέχνες θέλουν να συμμετέχουν αφιλοκερδώς σε αυτήν την ιστορία".

"Αβολη και δύσκολη κατάσταση"

Ο Χρήστος Βλάχος, πατέρας του Βάιου Βλάχου που έχασε και αυτός τη ζωή του στο δυστύχημα των Τεμπών, μίλησε στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα", σχετικά με τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει για συναυλία .

"Πρόκειται για μια πολύ άβολη και δύσκολη κατάσταση. Δεν είναι δυνατόν να απολογούμαστε εμείς που δεν ζητάμε χρήματα στο όνομα των νεκρών παιδιών μας", υπογράμμισε ο κ. Βλάχος.

"Πηγαίνουμε σε κάθε είδους εκδήλωση που γίνεται για τα χαμένα παιδιά μας, αλλά είμαστε ξεκάθαροι. Δεν θέλουμε χρήματα όμως, συμπαράσταση θέλουμε", πρόσθεσε στη συνέχεια.

Ο κ. Βλάχος, αποκάλυψε ότι πέρυσι στη Λάρισα, πρωτοστάτησε σε μια προσπάθεια γεφυροποίησης, των διαφορών που υπάρχουν ανάμεσα στις οικογένειες των 57 θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, αλλά τελικά η προσπάθεια κατέστη άκαρπη, με τον κ. Βλάχο να υποστηρίζει ότι ο σύλλογος που έχει δημιουργηθεί για τα θύματα των Τεμπών, απαρτίζεται μόνο από 5-6 οικογένειες και δεν τους εκπροσωπεί όλους.

"Εμείς ενημερωθήκαμε για τη διεξαγωγή της συναυλίας από τα social media. Αλλά έχουμε μια κόκκινη γραμμή. Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να ζητάει χρήματα στο όνομα των νεκρών παιδιών μας", τόνισε στη συνέχεια ο κ. Βλάχος, ο οποίος επανήλθε στο θέμα του συλλόγου τον οποίο χαρακτήρισε σύλλογο – σφραγίδα.

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι δεν έχει διακρίνει ιδεολογικά χαρακτηριστικά στην κόντρα που έχει ξεσπάσει.

thetoc.gr

Μοιράσου το άρθρο!