Skip to main content
|

16 χρόνια από το θάνατο του Ανδρέα

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
5'
Το ραντεβού με την ιστορία έμελε να γίνει, τελικά, για τον μεγαλύτερο μεταπολιτευτικό ηγέτη της χώρας μας, Ανδρέα Παπανδρέου, στις 23 Ιουνίου του 1996!Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν και παραμένει η σημαντικότερη πολιτική φυσιογνωμία της σύγχρονης Ελλάδας, ο αναμορφωτής του νεοελληνικού κράτους και ένας από τους σπουδαιότερους σοσιαλιστές ηγέτες παγκοσμίως.Ο Ανδρέας μας, ο πρωθυπουργός της καρδιάς μας, που άλλαξε τη ζωή, τη σκέψη και τη νοοτροπία μας, έφυγε μια μέρα σαν σήμερα αφήνοντας πίσω του δυσαναπλήρωτο κενό. Η πολιτική του διαδρομή, συνυφασμένη πάντα με τον μόχθο και τα οράματα των χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων, τον καθιέρωσε στη νεότερη ελληνική ιστορία ως τον άνθρωπο που απελευθέρωσε, συνέθεσε, δημιούργησε και πέτυχε τη δημιουργία μιας σύγχρονης δημοκρατικής πολιτείας, απαλλαγμένης από τα φαντάσματα και τους διχασμούς του παρελθόντος. Ο Ανδρέας Παπανδρέου έγινε η ψυχή του μη προνομιούχου, του εργάτη, του υπαλλήλου, του φοιτητή, του αγρότη και της νοικοκυράς, έδωσε ψωμί, δουλειά και δημοκρατία σ’ ένα λαό που στέναζε επί δεκαετίες κάτω από την αυταρχικότητα, την απαξίωση και τον συντηριτισμό της δεξιάς. Ο Ανδρέας αγαπήθηκε και ανέπτυξε με το λαό μια σχέση μοναδική, σχεδόν ερωτική, και υπηρέτησε πιστά και ανυστερόβουλα την Ελλάδα και τους Έλληνες, ήρθε τόσο κοντά μας, μίλησε στις ψυχές μας, κι όλοι εμείς τον αισθανθήκαμε άνθρωπο δικό μας, συμπαραστάτη και συνοδοιπόρο μας, τόσο ώστε να τον αποκαλούμε με το μικρό του όνομα. Ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι αδιαμφισβήτητα ο δημιουργός της νέας Ελλάδας, της Ελλάδας των αξιών και των οραμάτων, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ουμανιστικής προσφοράς, των μεγάλων έργων και της πολιτικής σταθερότητας, της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας, είναι ο εμπνευστής της κοινωνικής σταθερότητας και ομοψυχίας, είναι ο πολιτικός που μας ένωσε κάτω από κοινούς στόχους, είναι ο πατριώτης που αγωνίστηκε για την ελευθερία της πατρίδας του, την συμφιλίωση και την συλλογική προκοπή. Σήμερα, 16 χρόνια μετά το θάνατό του, τα λόγια και το όραμά του για την ισχυρή και ανεξάρτητη Ελλάδα παραμένουν επίκαιρα όσο ποτέ άλλοτε. Ο Ανδρέας, όμως, θα είναι για πάντα εδώ, θα εμπνέει τους αγώνες μας, θα οδηγεί τη σκέψη και τη δράση μας, θα εμψυχώνει τις προσπάθειές μας για την ανασυγκρότηση της πατρίδας μας, θα ενώνει τη μεγάλη δημοκρατική μας παράταξη, θα κρατάει άσβεστη στην καρδιά μας τη φλόγα της ανθρωπιάς και της καθημερινής προσπάθειας για πρόοδο και εθνική ευημερία και θα απαντάει σε όλους αυτούς που υποσκάπτουν ή καπηλεύονται την δημοκρατία και την εθνική μας ανεξαρτησία, συμπυκνώνοντας μέσα σε μια φράση το μεγαλείο της σκέψης του: «Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ».

Δημήτρης Α. Ανυφαντάκης

--------------------------------

Ο Ανδρέας Γ. Παπανδρέου γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 1919, ενώ έφυγε από κοντά μας στις 23 Ιουνίου του 1996. Ήταν ο ιδρυτής του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑ.ΣΟ.Κ.), και διετέλεσε Πρωθυπουργός της χώρας τις περιόδους 1981-1989 και 1993-1996.

.

Μερικές πληροφορίες για τη ζωή του:

Γεννήθηκε στην Χίο, όπου ο πατέρας του υπηρετούσε ως Νομάρχης, αλλά κρατούσε στενούς δεσμούς με την Αχαΐα και το Καλέντζι, το χωριό του πατέρα του, ο οποίος εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής Αχαΐας. Άρχισε να σπουδάζει στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά το 1941, μετά τη σύλληψή του από το καθεστώς Μεταξά, αναχώρησε για τις Η.Π.Α. όπου συνέχισε τις σπουδές του. Υπηρέτησε ως εθελοντής στο Ναυτικό των ΗΠΑ, σαν νοσοκόμος. Το 1943 έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, όπου και διορίστηκε ως αναπληρωτής καθηγητής (associate professor). Tο 1947 διορίστηκε επίκουρος και στη συνέχεια τακτικός καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια (Berkeley), όπου και διετέλεσε πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης από το 1956 ως το 1959. Την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία συνέχισε στα χρόνια της δικτατορίας, οπότε εργάστηκε ως καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης (1968-69) και του York (1969-74), όπου διετέλεσε και διευθυντής μεταπτυχιακών σπουδών. Παντρεύτηκε διαδοχικά με τη Χριστίνα Ρασιά, μια ελληνοαμερικανίδα ψυχίατρο, την Μαργαρίτα Τσαντ (με την οποία απέκτησε 4 παιδιά, τον Γιώργο (πρωθυπουργός της Ελλάδος από το 2009 με το ΠΑΣΟΚ), τη Σοφία, τον Νίκο και τον Ανδρίκο) και τη Δήμητρα Λιάνη. Εκτός γάμου γεννήθηκε το 1969 η κόρη του Αιμιλία Νίμπλουμ.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου αντιμετώπισε αρχικά με πολλή δυσπιστία τη Μεταπολίτευση της 24ης Ιουλίου 1974 και έλαβε την απόφαση να επιστρέψει στην Ελλάδα μόλις στα μέσα Αυγούστου. Αμέσως όμως δραστηριοποιήθηκε με αποτέλεσμα μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες να παρουσιάσει τις θέσεις του για την ίδρυση ενός νέου κόμματος. Στις 3 Σεπτεμβρίου του 1974, σε μία από τις αίθουσες του ξενοδοχείου «Kίνγκ Πάλας», ο Ανδρέας Παπανδρέου ανακοίνωσε την ίδρυση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος με την γνωστή «Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη» όπως έχει επικρατήσει να λέγεται από τότε. Η επιμέλεια της διακήρυξης είχε ανατεθεί από τον ίδιο τον Παπανδρέου στα ηγετικά στελέχη του Π.Α.Κ. Ιωάννη Ζαφειρόπουλο, σημερινό βουλευτή ν. Ηλείας, στον καθηγητή πανεπιστημίου Μανώλη Παπαθωμόπουλο και στον Δαμιανό Βασιλειάδη, ενώ ένα μεγάλο μέρος της διακήρυξης γράφτηκε από τον Κώστα Σημίτη. Παρόντες στην ανακοίνωση της διακήρυξης ήταν στελέχη του ΠΑΚ, αγωνιστές διωχθέντες από τη χούντα, νεολαίοι από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και νεολαίοι της Γενιάς του 1-1-4. Στην διακήρυξη αναγράφονταν οι λόγοι ίδρυσης και οι βασικές θέσεις του κινήματος.

Το 1981 ήταν η χρονιά που το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό 48% και ο Ανδρέας Παπανδρέου έγινε για πρώτη φορά πρωθυπουργός της χώρας. Η κυβερνητική αυτή μετάβαση χαρακτηρίστηκε τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές σαν «Αλλαγή», με την έννοια ότι μετά απο μια μακρά περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από την δεξιά ήρθε στην εξουσία ένα κόμμα που βασιζόταν στις αρχές του σοσιαλισμού. Η προεκλογική εκστρατεία του Α. Παπανδρέου στηρίχτηκε σε συνθήματα όπως «Εδώ και τώρα αλλαγή» και «Η Ελλάδα στους Έλληνες», ενώ ο ίδιος καλλιέργησε το προφίλ του πολιτικού που βρισκόταν σε άμεση επαφή και επικοινωνία με τα λαϊκά στρώματα· συνήθως προσφωνούνταν, από φίλους και αντίπαλους, με το μικρό του όνομα, «Ανδρέας».

Στις πρόωρες εκλογές της 10ης Οκτωβρίου του 1993, ο Ανδρέας Παπανδρέου, απαλλαγμένος πλέον από τις κατηγορίες, επιστρέφει στην εξουσία με άνετη πλειοψηφία της ταξης του 47%.Με πληθος οικονομικων κινησεων βελτιωνεται η οικονομια μπαινοντας ετσι ουσιαστικα σε πορεια προς την ΟΝΕ.

Όμως, η περιπέτεια του σκανδάλου Κοσκωτά και η πολιτική ένταση των περασμένων χρόνων έχουν επιβαρύνει πλέον σοβαρά την υγεία του και τον Νοέμβριο του 1995 εισάγεται εσπευσμένα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο με σοβαρά προβλήματα υγείας. Οι πιέσεις που του ασκούνται τον αναγκάζουν να υπογράψει τον Ιανουάριο του 1996 την παραίτησή του, δηλώνοντας ότι τα προβλήματα της χώρας δεν μπορούν να περιμένουν.Αποσύρεται απο την πολιτική στις αρχές του 1996.

Στις 23 Ιουνίου 1996 ο Ανδρέας Παπανδρέου πεθαίνει μετά από οξύ ισχαιμικό επεισόδιο στο σπίτι του στην Εκάλη. Κηδεύεται στις 26 Ιουνίου 1996 με τιμές αρχηγού κράτους και μέσα σε πλήθος κόσμου.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία