Εκπαίδευση

20/09/2024 - 06:49

Στοίβαγμα παιδιών για εξοικονόμηση χρημάτων και στη Μυτιλήνη - Σήμερα Παρασκευή ΟΛΟΙ στην παράσταση διαμαρτυρίας

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Λέσβου πραγματοποίησε στις  19 Σεπτεμβρίου, ενημερωτική συνάντηση με τους Συλλόγους Διδασκόντων του 3ου και του 4ου ΓΕΛ Μυτιλήνης με θέμα την μετακίνηση ενός τμήματος της Γ Λυκείου από το ένα σχολείο στο άλλο.

Μετά από συζήτηση, διαπιστώθηκε ότι κανένα παιδαγωγικό επιχείρημα δεν μπορεί να στηρίξει την επιλογή του ΥΠΑΙΘΑ να επιμείνει στις συγχωνεύσεις τμημάτων και τη μετακίνηση μαθητών/τριών σε άλλα σχολεία. Αντίθετα, είναι προφανές ότι πρόκειται για μια επιλογή που υποτάσσει τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών/τριών σε μια λογιστική λογική εξοικονόμησης διδακτικών ωρών που είναι ανεφάρμοστη στην εκπαίδευση.

Όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, έτσι και στη Λέσβο προτάσσεται η εξοικονόμηση χρημάτων και παρουσιάζεται το στοίβαγμα των παιδιών σε όλο και μεγαλύτερα τμήματα ως αναγκαιότητα. Και ενώ φαίνεται ήδη το αδιέξοδο πολιτικής των συγχωνεύσεων, με το ΥΠΑΙΘΑ να υποχωρεί σε πολλές περιοχές και να αναγκάζεται να εγκρίνει τα λεγόμενα ολιγομελή τμήματα (σύμφωνα πάντα με τα όρια μαθητών ανά τμήμα που έχει θέσει η μνημονιακή πολιτική), είναι ακατανόητη η εξαίρεση των τμημάτων της Γ Λυκείου στο 3ο και 4ο ΓΕΛ, καθώς και των τμημάτων στο λύκειο Ιππείου και στο εσπερινό ΕΠΑΛ Μυτιλήνης.

Στο όνομα ποιας παιδαγωγικής αντίληψης το ΥΠΑΙΘΑ προχωρά σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς; Κανένα σχολείο, κανένας/μία μαθητής/τρια κανένας/μία εκπαιδευτικός δεν πρόκειται να δεχτούμε να «θυσιαστεί» για να παρουσιαστούν βελτιωμένα τα στατιστικά στοιχεία του ΥΠΑΙΘΑ και της κυβέρνησης. Ειδικά εκείνων που παρουσιάζουν ως εξέλιξη και βελτίωση την υποταγή της ποιότητας της παρεχόμενης δημόσιας εκπαίδευσης σε δείκτες και αντιπαιδαγωγικά οργανογράμματα.

Δεδομένου ότι σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και η τοπική κοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ακόμα και το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Μυτιλήνης) έχουν εκφράσει από τον Αύγουστο την αντίθεσή της σε αυτή την κυβερνητική επιλογή, συνεχίζουμε τον αγώνα κατά των συγχωνεύσεων και καλούμε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα σήμερα, Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, στη 1 μ.μ. σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου.

Για τον λόγο αυτό κηρύσσουμε διευκολυντική στάση εργασίας για τους συναδέλφους που θέλουν να συμμετάσχουν την Παρασκευή, 20/09 12-2 μ.μ.

Όλοι μαζί  ανατρέπουμε τις αποφάσεις που θίγουν τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών και τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων!

Μοιράσου το άρθρο!