Σεβασμός στη διάκριση μελών ΔΕΠ και διοικητικών υπαλλήλων
Διοικητικοί Υπάλληλοι ΙΔΑΧ Πανεπιστημίου Αιγαίου
Στην συνεδρίαση του Συμβούλιου την Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012 συζητηθηκαν εκτός ημερησίας διατάξεως τα μείζονα προβλήματα που δημιουργεί στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου η εφαρμογή του νόμου 4093/2012 «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 - Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του Ν.4046/2012 και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016», όπως ερμηνεύεται από την Εγκύκλιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Τα μέλη του Συμβουλίου υποστηρίζουν ομόφωνα ότι η προσμέτρηση των Καθηγητών/Λεκτόρων του Ιδρύματος στο «τακτικό προσωπικό του Ιδρύματος» αφενός δεν συνάδει με τη διάκριση μεταξύ δημοσίων υπαλλήλων και δημοσίων λειτουργών, θέση που επιφυλάσσει το Σύνταγμα στους διδάσκοντες στα Πανεπιστήμια και αφετέρου οδηγεί σε διαθεσιμότητα μεγάλο αριθμό ΙΔΑΧ ΔΕ των ειδικοτήτων Διοικητικού, Διοικητικού−Λογιστικού, Διοικητικού−Οικονομικού και Διοικητικών Γραμματέων με αποτέλεσμα σοβαρότατα προβλήματα που οδηγούν στην αδυναμία λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου λειτουργεί με 17 τμήματα, 25 μεταπτυχιακά, 10.000 φοιτητές, στις 6 Πανεπιστημιακές Μονάδες του και για την υποστήριξη της λειτουργίας του απασχολεί συνολικά μόλις 300 διοικητικούς υπαλλήλους, γεγονός που αποδεικνύει ότι εδώ και αρκετά χρόνια οι διοικητικοί υπάλληλοι εργάζονται με συνεχή, μεγάλο φόρτο εργασίας καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες και προσφέροντας σημαντικότατες υπηρεσίες στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Το διοικητικό προσωπικό συνίσταται κατά 72% από υπαλλήλους ΙΔΑΧ.
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι ο μόνος φορέας στις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου που μπορεί να στηρίξει την ευρωπαϊκή αναπτυξιακή στρατηγική «Ευρώπη 2020» η οποία δίνει έμφαση στη καινοτομία και στην έρευνα και για το λόγο πρέπει να ενισχυθεί και όχι να συρρικνωθεί. Άλλωστε τα επιστημονικά αντικείμενα που θεραπεύει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αντιστοιχούν στην Ευρωπαϊκή αναπτυξιακή στρατηγική (Θάλασσα-Ναυτιλία, Διατροφή, Σχεδιασμός Προϊόντων, Περιβάλλον, Γεωγραφία - Σχεδιασμός του Χώρου - GIS, Πολιτισμική Tεχνολογία, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Εκπαίδευση ανθρώπινου δυναμικού, Τουρισμός κλπ) και αυτό είναι ένας πρόσθετος λόγος για να ενισχυθεί. Αντ’ αυτού πλήττεται συνεχώς από οριζόντια μέτρα που καθιστούν προβληματική τη λειτουργία του.
Σε μια ευνομούμενη πολιτεία ο σεβασμός της συνταγματικής διάκρισης των μελών ΔΕΠ ως δημοσίων λειτουργών και των διοικητικών υπαλλήλων ως πολιτικών υπαλλήλων αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή του νόμου. Συνεπώς δεν είναι δυνατή κατά κανένα λόγο η προσμέτρηση των μελών ΔΕΠ και των διοικητικών υπαλλήλων ως ενιαίο σύνολο κατά την εφαρμογή του Νόμου 4093/2012.
Θεωρούμε ότι το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να παρέμβει προκειμένου να υπάρξει σεβασμός στην συνταγματικά κατοχυρωμένη διάκριση μεταξύ των μελών ΔΕΠ και των διοικητικών υπαλλήλων και κυρίως να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα και λειτουργία του δημόσιου Πανεπιστημίου που είναι κρίσιμος μοχλός για την ανάπτυξη της χώρας, καθώς δεν είναι ούτε νομικά εφικτή ούτε ηθικά αποδεκτή η προσμέτρηση ανόμοιων κατηγοριών υπαλλήλων προκειμένου να υποστηριχθεί ότι μια από τις κατηγορίες διαθέτει υπεράριθμο προσωπικό.
Η πανεπιστημιακή κοινότητα λειτουργεί εδώ και καιρό στα όρια των αντοχών της και για τον λόγο αυτό ζητούμε από την Πολιτεία, να παύσει η εφαρμογή οριζόντιων και δίχως μελέτη μέτρων που οδηγούν στη διάλυση των Δημοσίων Πανεπιστημίων, αυτού του βασικού πόλου παιδείας και ανάπτυξης κάθε χώρας.
Ο Προεδρεύων
Νικόλαος Ζούρος
Αναπλ. Καθηγητής Παν/μίου Αιγαίου
Πλειοψηφών Εσωτερικό Μέλος του Συμβουλίου